söndag 8 mars 2020

Är Purim och Esters bok knuten till vedermödans tid?


”Vi känner till historien om Ester, som var en judisk drottning i Persien. Med sin djärvhet och klokskap, var hon med till att rädda det judiska folket för att bli dödade och utrotade i landet. Samtidig kan vi se händelser I Esters bok, som står som förebild och symbol på kommande händelser i vedermödans tid, där Purim är en skuggbild på Antikrist framträdande och hans agenda.”

Purim

Purim är en judisk högtid som normalt firas i mars månad. I firas Purim den 9 och 10 mars i Israel. Det är en viktig högtid, där man firar räddningen av det judiska folket från Hamans planer att förgöra, döda och utrota det judiska folket. Ester är samtidigt en förbild på församlingen, som står upp och gör en skillnad för Israel. I den tid vi lever i, är Ester är samtidigt en skuggbild på församlingen som efter sin förberedelsetid, får lov till att träda in framför konungen.

Vedermödans kod

Men när vi jämför Esters bok och Uppenbarelseboken, ser vi många och tydliga likheter med vedermödans tid. Det är särskilt den onde Haman som blir en tydlig förebild på vilddjuret, den kommande Antikrist. Esters morbror, Mordekai, blir en förebild på Israels rest, som Antikrist (Haman) försöker utrota. Jag vill gärna dela några av dom likheter man finner när man jämför dessa två böcker och händelser:

I upp kap 13 presenteras Antikrist och vilddjurets rike. I Ester kap 3:1, presenteras Haman.

Vilddjuret i uppenbarelseboken har 7 huvuden (Upp 12:3). I Ester kap 1: 14, ser vi samtidigt 7 prinsar.

10 kungar kommer regera tillsammans med Antikrist (Upp 17:12). Haman hade 10 söner (Ester 9:10) 

Vedermödan är en period på 7 år (Upp 11:2, 13:5). Det var i det 7 året av kungens regeringstid, att Hamas ville utföra denne förgörelse (Ester 2:16) I slutet av vedermödan, kommer Satan att göra allt för att utrota det judiska folket.

I vedermödans tid halshugger man människor (Upp 20:4). Hamas ville hänga judarna (Ester 5:14)

Hamas 10 söner är nämnda i Ester 9:7–9. I den hebreiska texten är några av bokstäverna i namnen mindre än de andra bokstäver. Om man tar dessa bokstäver som är mindre och lägger dom tillsammans, blir talvärdet 1946. I år 1946, var det 10 nazister som dog på grund av deras förbrytelse mot judarna under kriget. På samma sätt blev alla Hamas 10 söner hängda.

En dag kommer församlingen, på samma sätt som Ester, träda fram tillsammans med Konungen, för att rädda det judiska folket mot Antikrist (Upp 19:11)

Avslutning

Herrens visar ett gudomligt mönster och en fantastisk precision, genom att visa hur han tidigare har handlat i historien, och på det sätt att historien kommer att utspela sig igen. Historien med Ester slutar med att kungen vänder sig mot Haman och slår ihjäl honom. På samma sätt kommer Konungarnas konung, att en dag vända tillbaka för att tillintetgöra Antikrist och kasta honom som den första i den brinnande eldsjön. Efter Hamans död, upprättade konungen Mordokaj och det judiska folket. Mordokaj fick den signetring på sin finger, som Haman hade haft, och satte honom över Hamans hus. På samma sätt kommer Herren att ta till sig Israel efter vedermödans tid, där han kommer upprätta och frälsa det judiska folket, och låta Israel blir den nation som blir satt över hednafolken på den här jorden.  

Jesus kommer snart!


Källa:

12 kommentarer:

 1. "Herrens visar ett gudomligt mönster och en fantastisk precision, genom att visa hur han tidigare har handlat i historien, och på det sätt att historien kommer att utspela sig igen."

  Ja, det tror jag med!

  Predikaren 1:9: Vad som har varit är vad som kommer att vara, och vad som har hänt är vad som kommer att hända; intet nytt sker under solen.

  Predikaren 3:15: Vad som är, det var redan förut, och vad som kommer att ske, det skedde ock redan förut; Gud söker blott fram det förgångna.

  Rika välsignelser i JESU namn <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Guds frid,

   Tack för dom bibelverser du delar, som bekräftar på det sätt som Herren har sina ordningar i sitt handlande. Jag tycker det visar på Guds storhet, att han kan visa att han styr historiens gång, och använder den på olika sätt för att visa sin storhet i det profetiska ordet.

   Guds rika välsignelse

   Mikael

   Radera
  2. Ja det är helt fantastiskt <3

   Radera
 2. En dag kommer församlingen, på samma sätt som Ester, träda fram tillsammans med Konungen, för att rädda det judiska folket mot Antikrist (Upp 19:16)

  Du menar väl Upp 19:11-f
  Eller menar du att församlingen fortfarande är kvar på jorden, tills antikrist kommer?
  Jag har trott att i denna härskara finns vi, som skall vara som änglarna i himlen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Guds frid.

   Tack för att du upptäckte felet i versen. Det skal naturligtvis vara 19:11. Nej, jag menar inte att församlingen är kvar på jorden tillsammans med Antikrist, men att vi är med Herren på skyn, när han sätter fötterna på Oljeberget.

   Hälsningar
   Mikael

   Radera
  2. Då ser du att vi läser, i kom mitt folk gå in i dina kamrar, antar jag att du missat ett O.
   Man måste utesluta Herrens ord som visar att Herren inte kan döma de rättfärdiga tillsammans med de rättfärdiga, där Lot är ett tydligt exempel på.

   Radera
 3. Ja Amen Herren välsignar Israel JAG läser ALLA dina blogg Även om jag inte skriver varje gång SÅ viktigt det som du tar in Guds välsignelse och blodsbeskydd över dig Tack för allt du delar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Guds fris Syster!

   Det är underbart att veta att du läser med, välsignar och lyfter hemsidan i förbön för Herren. Må Jesu blod och Herrens beskydd vara starkt över oss i denne sena och mörka tid. Låt oss få vila under den Alsmäktiges skugga. Psaltaren 91 är mer aktuel än någonsin.

   Tack och Guds rika välsignelse

   Mikael

   Radera
 4. Var är församlingen när Jesus sätter fötterna på Oljeberget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Guds frid,

   Exakt var församlingen är just precist när Jesus sätter fötterna på Oljeberget kan jag inte svara på, men jag tror, att vi har varit med Herren i himlen under själva vedermödan, och är med i dom skaror av heliga och änglar som är med honom vid hans andra återkomst. Så när Jesus kommer tillbaka till jorden, kommer församlingen med honom.

   Hälsningar

   Mikael

   Radera
 5. Tack för svar. Men efter det kommer de vara på jorden eller i himlen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en spännande fråga du ställer, och svaret kan vara lite längre än det är plats för här. Men jag har skrivit två inlägg som jag har linkat till här, där du kan läsa om Kristi domstol, nådelöner och församlingens uppgift i 1000 års riket:

   http://jesus-kommer-snart.blogspot.com/2014/07/var-kropps-forlossning-och-den-kommande.html

   http://jesus-kommer-snart.blogspot.com/2014/08/var-kropps-forlossning-och-den-kommande.html

   Guds rika välsignelse

   Mikael

   Radera