lördag 7 september 2024

Elul - Kungen kommer ut på fältet för att möta sitt folk

 


Kära syskon,

Vi lever i de yttersta dagarna och i avslutningen av denna tidsålder, och vi är omgivna av dessa otroliga bekräftelser av tecken. Jämte dessa tecken talar Herren till oss genom syner, drömmar, visioner och personliga tilltal. Den helige Ande talar och bekräftar på ett underbart sätt och visar oss att tiden är nära och att Konungarnas Konung snart kommer tillbaka.

Häromdagen var jag ute och gick, och det kom en vit häst ridande. Ofta när jag ser en vit häst tänker jag omedelbart på Herrens ankomst, men också på syndens människa, som också kommer ridande på en vit häst. Hästen svängde av på en mindre väg, men samtidigt kom en bil körande upp parallellt med hästen. Nummerskylten på bilen var 726. Enligt Strong's betyder det talet "Harpazo", som översätts med uppryckandet. Med andra ord var detta en symbolik för både vårt uppryckande och det som kommer därefter: Antikrist på den vita hästen, som får lov att träda fram på världsscenen när den helige Ande träder åt sidan.

Jesus kommer snart!

Kungen kommer ut på fältet för att möta människan

Vi befinner oss just nu i den judiska månaden Elul, som är den tolfte och sista månaden innan basunhögtiden och Rosh Hahanah, som är judarnas nyår. Israel går då in i år 5785. 

Ordet Elul på hebreiska betyder ”skörd” och beskriver det som månaden är, nämligen en skördemånad. Det som är särskilt för den månaden enligt den judiska traditionen är att kungen lämnar sitt palats och kommer ut på fälten för att vara tillsammans med människan. Senare vid Yom Kipur och basunhögtiden är kungen på plats i sitt palats, men i månaden Elul kommer "Kungen ut på skördemarken" för att möta människan. 

Kungen lämnar sitt palats

Under större delen av året bodde kungen i ett palats som skyddades av vakter och järnportar. För att få audiens hos kungen var man tvungen att bli kallad. Skulle du närma dig utan att bli kallad, skulle du riskera döden (Ester 4:11), om kungen inte räckte ut den gyllene spiran och skonade ditt liv. Efter att ha blivit kallad fanns det palatsprotokoll att lära sig innan man kunde närma sig kungen. När du närmade dig kungen var du också tvungen att klä dig rätt, tala rätt och agera på rätt sätt; din presentation måste vara felfri. När du väl kom till huvudstaden guidades du genom de många skrämmande portarna, korridorerna och förkammaren som ledde till tronsalen.  

Men en gång om året lämnade kungen sitt palats för att resa sitt kungliga tält på fälten nära en stad, och alla som ville se och möta honom var välkomna. Detta hände under den judiska månaden Elul.  

Vi lever i den månaden just nu. Samtidigt är det intressant att den fullmåne som kommer här i september månad också kallas “Harvest-moon” (skördemåne). Som vi vet är församlingen en förstlingsfrukt och kommer att vara det som Herren kommer att skörda först. 

Förstlingsfrukten 

3 Mos 23:14 - Ingenting av den nya skörden, varken bröd, rostade ax eller korn av grönskuren säd, skall ni äta förrän på den dagen, inte förrän ni har burit fram offergåvan åt er Gud.

Jak 1: 18-19 - I kraft av sin vilja födde han oss på nytt genom sanningens ord, för att vi skulle vara en förstlingsfrukt bland dem som han har sapat. Detta vet ni, mina älskade bröder

Herren är tydlig med att församlingen är förstlingsfrukten eller förstlingskärvan. Innan man använde eller tog något av skörden skulle förstlingskärvan först bäras in till prästen.

Det första som alltså händer innan man skördar något av den mogna skörden, är alltså att man bär fram förstlingsskörden till prästen, som är en bild på uppryckelsen av församlingen som sker innan vedermödans början. När vedermödan börjar, är förstlingsfrukten framburna till Herren, och göms i hans kamrar till dess att vreden har gått förbi (Jes 26:19).

Sök räddning från fågenfängarens snara och våld

Ord 7:23 – Han liknar fågeln som skyndar till snaran utan att förstå att det gäller livet

I ordspråksboken kap 7 jämförs människan som vandrar i denna världens syfte med en fågel, som utan att veta om det, skyndar till snaran (bird trap på engelska) utan att förstå att det gäller själva livet. Detta står i kontrast till den pånyttfödda människan, som kommer att bli räddad för själva evigheten men också för vedermödans mörker.

Den människa som inte har dött bort från synden och som fortfarande vandrar i förbannelsen, i mörkrets välde och ännu inte har fått känna Guds nåd sådan som den verkligen är, vandrar ovetande på vägen mot evig förtappelse, utan att förstå att det gäller livet. Skyndsamt springer man samtidigt mot den tiden av dom som är på väg över jorden, och därför kommer undergången lika plötsligt som smärtan kommer över en kvinna som ska föda. Det sker utan förvarning och utan möjlighet att slippa undan.

Ord 6:5 – Sök räddning som en gasell undan jägaren, som en fågel ur få fågelfängarens våld

Orden "sök räddning" kan också översättas till "snatch away" på engelska, som kan betyda "ryckas bort". Det är samma ord som används i Nya Testamentet för att beskriva vårt omedelbara hämtande av Herren. Han kommer att "harpazo", och rycka sina barn till sig. Jägaren i det här sammanhanget kan vara en symbol för Satan, och våldet som beskrivs här kan vara vedermödans våld och mörker. Det här är med andra ord en underbar beskrivning av Herren som rycker bort sina barn undan Satans våld och vedermödans mörker.

Räddad från den förödande plågan

Psalm 91:3 – Han ska rädda dig från fågelfängarens snara och från den förödande pesten

I den välkända psalmen 91 får vi ännu ett löfte om att bli räddad från fågelfängarens snara, men också från den förödande pesten. Ordet ”rädda dig” är samma ord som i ordspråksboken som alltså kan översättas ”ryckas bort”. Orden ”förödande pesten” kan också översättas ”förstörelse” och ”plåga”, som är en bra beskrivning på vedermödans tid.

Herren ger oss underbara löften att bli borttagna och ryckta undan förstörelse och den kommande snara och plåga. Jesus kommer för att ”Yasha”, frälsa sin brud från den här världens mörker.

Jesus kommer snart!