lördag 21 januari 2023

Rut och Boas – Messias räddar sin hedniska brud från vedermöda

 


Ruts bok kallas för ”återlösningens kärlekshistoria”, och handlar om Noomi, en judisk kvinna från Betlehem som förlorar sin mark på grund av hungersnöd i Israel, och tvingas sedan fly till Moab (Jordan).

Strax därefter, dör hennes make och lämnar henne ensam och fattig i ett främmande land. Efter hungersnöden vänder Noomi tillbaka till Betlehem tillsammans med sin svärdotter Rut, som har svurit att aldrig lämna henne. Rut är en moabitisk kvinna som hade gift sig med en av Elimeleks söner som också omkommer. När båda är tillbaka i Betlehem, så blir en framstående judisk man, Boas, kär i Rut och gifter sig med henne.

Genom lagen om återlösning och giftemål, så upplever både Noomi och Rut förlösning, och Noomi får tillbaka sin mark hon hade förlorat.

En bild på församlingen

Historien om Rut är en fantastisk berättelse om förlossning, frälsning och återlösning, men ger också en symbolisk bild på församlingen och vedermödan.

Noomi är en bild på Israel, och Rut är en bild på hedna-församlingen som blir gift med förlösaren, den judiska mannen Boas, som är en bild på Messias. Noomi var tvungen att fly från sitt land på grund av hungersnöd, på samma sätt som Israel blev utkastade från sitt land för 2000 år sedan. Församlingen fick del av Messias genom troende judar, samtidigt som förstockelse drabbade en del av Israel (Rom 11:25).

På väg att återlösa Israel (Noomi), så tar Messias en hednisk brud (Rut). Boas frälser och räddar både Rut och Noomi i den situation dom befinner sig i, och upprättar till sist Israel (Noomi) fullt ut.

Räddad från vedermödan

Samtidigt så är berättelsen om Rut, en bild på församlingen som Herren räddar undan vedermödans tid.

Vi upplever tre situationer i kap 3 som vittnar om detta. För det första så går Rut ner till tröskeplatsen som hennes svärmor bad henne om. För det andra så vaknade Boas och upptäckte Rut vid midnattstid när hon sökte skydd hos honom. För det tredje så fick Rut lov till att gömma sig under Boas mantel, som bredde sin mantelflik över henne, och Boas blev hennes förlösare denna natt.

Tröskeplatsen - En bild på vedermöda

Tröskeplatsen är en bild på dom och vedermöda som vi möter på flera ställen i både GT och NT (Amos 1:3, Jes 21:10, 41:14-16, Upp 14:19-20).

Natten och morgonen är också en bild på både vedermöda, dom och upprättelse. Jesus talade om natten som kommer där ingen kan verka (Joh 11:9), och Paulus varnar för att Herrens dag, som är en tid av dom, kommer som en tjuv om natten (1 Tess 5:2).

Under Boas beskyddande mantel

Rut 3: 9 – ”Vem är du?” frågade han. Hon svarade: ”Jag är Rut, din tjänarinna. Bred ut din manteflik över din tjänarinna, för du är min återlösare.

Rut fick lov att gömma sig under Boas mantel vid hans fötter, till dess att natten var över och det blev morgon igen.

På samma sätt, kommer Herren att beskydda och gömma sin församling under vredens tid, den kommande natten, till dess att mörkret skingras och morgonen gryr. Församlingens plats under vedermödans tid, kommer att vara under Herrens mantel, i det himmelska Jerusalem, och under beskydd i de himmelska kammarna.

Kom mitt folk och gå in i dina kamrar

Jesaja 26:17-21 – Som en havande kvinna våndas, då hon är nära att föda och ropar ut sin smärta, så är det med oss inför dig, Herre . Vi var havande och våndades, men vi födde vind. Vi har inte skaffat räddning åt landet, och ingen föds till att bo på jorden. Dina döda skall bli levande, mina dödas kroppar skall uppstå. Vakna upp och jubla, ni som bor i stoftet, ty din dagg är ljusets dagg, och jorden skall ge igen de avsomnade. Kom mitt folk och gå in i dina kamrar, stäng igen dörrarna efter dig. Göm dig ett litet ögonblick, till dess vreden har gått förbi. Ty se, HERREN kommer ut ur sin boning för att straffa jordens invånare för deras missgärning. Jorden skall blottlägga sina blodskulder och inte längre dölja sina dräpta.

Det här kapitlet i Jesaja består av fantastiska verser, som vittnar om Herren som kommer att kalla till sig sitt folk, där han kommer att gömma och bevara dem i sina kamrar i förbindelse med att vredens tid utspelar sig på jorden.

Vi kan inte se att detta bibelställe från Jesaja någonsin tidigare har blivit uppfyllt. Det stämmer heller inte överens med den uppståndelse som Jesus predikade, och den som Daniel talar om i Dan 12:2, som vi vet ska ske efter vedermödans tid och inte före. Här talar Jesaja i stället om en uppståndelse som först sker då Herren kallar in sitt folk i sina kamrar, och före och innan dess att Guds vrede och domar går ut över jorden.   


Som en havande kvinna

Upp 12: 1-6 – Ett stort tecken visade sig i himlen: en kvinna klädd i solen och med månen under sina fötter och en krona av tolv stjärnor på sitt huvud. Hon är havande och ropar i barnsnöd och födslovånda.

På samma sätt som Jesaja, ser Johannes en kvinna som i förbindelse med ändetiden är havande och i födslovånda. Församlingen framställs aldrig som en födande kvinna i bibeln, men det gör däremot Israel. Kvinnan är en bild på både de messianska judarna på Jesu tid, och de messianska judarna under vedermödan.

Israels tre födslar

Israel har tre olika födslar som hon måste gå igenom, innan hon går in i 1000 års riket. Alla dessa tre födslar beskrivs i Jesaja kap 66:

Jes 66: 7-8 – Innan Sion har känt någon födslovånda,
föder hon barnet (Jesus). Innan kval kommer över henne, har hon fött ett gossebarn. Vem har hört något sådant, vem har sett något liknande? Kan ett land komma till liv på en enda dag (1948), eller ett folk födas på en enda gång (Israels frälsning), eftersom Sion föder sina barn redan när födslovåndan börjar?

Så i förbindelse med denna födslovånda som Israel kommer att uppleva, och innan denna vredes tid, kommer Herren att låta de döda uppstå, och han kommer att kalla sitt folk till sig, för att gömma oss i hans kamrar.  

Kom mitt folk

”Kom mitt folk”, som Herren proklamerar i Jesaja, betyder egentligen ”försvinn” eller ”bli osynlig” och är en fantastisk parallell till den upplevelse Johannes hade i Upp kap 4, där han fick se en öppen dörr i himlen och samtidigt fick höra Guds röst liksom en basun, som på samma sätt sa: ”Kom hit upp”. Ögonblickligt efter Guds kall blir Johannes uppryckt till Guds tron, där han från himlen får skåda vedermödans tid utspela sig på jorden.

Johannes representerar här församlingen som kommer att få uppleva det samma på uppryckandets dag. Genom en befallning, en överängels röst och en Guds basun kommer församlingen att bli uppryckt till himlen och kommer att få se vedermödans tid utspela sig jorden.

Mikael  

 

30 kommentarer:

 1. Det ryska hotet mot Sverige stiger, men också mot resten av Nato och västvärlden. Den tidigare ryska presidenten Dmitry Medvedev uttalar sig om att ett ryskt nederlag kan utlösa ett kärnvapenkrig. Det betyder att ett pressat Ryssland kan föra världen ut i en mycket farlig situation. Och precis som de svenska medier skriver, så har Ryssland det med att hålla det de lovar.

  Jesus kommer mycket snart

  Mikael

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jes 66: 7-8 – Innan Sion har känt någon födslovånda,
   föder hon barnet (Jesus)
   Elia för direkt till Gud, Jesus kom en sky och tog honom bort, men när Elia och Jesus kom tillbaka till jorden var dom tvungna att födas av en kvinna igen.
   När Jesus kommer på skyn antar jag att han har himmelsk kropp, men för att Han skall komma bokstavligt till Jorden, måste han då komma via en kvinna?
   Finns han i så fall redan på Jorden?

   Radera
 2. TACK broder för att du troget delar med dig FRID över din vecka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Guds frid, och tack för en välsignad hälsning. Jag önskar också dig Herrens underbara nåd och frid över veckan som ligger framför.

   Maranatha

   Mikael

   Radera
 3. Rut 2:14 - När det var dags att äta sade Boas till henne: ”Kom hit och ät av brödet och doppa ditt brödstycke i vinättikan.

  Det här är ett annat underbart stycke i Ruts bok, som visar på Boas som Ruts förlösare och räddning.

  Boas kallar på Rut och säger: -"Kom hit". Det är en underbar bild på Herren som kallar oss att komma nära honom, och inför Konungens tron. Det är där att Herren kan röra, förvandla och tala till våra liv.

  Sedan bjuder Boas Rut till att äta av brödet och doppa brödstycket i vinättikan.
  Det är en underbar bild på det som Herren bjuder oss. Han önskar att vi ska äta brödet, som en påminnelse av vad Herren gjorde på korset. Vinättikan är en bild på Jesu blod, som tillsammans med brödet ska vara en proklamation och förkunnelse av Herrens dyrbara verk på Golgata kors. (1 Kor 11) Denna seger har Herren bjudit oss att förkunna, leva och vandra i, till dess att han kommer igen.

  Herrens rika välsignelse

  Mikael

  SvaraRadera
 4. Profetiska nyheter

  Det här är så otroligt och så profetiskt högaktuellt att det kommer att få sitt eget inlägg nästa vecka. Här under World economic Forum, så har det varit de mest otroliga uttalanden och Eliten är igång med att lägga grunden för vedermödans tid och vilddjurets system.

  Bland annat Tony Blair har varit framme på scenen och uppmanar till digitala bibliotek, så man kan registrera vaccinationsstatus för människor runt om i världen i framtida pandemier.

  Blair fortsätter med att säga att "alla länder behöver "riktig digital infrastruktur" för att identifiera vem som har fått vaccin."

  Jag hoppas att vi förstår allvaret i den tid vi lever och hur otroligt nära Jesu återkomst och vedermödans tid vi är. Scenen håller på att sätta och förberedelser är i full gång.

  Kära vänner - Jesus kommer mycket snart!

  https://uk.news.yahoo.com/tony-blair-calls-for-digital-libraries-to-track-vaccines---you-need-the-data-you-need-to-know-133814160.html

  Mikael

  SvaraRadera
 5. Tanken är också att de ska kombinera id med 20 minuters smarta kompakta städer, det här finns redan på prov!
  https://www.youtube.com/watch?v=KOlbjDzUJJY

  SvaraRadera
 6. Mikael
  Jag kom att tänka på fåren som gick i ring den 16 nov 2022, hur många dagar var Noa i arken efter att alla djur gått i ring runt arken, kanske stämmer tiden med Kristi himmelsfärds dag?

  SvaraRadera
 7. Pelle Karlssons underbara sång - Namnet Jesus

  https://www.youtube.com/watch?v=NVWJXPbMVOc

  "Snart ska porten öppnas till Guds himmel
  Jag är hemma och jag ser Hans ansikte
  Det var Han som bar det namnet
  Och Han gav det namnet skönhet
  När han vandrade bland oss I ödmjukhet
  Och pä Golgota vi såg Hans härlighet"

  Mikael

  SvaraRadera
 8. Intresset för mikrochip-implantat i människor bara växer, och vi ser tydliga förberedelser för vilddjurets märke.

  https://thehill.com/opinion/technology/3817029-human-microchip-implants-take-center-stage/

  Mikael

  SvaraRadera
  Svar
  1. I texten läser vi, jag citerar: "Denna teknik är särskilt populär i Sverige som ett substitut för att betala med kontanter. "Endast 1 av 4 personer som bor i Sverige använder kontanter minst en gång i veckan", skriver NPR . Mer än 4 000 svenskar har bytt ut nyckelkort för chipimplantat för att använda för tillträde till gym, e-biljetter på järnvägsresor och för att lagra kontaktinformation för nödsituationer." Slut citat!

   Det är hög tid att alla präster och pastorer i Sverige förstår vad det handlar om och varnar sina församlingsmedlemmar för att operera in chip i kroppen! Alla kristna som vet vad det handlar om borde också varna andra kristna som inte vet vad det handlar om och dessutom är ett utmärkt tillfälle till att predika evangelium för icke frälsta!

   Guds frid🙏

   Radera
 9. Herren kommer

  Tyskland har nu bestämt sig för att skicka stridsvagnar till Ukraina, samt tillåta andra länder att göra det. Även USA ska enligt uppgift skicka amerikanska stridsvagnar och indirekt föra krig mot Ryssland.

  https://www.svd.se/a/ab4WQO/tyskland-ska-skicka-leopard-2-stridsvagnar-till-ukraina

  När det här beskedet kom så fick jag en stark känsla och varning i mitt hjärta. Kriget är på väg in i en ny fas och något som mycket snart och snabbt kommer att utveckla sig. Jag får en brådskande känsla att nådens dörr mycket snart kommer stängas och den tid vi har kvar är mycket kort.

  Herrens brud gör sig klar och lyfter sitt huvud i förväntan till Herrens återkomst. Ingen brud är orolig för att brudgummen inte kommer och hämtar henne eller står klar vid altaret. Brudens bekymmer kan vara om alla gäster hinner fram i tid eller blir förhindrade.

  Vi är trygga i att Herren snart kommer att hämta oss hem, men våra hjärtan blöder och är bekymrade för nära och kära som blir kvarlämnade. Människor som inte tillhör Herren och har tagit emot Herrens frälsande kraft.

  Låt oss leva i förväntan till Herrens återkomst, men låt oss förenas i bön för våra nära och kära som inte har sin sak klar med Jesus. Tiden är så kort, men Herrens nåd så stor.

  Mikael

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja nu är det nöd i mitt hjärta. Att våra kära skall vakna innan det är för sent. Det som inte känns bra är att många sover en djup sömn. Men glädjer mig att ändå är det många nu som väntar på att vi skall ryckas upp. Alla känner vi att det är något på G. Bröllopsbordet är dukat. Gästerna väntar på att släppas fram/ in. Man väntar varje dag på , vad skall ske idag.. Födslovärkar trycker på och vill ut/ upp. Snart skall vi se vår Kung
   TZ

   Radera
  2. Guds frid, TZ

   Ett stort amen till det du skriver. Nu handlar det om att få människor in till det stundande bröllopet. Vi kan känna Herrens hjärta och nöd för alle de människor han så innerligt vill nå med sin kärlek, nåd och kraft. Vi ropar ut om en genuin väckelse över vårt land.

   Herrens rika välsignelse

   Mikael

   Radera
 10. Domedagsklockan står nu på 90 sekunder i midnatt

  I princip varje år så skriver jag om domedagsklockan. I över 60 år har organisationen ”Bulletin of the Atomic Scientist” presenterat och gett sitt bud på vad klockan står på, gentemot händelser i världen. Klockan startades under det kalla krigets period och stod då på sju minuter i midnatt.

  Nu har experterna ställt om domedagsklockan och den har flyttats fram 10 sekunder vilket betyder att den nu står 90 sekunder från midnatt, och närmare domedagen än någonsin.

  Om den profetiska rösten tystnar så kommer stenarna att ropa.

  Mikael

  https://thebulletin.org/2023/01/press-release-doomsday-clock-set-at-90-seconds-to-midnight/

  SvaraRadera
 11. Kadosh, Kadosh, Kadosh!
  Holy, Holy, Holy!
  Helig, Helig, Helig!

  https://bit.ly/3XEv4Ho

  En underbar sång av Paul Wilbur av många till HERREN JESUS KRISTUS! Vi stämmer in i den underbara hyllningssången till HERREN JESUS KRISTUS!🙏

  Guds frid!🙏

  SvaraRadera
 12. Det här med att en liten händelse kan starta ett tredje världskrig vad tror ni om det här med Rasmus Paludans koranbränning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mikael vad tror du blir det ett heligt världskrig av detta?

   Radera
  2. Guds frid. Min personliga tro och överbesvisning är det som jag tidigare har delat en del av. Jag är överbevisad om att det vi ser och upplever just nu, är inledningen till det tredje världskriget. Under årets gång har det bara fortsatt att eskalera och nu ser vi hur NATO skickar stridsvagnar till området. Det tror jag bara är början och snart kommer det också att skickas stridsplan osv. Det blir mer och mer uppenbart att Ryssland är i krig mot hela NATO, och då kan det bara sluta på ett sätt.

   Jag tror samtidigt att det här är ett uppfyllande av den gamla profetian från den norska 90-åriga kvinnan, som talade om en liten konflikt som sedan utvecklade sig. Det är precis det vi upplever i det här kriget. Omkring 2012 började detta som en liten konflikt och i 2014 beslöt Ryssland för att annektera Krim.

   Jesus kommer mycket snart

   Mikael

   Radera
  3. Enligt profetian Det tredje världskriget kommer att starta på ett sätt som ingen hade väntat och från ett oväntat håll, alla väntar att Ryssland skall starta krig mot oss, men vad menas med från ett oväntat håll, vad händer om någon okänd ubåt bombar något ryskt, eller Erdogan som vill visa makt.

   Radera
 13. Jag vaknade precis klockan 2:26 i natt. Det är samma tidspunkt som jag upplevde på min armbandsklocka, som har stannat på samma tid med datum 22.

  Talet 226 i strongs betyder "signs" dvs. tecken

  Det som kom till mig samtidigt när jag var vaken var "tecken på uppryckandet". Det vi ser just nu med tanke på den explosiva och allvarliga utvecklingen i kriget i Ukraina, är tillsammans med andra händelser vi upplever "tecken på uppryckandet"

  En tysk politiker uttalade sig i går att "we are in war with Russia" (Vi är i krig med Ryssland). Allierade till Ryssland uppmanar du till att Ryssland använder kärnvapen mot Berlin.

  När USA och Europa skickar stridsvagnar till Ukraina, så stoppar det inte där. Det kommer mer militär utrustning, stridsvagnar och stridsplan. Ryssland kommer att reagera i fruktan, med en konsekvens som NATO och USA inte räknar med. Det tredje världskriget har aldrig varit närmare.

  Häromdagen så ställdes "domsklockan" på 90 sekunder i tolv. Men sanningen är att den är närmare än så. Vi är blott en händelse från fullständig sammanbrott och total upplösning. Det är uppryckandet av Guds församling.

  Vi är närmare än någonsin och Jesus kommer mycket snart tillbaka. Håll tag i Jesus, fäst era ögon på honom, för vår förlossning närmar sig.

  Herrens rika välsignelse

  Mikael

  SvaraRadera
 14. Ryskt krigsfartyg med "ostoppbara" 7 000 mph hypersoniska missiler seglar mot USA och kommer snart att vara inom räckhåll. Hypersoniska robotar är mycket snabbare än andra typer av robotar och färdas flera gånger snabbare än ljudet.

  https://www.the-sun.com/news/7211759/russian-warship-hypersonic-missiles-us-coast/

  Mikael

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket illavarslande. Står vi inför ett plötsligt blixtanfall mot USA? I syfte att slå ut Nato:s överlägset starkaste militära nation? Det hastiga storkriget närmar sig otvetydigt med stormsteg. Vi är snart där nu. Där Valdresprofetian till slut får sin fullbordan. Och där synen som Holger Nilsson nyligen delade där Ärkeängeln Gabriel proklamerade att Vladimir Putin snart skall bli fri att attackera Babylon av Amerika skall infrias? Vi kan med fog konstatera att allting sker enligt Herrens plan men som en liten människa är det ändå ruskigt att vara med och se hur det Bibeln och utombibliska profetior säger går så exakt i uppfyllelse allteftersom. Som liten människa är det svårt att ta in att det som proklamerades av Herren för 2000 år sedan skulle hända vid ändetiden och skrevs ner i Bibeln, att det 2000 år senare som sagt kan gå så exakt i uppfyllelse som vi nu bevittnar. Det är svårt att greppa. När vi nu ser det framför våra ögon för varje dag som går. Man blir verkligen ödmjuk inför Guds mäktighet.

   Ta väl vara på er bröder och systrar

   Hälsningar Björn Ekholm Grimsås

   Radera
 15. 2 KOR 5:20 - Vi är alltså sändebud för Kristus, och Gud vädjar genom oss. Vi ber på Kristi uppdrag: låt försona er med Gud!

  Jag drömde en gång att jag delade evangeliet med några människor. När jag vaknade från drömmen, så kom 2 Kor 5:20 i mina tankar. Då visste jag inte vad som stod i dessa verser.

  För mig var det en bekräftelse på den uppgift församlingen har så länge vi är kvar på jorden. Vi är ambassadörer och sändebud för Herren och vi vädjar till människor att bli försonade med Gud.

  En välsignad helg i Herren

  Mikael

  SvaraRadera
 16. Förintelsens minnesdag! Låtom oss aldrig glömma!

  https://bit.ly/3JgX7Ij

  Guds frid🙏

  SvaraRadera
 17. Regeringskällor om att Turkiet kommer lämna Nato under 2023, om det är tillförlitliga uppgifter, betydelse?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ange källa, tack!

   Radera
  2. Full Spectrum Survival senaste video, lite kort bara att Turkiet kanske lämnar Nato!

   Radera
  3. Det skulle innebära en stor vändning i den internationella politiken om det verkligen blir av!

   https://www.republicworld.com/world-news/rest-of-the-world-news/turkey-may-exit-nato-in-5-6-months-over-us-alliances-provocation-minister-articleshow.html

   https://tass.com/world/1566651

   Radera
  4. Tack för länkarna! Intressanta artiklar! Ethem Sancak är affärsman och har starka band till Erdogan, men är samtidigt med i ett annat parti! Erdogan tidigarelägger valet! Det kan vara valtaktik främst från Erdogan för att få köpa F-16 planen från USA! Frågan är vilket politiskt samband det finns mellan Erdogan och Sancak?

   Intressant att 80% av det turkiska folket vill lämna Nato! Om så blir fallet kommer Nato försvagas avsevärt och Turkiet kommer få en alltmer dominerande roll! Men vi får avvakta och se hur det turkiska valet avlöper och Erdogan kommer inte släppa ifrån sig makten lättvindigt! Ett samarbete mellan Sancak och Erdogan kommer göra USA mycket nervöst!

   Radera