lördag 18 mars 2017

Duken i Jesu grav vittnar om Herrens återkomst


När Jesus uppstod for 2000 år sedan, gjorde Jesus något som många troende inte har haft kännedom eller en förståelse för. Det var en handling, som inte bara vittnar om Herrens uppståndelse, men något som på samma gång, är ett starkt vittnesbörd som pekar på Jesu dyrbara återkomst.

Den vikta duken i graven

Joh 20: 3-7 - Då rusade Petrus och den andre lärjungen ut mot graven. 4 Båda sprang på samma gång, men den andre lärjungen sprang fortare än Petrus och kom först fram till graven. 5 Han lutade sig in och såg linnebindlarna ligga där, men han gick inte in. 6 Strax efter honom kom Simon Petrus. Han gick in i graven och såg också linnebindlarna ligga där, 7 och duken som hade täckt huvudet. Den låg inte tillsammans med bindlarna utan hopvikt på ett ställe för sig. 

Ordet är noga med att berätta, att när lärjungarna kom in i graven där Jesus hade legat, så var duken som hade täckt Jesu huvud hopvikt, och låg på ett ställe för sig själv. Men varför var det viktigt att Herren delade denna information i förbindelse med Jesu uppståndelse?

Den judiska traditionen

Där måste vi ha en förståelse för den judiska traditionen. En duk har med tjänarens uppgift att göra, gentemot sin herre. Det är en tradition, och något som har varit känt för judarna genom tusentals år.

När en tjänare dukade bordet för sin Herre, såg han till att stod perfekt, och var precis på det sätt såsom hans herre hade önskat det. När tjänarens herre åt sin måltid, gick tjänaren ut och rummet och väntade på att hans herre blev klar med att inta maten, så att han efteråt kunde duka av och plocka undan.  

Ett tecken

Traditionen säger, att när tjänarens herre var färdig med att äta, så tog han servetten och torkade sina fingrar, sin mun och sitt skägg. Han skrynklade servetten, och slängde den sedan på bordet.

När han slängde servetten på bordet, var det ett tecken på att han nu var klar med att äta, och att tjänaren kunde plocka undan efter honom. Men om tjänarens herre reste sig upp, utan att skrynkla ihop servetten, men lät den ligga hopvikt bredvid tallriken, så vågade inte tjänaren röra bordet, för då visste han att det betydde, att hans herre inte ännu var klar men snart kom tillbaka igen.

Han kommer tillbaka

Apg 1:9 - När han hade sagt detta såg de hur han lyftes upp, och ett moln tog honom ur deras åsyn. 10 Medan de såg mot himlen dit han steg upp, stod plötsligt två män i vita kläder hos dem. 11 De sade: "Galileer, varför står ni och ser mot himlen? Denne Jesus som togs upp från er till himlen, han ska komma tillbaka på samma sätt som ni såg honom stiga upp till himlen."

Jesus gav oss ett tecken vid hans uppståndelse. Duken i graven vittnade om att han ännu inte är färdig med sin uppgift, och det var fortfarande något som återstår.

När lärjungarna stod och skådade efter Herren, då han lämnade jorden och for till det himmelska för att sätta sig på Faderns högra sida, så var löftet att han på samma sätt som han togs upp till himlen, en dag kommer tillbaka. Vi bidar och väntar efter detta fantastiska och underbara löftes uppfyllande.


Jesus kommer snart!

8 kommentarer:

 1. Hej!
  Det var intressant, har aldrig hört någon som tolkat den symboliken tidigare. Vi får invänta vår Frälsare och Herre med tacksamhet över att Han älskar oss så mycket att Han led, dog och uppstod för att vi ska få liv trots alla våra brister och fel.
  Var välsignad!
  " Finländaren"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Finländaren,

   Tack för din hälsning. Ja, vi väntar på honom som ska komma, vår frälsare, Herre och Gud, som har betalat det fulla priset för vår frälsning och eviga liv tilsammans med Herren.

   Guds rika välsignelse

   Mikael

   Radera
 2. Det var mycket lärorikt med förklaringen kring den judiska traditionen om hur servetten kan förmedla ett budskap.
  Vi väntar med tillförsikt på Herren.

  Vänligen
  J och G

  SvaraRadera
  Svar
  1. Guds frid syskon,

   Herrens rika välsignelse och Guds nåd och kraft över era i liv.

   I hoppet om Herrens tillkommelse

   Hälsningar

   Mikael

   Radera
 3. Tack för dina uppmuntrande inlägg. Din blogg är till stor välsignelse.

  Mvh. Elisabeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din uppmuntrande hälsning Elisabeth.

   En stor del av det som motiverer mig att skriva, är alla underbara syskon som kommer från olika sammanhag och olika delar av landet, men som har samma dyrbara hopp, att Jesus mycket snart kommer tillbaka.

   Vi är en del av samma kropp, och vi är en del av Herrens väntande brud. Vi har samma kärlek och samma längtan, att vi snart ska få se honom som frälste och förvandlade våra liv.

   Guds rika välsignelse över dig Elisabeth,

   Hälsningar

   Mikael

   Radera
  2. Ja vi behöver varandra så väl i Kristi kropp, utrustade med olika gåvor ger vi tillväxt, styrka och uppmuntran till hela kroppen. Det är fantastiskt hur väl Gud har ordnat det för oss tills dagen då vi är hemma. Då får vi fortsätta på en ny och underbar nivå som vi ser fram emot med spänning och längtan, trots att vi inte ännu kan riktigt föreställa oss hur det kommer att bli. Men att det blir fantastiskt vet vi.

   Jag följer din blogg med förväntan.

   Allt gott ifrån Gud önskar jag dig.

   Mvh. Elisabeth

   Radera
  3. Amen Elisabeth till det du skriver.

   Guds rika välsignelse

   Hälsningar

   Mikael

   Radera