torsdag 27 oktober 2016

Jona – ett ändetids tecken


Den här världen har skunkit ner i en avgrund av hat, kaos, omoral, själviskhet och fördärv. Det som tidigare har kallats ont kallas nu gott, och det som tidigare fördömts och pekats ut som lögn, är nu en godtagbar och odiskutabel sanning.

Tiden är ond, och vi lever i en värld som är uppfylld av ondska och genomsyrad av antikrists ande. När Jesus profeterade och förutsåg den här tidens avslutning, så jämförde han tiden för sin återkomst med dagarna omkring Noa och Lots tid.

Två olika tecken

Matt 12: 38-42 – Sedan sade några skriftlärda och fariseer till honom: "Mästare, vi vill se dig göra ett tecken." Han svarade dem: "Ett ont och trolöst släkte söker ett tecken, men det ska inte få något annat tecken än profeten Jonas tecken . För liksom Jona var i den stora fiskens buk i tre dagar och tre nätter , så ska Människosonen vara i jordens inre i tre dagar och tre nätter. Nineves män ska vid domen uppstå med det här släktet och bli deras dom. De omvände sig vid Jonas predikan, och här är något som är större än Jona. Söderns drottning ska vid domen uppstå med det här släktet och bli deras dom. Hon kom från jordens ände för att lyssna till Salomos vishet, och här är något som är större än Salomo.

När Jesus vänder sig till det judiska folket, så säger han att kännetecknet för den generationen är att den är ond, och att den inte ska få annat tecken än Jona tecknet. Men vad är Jona tecknet, och är det något vi kan relatera till i dag?

I evangeliet ser vi, att Jesus både refererar Jona till sin död och uppståndelse, men också i förhållande till Guds avslutande dom över ett ont och trolöst släkte.

Jonas kallelse

Jona, betyder duva, och är den femte i raden av de 12 småprofeterna i GT. Han verkade i Israel under den första hälften av 700-talet f.Kr.

Herren kallade Jona, till att bege sig till Nineve för att varna och profetera Guds domar och straff över staden, som en följd av deras ondska. När Jona motvilligt lyder Herrens kallelse  och predikar sitt budskap till Nineve, omvänder folket sig och utlyser en stor fasta. Det leder till att Herren sparar staden och låter bli att straffa den.

Men det ser ut till att omvändelsen inte är djup nog i Herrens ögon. För 200 år senare får profeten Nahum ett budskap till Nineva, för att uttala Guds straff och domar över staden.

En profetisk röst

På samma sätt som Jona, har vi en kallelse att varna och förkunna om de domslut som ligger framför. Det är Guds hjärta och Herrens kärlek till den här världen som driver oss, där vi på Herrens vägnar talar vädjande ord. 

Guds församling, som är jordens salt, är Herrens språkrör där vi förkunnar och pekar på den tid vi lever i. På samma sätt som Jona och staden Nineve, går den profetiska rösten ut till ett ont och fördärvat släkte. En röst som talar om behovet för omvändelse, och att få sin sak klar med Gud. Den tid kommer då nådens dörr stängs, och Guds rättfärdiga domar kommer att gå ut. Vi lever i en allvarstid utan like, och som kommer att få konsekvenser som den här världen tidigare aldrig skådat eller upplevt.

40 dagars tid till omvändelse

När Jona förmedlade sitt budskap till Nineve, så gav Herren staden en nådatid på 40 dagar till att omvända sig på.

Herren ger på samma sätt en nådatid i dag, där det fortfarande är möjlighet för omvändelse, och där det fortfarande är möjligt att ta till sig Herrens varnande ord. Vi ber att så många människor som möjligt, och på samma sätt som staden Nineve, kommer att omvända och ödmjuka sig under Herrens hand. Må så må många som möjligt vakna upp innan det helt enkelt är för sent.


Jesus kommer snart!

4 kommentarer:

 1. Tack Mikael för dina värdefulla och viktiga ord.
  Det behövs verkligen eftertanke i dessa onda tider.
  /J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din uppmuntrande hälsning.

   Vi lever i en ond tid, där ett eskalerande avfall, och ogudaktighet präglar vårt land och vårt samhälle. På så många områden har vi som land vänt oss bort från Herren och från själva sanningen, och tagit emot något som bara är en snabb väg mot fördärv.

   Må Herrens rena, och obesmittade eld beröra, skaka och förvandla det här landet på nytt.

   Guds rika välsigne
   Mikael

   Radera
 2. Intressant läsning, dock så har det dykt upp en del felskrivningar.
  Job istället för Jona.
  Gud välsigne dig! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Zebastian,

   Tack för din hälsning och för att du gjorde mig uppmärksam på felskrivningen. Det kan vara svårt att läsa korrektur på sig själv, och man kan lätt bli blind när det gäller fel man själv har gjort.

   Tack ska du ha och Guds rika välsignelse
   Mikael

   Radera