tisdag 2 april 2019

Förberedelsens tidHöga Visan 2:10-13 -Min vän börjar tala, han säger till mig: Stå upp, min älskade, du min sköna, och kom. Ty se, vintern är förliden, regntiden är över, den är förbi. Blommorna visar sig på marken, sångens tid har kommit, och turturduvans röst hörs åter i vårt land. Fikonträdets gröna frukter skiftar färg, vinstockarna står redan i blom, de sprider sin doft. Stå upp, min vän, min sköna, och kom! 

I Höga Visan vänder brudgummen sig till bruden, och kallar sin utvalda och älskade att ”stå upp, och komma”. Det betyder, att det är brytningstid för bruden, och att detta är det ögonblick hon har väntat på. I följe äldre judisk bröllopstradition, reste brudgummen bort i cirka 1 år, efter det att han hade blivit trolovad med sin kommande hustru. Han reste till sin Faders hus, för att förbereda ett hem åt sin brud. När förberedelsen var klar, vände han åter, på en dag inte bruden visste om i förvägen, för att hämta henne hem till sig.

Förberedelsens tid

Bruden kände inte till den exakta dagen, men visste på ett ungefär när tiden var inne. Från den dag att hon blev trolovad, har hon levt i en tid av förberedelse, som bara handlar om en enda dag. Den dag brudgummen kommer för att hämta henne hem till sig, och bröllopsfesten kan få sin början.
I mitt förra inlägg ”den viktigaste frågan just nu”, delade en syster ett vittnesbörd, som Herren gav henne för fyra år sedan. Jag hoppas att det går bra, att jag delar detta trosstärkande vittnesbörd här:

”För fyra år sen fick jag på Cypern på en semester en syn en morgon när jag vaknade och sträckte mig efter min bibel Jag såg Jesus på skyn. Två ord kom till mig - Förbered er!! Sen försvann synen" 

Vintern är över

Dessa bibelverser från Höga Visan, är en underbar symbolik på själva uppryckandet och församlingens återförenande med Herren. Här kommer Herren på våren, och precis efter det att vintern är över. Om det är något som kan indikera tidpunkt för uppryckandet vet jag inte, men med tanke på allt som sker och utvecklar sig just nu, så blir den här våren högintressant. Jag tror, att dessa ord som vår syster fick för fyra år sedan, är högaktuella i dag, och något som beskriver precis allt det som bruden behöver veta om den tid vi lever i.

Avslutning

Vi lever i förberedelsens tid. Det är ett vädjande från Herren, att vi tar dessa ord på allvar, och låter dem bli levande i våra hjärtan. När brudgummen hade hämtat sin brud, väntade sju dagars bröllopsfest, där bruden var dold för gästerna under festen. Efter sju dagar, blev bruden presenterad och framställd för gästerna.

På samma sätt kommer Herren att göra med sin hämtade brud. Hon kommer att vara dold under den sista årsveckan, men när tiden är över, kommer hon att bli presenterad och visad fram för den här världen. Vintern är över, och tiden är inne, då bruden vänder blicken mot höjderna, för att lyssna efter ”sin väns röst”, och skåda efter honom som kommer ”springandes över bergen”.

Jesus kommer snart!

2 kommentarer:

 1. Amen din brud längtar Tack för allt du delar Herrens nåd vilar över dig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Guds frid Marianne,
   Tack för din uppmuntrande hälsning. Ja tänk, att vi får dela, leva och vandra i denna underbara Guds nåd, som omsluter oss och är fundamentet i vår tro.

   Guds rika välsignelse

   Mikael

   Radera