söndag 30 april 2017

Midnattsropet går ut – Brudgummen kommer!


Matt 25 1-13 – Då ska himmelriket bli som när tio jungfrur tog sina lampor och gick ut för att möta brudgummen. 2 Fem av dem var oförståndiga och fem var kloka. 3 De oförståndiga tog sina lampor men tog inte med sig någon olja, 4 medan de kloka tog olja i kärlen tillsammans med sina lampor. 5 När brudgummen dröjde blev de alla dåsiga och somnade. 6 Vid midnatt hördes ett rop: Brudgummen är här! Gå ut och möt honom! 7 Då vaknade alla jungfrurna och gjorde i ordning sina lampor. 8 De oförståndiga sade till de kloka: Ge oss av er olja, våra lampor slocknar! 9 De kloka svarade: Den skulle inte räcka både till oss och till er. Gå i stället till dem som säljer och köp.10 Men när de hade gått i väg för att köpa kom brudgummen, och de som var redo gick med honom in till bröllopsfesten. Och dörren stängdes. 11 Till slut kom de andra jungfrurna tillbaka och sade: Herre, Herre, öppna för oss! 12 Men han svarade: Jag säger er sanningen: Jag känner er inte. 13 Håll er därför vakna, för ni vet inte vilken dag eller timme han kommer.

I dag höjs varnande röster i den tid vi lever i. Den kommer från människor som har sett och förstått den tid vi lever i. Syskon som har hört Herrens manande röst, som vet at vi lever i den sena midnattstimmen och att brudgummens ankomst är när.

Liknelsen om de tio jungfrurna

I Matteus kap 25, så hittar vi liknelsen om de tio jungfrurna, och ofta hör vi olika tolkningar och vem de kan tänkas vara. Men den fråga jag vill ställa utifrån texten är följande: ”Vem är det egentligen, som mitt i natten höjer sin röst och varnar dessa jungfrur med ett rop? Ett rop som ljuder så alla kan höra och ta del av det: Se brudgummen kommer! Gå ut och möt honom!

Vem är det som är andligt vaken och har förstått och sett att brudgummen är på färd? Vem har förstått vikten av att hålla sig vaken i skymningens tid, men också betydningen av att basunera ut budskapet av det man har upplevt och sett - att brudgummens ankomst är nära?”

Gud söker människor som har förstått den tid de lever i, och som vill basunera ut budskapet om att han snart kommer tillbaka.

Midnattstimmen rop

Joh 9:4 – Så länge dagen varar måste vi göra hans gärningar som har sänt mig. Natten kommer då ingen kan arbeta.

Vi närmar oss midnattstimmen, och den profetiska klockan närmar sig tolv. Midnatt är en bild på vedermödans tid, där natten är en bild på det mörker som vedermödan representerar.

Just ordet ”rop” som blir använt här i texten i Matt 25, är det grekiska ordet ”krauge”. En översättning av ordet visar att det betyder ”högt rop, gjort med stora känslor”, ”ett skrikande som är extremt högljudd, liksom en sårad person som avger icke-mänskliga ljud”.

Det visar på det brådskande och den angelägenhet, som finns på Herrens hjärta. Det finns en nöd som kommer Guds Ande, som vädjar, varnar och uppmuntrar sitt folk och den här världen, för sin snara återkomst. Dessa människor vädjar på Herren vägnar, och talar det budskap som Herren lägger på deras hjärtan.

Avslutning

Det är brudgummens ankomst som är i centrum och det är honom det handlar om. Vi håller oss vakna, och vi ser till att vi har olja i våra lampor på grund av honom. Vi vet att han kommer, för vi kan höra hans fotsteg, och vi vet att han är på väg för han har varnat och förberett oss för sin ankomst.

När bruden kommer, så har han ett syfte. Han kommer för att hämta sin brud, för att ta och rädda oss från midnattstimmens natt och mörker. Han kommer för att hämta sin dyrbara, älskade och utvalda brud. Driven av en kärlek, som är obeskrivlig och helt ojämförbar. Den är koncentrerad om en enda sak, ett syfte och en enda person - hans älskade, utkorade och för evigt utvalda brud.


Jesus kommer snart!

4 kommentarer:

 1. Gud Frid Mikael,

  Vi försöker vara andligt vakna
  och lyssna efter ropet.

  Vänligen J och G

  SvaraRadera
  Svar
  1. Guds frid Syskon,

   Det är en nåd att få leva i den tid vi gör, med vetskapen om att vi är den generation som kommer att få se ändetidens löften uppfyllda. Varje gång jag skriver ett inlägg, så tänker jag att precis detta kan vara det sista jag skriver. Tiden är verkligen kort, och Herren kommer mycket snart tillbaka.

   Tack för allt ni delar, och för att ni är en av dem som visar och pekar på dessa otroliga tecken vi upplever just nu.

   Guds rika välsignelse

   Mikael

   Radera
 2. Frid!
  Vi befinner oss nu i de sista dagarna av den yttersta tiden. Maranata!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Guds frid Lars,

   Ja, det är en fantastisk tid att leva i. Vi upplever det profetiska ordet som uppfylls, och tecken som pekar på att Herren mycket snart kommer att hämta sin brud. Vi längtar, hoppas och tror att den dagen kommer mycket snart.

   Guds rika välsignelse

   Mikael

   Radera