fredag 27 september 2024

Ringformad solförmörkelse vid Rosh Hashanah

 


Jag var i bön inför Herren och jag öppnade tillfälligt min bibel. Det var Guds löften till Israel i Hosea 5:15 som kom fram och blev levande för mig. Det var med tårar jag läste och bad över dessa verser och en nöd grep mitt hjärta.

”Jag (Herren) vill gå min väg, jag vill vända tillbaka till min boning (till himlen), till dess de (judarna) erkänner sin skuld och söker mitt ansikte. I nöden (vedermödan/Jakobs nöd) ska de vända sig till mig”

Jag är helt övertygad och tror av hela mitt hjärta att Jakobs nöd är mycket nära. Omedelbart efter uppryckandet kommer vedermödan att sättas igång, och Gud kommer att handla direkt med Israel. Detta innebär även en tid av stor nöd och en sista prövning för det judiska folket.

Men när församlingen återvänder till jorden tillsammans med Herren i slutet av vedermödan, kommer det att finnas en rest, en räddad skara av det judiska folket, som Herren kommer att uppfylla sina löften med. I sin nöd kommer Israel att vända sig till Herren och Herren kommer att frälsa dem.

I dag upplever vi konflikter och krig, naturkatastrofer, en upplösning av moral, en global agenda och Israel i världens centrum – allt samman tecken som pekar på att vi närmar oss just den tiden.

Basunhögtiden - en ny början för Guds folk

1 Tess 4:16 - Ty när en befallning ljuder, en ärkeängels röst och en Guds basun, då skall Herren själv stiga ner från himlen. Och först skall de som dött i Kristus Jesus uppstå. Därefter skall vi som lever och är kvar ryckas upp bland moln tillsammans med dem för att möta Herren i rymden. Och så skall vi alltid vara hos Herren. Trösta därför varandra med dessa ord. 

Vi närmar oss basunhögtiden som börjar på kvällen den 2 oktober och pågår fram till fredagskvällen den 4 oktober. Rosh Hashana, eller basunhögtiden, är en högtid som starkt symboliserar uppryckandet, och många troende förväntar sig att det är då Herren kommer att hämta sina barn till sig.

Basunhögtiden är den första av högtiderna och vi kan läsa om den i 3 Mos 23:23-25. Under denna högtid blåser man i shofaren, som är en symbol för den basun Paulus talar om i 1 Tess 4:16.

Basunhögtiden kallas först och främst Yom Teruah, vilket kan översättas till "Den uppväckande trumpetstötens dag." För det andra kallas Basunhögtiden Yom HaKeseh, "Den dolda dagen." För det tredje kallas Basunhögtiden för "den sista basunen", vilket kan vara en hänvisning till det som Paulus skriver i 1 Kor 15:51-52:

"Se, jag säger er en hemlighet: Vi skall inte alla insomna, men vi skall alla förvandlas, i ett nu, på ett ögonblick, vid den sista basunens ljud. Ty basunen skall ljuda och de döda skall uppstå odödliga, och vi skall förvandlas."

Basunhögtiden för Messias bröllop, som kan vara en häntydning till det kommande gästabudet i himlen. För det femte kallas Basunhögtiden för Yom HaDin, "Domens dag." Efter uppryckandet så kommer domen att inledas och Herren kommer att döma den här världen genom sigill, trumpeter och vredesdomar. Basunhögtiden kallas också för Yom HaZikaron, "påminnelsens dag." Vi behöver ständigt påminna och trösta oss om den fantastiska dag då Herren kommer tillbaka. För det sjunde kallas Basunhögtiden för Rosh Hashanah som betyder "årets huvud" eller "årets begynnelse. Sker uppryckandet här så kommer det att vara en helt ny dag för Guds folk, tillsammans med Jesus i härlighet med honom. 

Ringformad solförmörkelse

I förbindelse med Rosh Hashanah upplever vi samtidigt ett tecken i himlen. Det här sker bredvid de tecken jag tidigare har nämnt - “Jakobs stjärna” och “jordens två månar”

Den 2 oktober, när den judiska nyårshögtiden Rosh Hashanah börjar vid solnedgången i Israel, kommer en solförmörkelse att inträffa. Detta blir årets andra solförmörkelse och sker nästan samtidigt som solen går ner och högtiden inleds. Denna solförmörkelse kommer dock inte att vara synlig i Israel eller på det kontinentala USA, då dess bana helt passerar över Stilla havet.

I Bibeln beskrivs solförmörkelser ofta som betydelsefulla och bland annat profeten Joel profeterar att "solen ska vändas i mörker och månen i blod före Herrens stora och fruktansvärda dag" (Joel 2:31). Enligt Talmud beskrivs solförmörkelser som dåliga omen för nationer som följer solens kalender, medan månförmörkelser är dåliga omen för Israel, som representeras av månen.

Är dessa tecken vi upplever i himlen just nu Herrens sätt att tala och visa på sin återkomst och den tid av dom som ligger framför den här världen? Vi lever i profetiska tider! 

Två månar och utombibliska profetior

Jag har tidigare skrivit om den extra eller "minimåne", som kommer in i jordens dragningsfält den 29 september och stannar kvar under de kommande två månaderna. Jag måste kommenterat på det igen, för när man söker på YouTube och lyssnar på vittnesbörd som ligger flera år tillbaka, finns det många som talar om samma sak - visioner och tilltal från Herren att uppryckandet sker i samband med just två månar. Tidigare har man inte hittat en rimlig förklaring, men plötsligt, i den tid vi lever i, så kommer denna händelse och asteriod, som media kallar en minimåne, at passera nära jorden (!) 

Det är faktiskt helt otroligt och kan vara ännu ett tecken på himlen som vittnar om Jesu återkomst och vår kommande hemfärd. Så det här är något som Herren har varnat för under många år. Nu sker det, och förväntingarna på Jesu återkomst är större än någonsin. Inte bara på grund av tecken på himlen, utan också på allt annat som händer runt omkring oss just nu. Det är otroliga och fantastiska tider att leva i.  

Fly för ditt liv utan att se dig tillbaka

1 Mos 19:17 - Fly för livet! Se dig inte tillbaka och stanna inte någonstans på slätten. Fly till bergen så att du inte går under.

I samband med att Herren skulle döma Sodom kom Herrens änglar till Lot. Lot var tvungen att flyttas från platsen för att Herren skulle kunna sända sin dom. Det budskap som änglarna gav till Lot och hans familj var klart och tydligt. De skulle fly för sina liv till bergen, utan att stanna eller se sig tillbaka mot staden.

Det här är en väldigt talande text om hur Herren önskar att vi ska förhålla oss till denna världens ande. När han kallar oss att fly för våra liv handlar det om det eviga livet. Och när vi en gång har påbörjat vår vandring med honom, finns det ingen väg tillbaka. Herren uppmanade Lot att inte stanna någonstans på slätten. Ordet som används här för att ”inte stanna” kan också betyda ”etablera sig”. Det betyder att Herren vill påminna oss om att vi endast är på genomresa och inte ska bli för hemmastadda, då vårt rätta hemland är det himmelska Jerusalem.

Det är samma innebörd som används i Uppenbarelseboken 3:10, som talar om prövningens stund som ska komma över hela världen och sätta dess invånare på prov. Ordet ”dess invånare” (katoikeo), som används här, handlar om något varaktigt och konstant. Det är människor som har gjort jorden till sitt permanenta hem. Men Guds församling kan aldrig etablera sig eller förlika sig med denna värld. Vi är endast på genomresa och är främlingar och gäster på denna jord (1 Pet 2:11). Vi söker det som är därovan (Kol 3:1-2), och vi har vårt medborgarskap och hem i himlen (Ef 2:19) (Joh 14:2).

Jesus kommer snart!