lördag 11 mars 2023

Daniel – räddad från vedermödans brinnande ugn

 


Historien om Daniel, och de tre männen i den brinnande ugnen, är en av de berättelser från GT som visar en tydlig bild på vedermödan och denna tidens avslutning.

Daniels bok är genomsyrad av eskatologi, drömmar, syner och det som har med ändetiden att göra. Till skillnad från uppenbarelseboken, som är en detaljerad beskrivning av vedermödan, sträcker sig Daniels bok över en mycket längre tidshorisont, både bakåt och framåt i tiden.

Daniel – en bild på församlingen

Daniel 2:48 - Därefter upphöjde kungen Daniel och gav honom många stora gåvor och satte honom till herre över hela Babels provins och till högste föreståndare för alla de vise i Babel. 49 På Daniels begäran utsåg kungen Shadrak, Meshak och Abed-Nego att förvalta Babels provins, medan Daniel själv stannade vid kungens hov.

Historien om Daniel och hans tre vänner, utspelar sig i början av den babyloniska fångenskapen, där alla fyra tjänar under den babyloniska kungen.

På samma sätt som Josef, blir Daniel upphöjd i en position, att endast konungen står över honom. I uppenbarelseboken, är församlingen också satt att tjäna som präster och konungar på den här jorden. Något som kommer att fullbordas i tusenårsriket. Så på det sättet, är Daniel en bild på församlingen.

Förebild på Antikrist

Daniel 3:6 - Men den som inte faller ner och tillber ska genast kastas i den brinnande ugnen

Kung Nebukadnessar, som är en tydlig förebild på Antikrist, hade satt upp en staty av guld på Duraslätten i Babylon. Bemärk att statyn är sextio alnar hög och sex alnar bred, som kan jämföras med Antikrist tal som är 666.

Nebukadnessar tvingar alla att falla ner och tillbe denna uppsatta staty, där konsekvensen för dem som inte lydde var att bli kastad i den brinnande ugnen. Den brinnande ugnen är en bild på Guds vrede och den stora nöden i vedermödan. 

Kastad i den brinnande ugnen

Mal 4: 1 – Se, dagen kommer, den brinner som en ugn.

Sadrak, Mesak och Abed-Nego, vägrade att böja knä för Nebukadnessars staty, och de blev kastade i den brinnande ugnen.

Kungen befallde att ugnen skulle göras sju gånger hetare än den någonsin hade varit tidigare, och det är en bild på fullkomlighetens tal. Herren sände sin ängel som beskyddade Sadrak, Mesak och Abed-Nego i den brinnande ugnen, och de kom ut utan någon som helst skada eller påverkan av elden. 

Var är Daniel

Men det man måste fråga sig i denna historia är vart Daniel är någonstans. Var han en av dem som böjde knä för statyn? Varför var han inte närvarade, och varför blev han inte också slängd i den brinnande ugnen?

Vi kan vara ganska säkra på att Daniel inte böjde knä för Nebukadnessars staty. Daniel var bara inte närvarande, där alla skulle tillbe statyn eller vid den brinnande ugnens lidande. Gud hade helt enkelt ”tagit bort honom”. 

Israel och församlingen

Beskrivningen som kungen fick av dessa män i den brinnande ugnen, var att det var tre judiska män (Dan 3:12). De tre judiska männen är med andra ord en bild på det utvalda Israel, och Daniel är en bild på församlingen.  

Daniel (församlingen), den högt älskade (Dan 10:11), är bevarad från tid och plats när det gäller den brinnande ugnen (vedermödan), medan hans tre vänner (Israels rest), blir bevarad mitt i och igenom trängseln.

Avslutning

Genom denna berättelse om Daniel, kan vi se ett mönster och en röd tråd. Vi ser symboliska händelser som avspeglar och pekar på den hushållning, församlingens tid, som vi lever i. Herren förhåller sig inte på samma sätt med församlingen, som han gör med Israel. Båda frälsningsgrupper har Herren en unik plan med, som han kommer att fullborda. Herren kommer att bevara församlingen från hela vedermödans tid. Och han kommer bevara Israels rest för Antikrist och genom vedermödans tid, som han sedan kommer att fullborda sina förbund och löften igenom.

Jesus kommer snart

Mikael


26 kommentarer:

 1. I fredags kollapsade Silicon Valley Bank. Kraschen är den största i USA:s historia, om man räknar bort 2008 då Washinton Mutual föll samman. Nu stiger oron för att det inte slutar här, men att flera andra fölger efter.

  Värlsekonomin fortsätter att skaka och är ett tidstecken som också pekar in i det tid vi lever i.

  https://www.dagensps.se/bors-finans/historiens-varsta-kollaps-sa-dog-silicon-valley-bank/

  Maranatha

  Mikael

  SvaraRadera
 2. Brudgummens tröst

  Höga Visan 2:10-11 - Res dig, min älskade, min sköna, och kom! 11. Se, vintern är över, slut och förbi.

  ”Vintern och mörkret är över, och våren är här. Du har vänt blicken mot mig, och du är driven av kärlek till din brud. Jag ropar högt, och ger luft för min längtan att han snart må komma tillbaka. Min förberedelsetid är över och jag är klar, klar till att möta min brudgum och vän.”

  Du såg och utvalde henne före världens grundval var lagd, och du har älskat henne med en evig, outtröttlig kärlek. I två tusen år har du har sett hennes väntan. Du har sett hennes vandring genom mörka dalar, och du har sett henne uthärda lidande för ditt namns skull. Nu längtar du efter att trösta henne, och hålla henne nära ditt hjärta.

  Hennes vedermöda är över, och hon har äntligen fått frid. Hon behöver inte längre frukta dagens farsot, eller pilarna som flyger om natten. Aldrig mer behöver hon vara rädd, vara ängslig eller förtvivlad. Vandringstiden, väntan och saknaden är över. Brud och brudgum är förenade, för att aldrig någonsin bli åtskilda igen. Natt har bytts ut med dag, fruktan med trygghet, och avsaknad med hans närhet.

  Han är mer än allt jag kan önska eller be. Han är svaret på allt, och större än livet själv. Ändå såg och utvalde han just mig.

  Mikael

  SvaraRadera
 3. Precis när vi närmar oss uppryckandet, så öppnar USA för dokumenter angående UFO. Nu är det Pentagons UFO-chef som säger att det är möjligt att det kan finnas främmande moderskepp i vårt solsystem.

  Kommer UFO att vara en del av förklaringen när miljoner människor helt plötsligt är försvunna utan förklaring?

  https://www.militarytimes.com/off-duty/military-culture/2023/03/09/pentagon-ufo-chief-says-alien-mothership-in-our-solar-system-possible/

  Mikael

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har ibland undrat över Hesekiels "skepp" och vad reste Elia med, och vad fanns ovan skyn när Jesus " lyfte"
   Du skriver miljoner människor, det hoppas vi verkligen, men det står också i matt 24:12 att kärleken hos de flesta skall kallna, det behövs verkligen en väckelse bland "Guds" folk
   Det behövs oljor i många lampor, det finns så mycket kunskapsbrist i våra församlingar, minns 50-60talet när alla våra församlingar predikade och sjöng om uppryckandet, idag är våra evangeliska sånger och sångböcker borttagna, (en pastor berättade att när han predikade då stördes han av oss som bläddrade i sångboken, jag gjorde gärna det, när predikan gav mig något som stämde med en sång, då var det lättare att minnas predikan, den så kallade syndakatalogen har åkt i soporna, visst är det bra, den stirrade bara på grandet men missade bjälken, men istället har det släppts in många bokstavskombinationer.
   Visst står det i apg 2:21 att i yttersta dagarna skall var och en som åkallar Herrens namn vara frälst, men många tror mer på kyrkobyggnaden, än på Han som inte bor i hus som är gjorda med händer.
   (Har haft meningslösa ordstrider vart församlingen är på väg med dom som försvarar den älskade byggnaden)

   Radera
 4. Tack för ditt inlägg ! Upplever detsamma. Vi är levande stenar. Visst finns det levande församlingar/ husbygge
  . Men många avfaller efterhand och kompromissar med Guds ord. Smittade av Världens nöje. År efter år och ingen väckelse så Den Helige Ande är bedrövad. Jag tror denna tid vi lever i är nödvändig att alla har olja i lamporna. Vi alla skall bidra med gåvorna Gud lagt ner i oss Inte bara vara bänkvärmare.
  Stå upp o vara ljus. Herren andvänder oss som han vill. En viktig gåva nu är Andebedömningens gåva. Många kristna läste jag igår på facebook hyllade vinnaren på melodifestivalen. Man ser inte makter o krafter bakom många av sångerna. DHA blir bedrövad i oss som ser. Som Jesus oxå sagt. I Världen får ni lida. Har aldrig haft sådan nöd som nu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va?? Menar du att kristna hyllar något sådant hemskt?? 🥹 Tittar på skräpet tillsammans med mina äldre barn (helst vill jag slippa men jättesvårt att inte låta barnen se det tyvärr). Jag mådde så dåligt i min ande av vissa låtar och särskilt Loreens. Hur kan man hylla något sådant om man kallar sig en kristen?? Så hemska kläder och naglar och att ligga sådär på golvet och åma sig.. neej usch!!! 🤢

   Radera
 5. Guds frid Mikael
  Tack för inlägget Brudgummens tröst.

  Så trösterikt och träffande.

  Guds rika välsignelse till dig och de andra.
  Maria

  SvaraRadera
 6. Jag har inte tittat på skräpet melodifestivalen sedan flera år tillbaka! Det är genomskådat sedan lång tid tillbaka detta onda hemska program med satanistsymboler och sexuella abnormiteter! Ingen som är kristen bör titta på detta!

  SvaraRadera
 7. Det finns en tilltagande rädsla som sprider sig i världen efter SVB bankkollaps här i veckan. Frågan är nu hur börserna kommer att reagera när de öppnar i morgon igen?

  Rädsla, fruktan och skräck präglar ändetiden. Redan nu ser vi hur människan står rådlös och är förlamad av rädsla. Redan nu kan vi se hur Herrens profetiska ord går i uppfyllande.

  LUK 21: 25 - Tecken ska visa sig i solen och månen och stjärnorna, och på jorden ska folken gripas av ångest och stå rådlösa vid havets och vågornas dån. 26 Människor ska tappa andan av skräck i väntan på det som ska drabba världen, för himlens makter ska skakas.

  Jesus kommer snart

  Mikael

  https://news.yahoo.com/svb-fallout-spreads-around-world-154331383.html?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly9lbmR0aW1laGVhZGxpbmVzLm9yZy8&guce_referrer_sig=AQAAAMasvPQFNyy7BF-gmRK-hgQTrbpiULpgxFIvqaDR3zgAg-M5tyMTeDqJ9i0z8f75sUl8kA3HS8YiAWNBDTj4yXltI1tWSp1Ki5YLBDZ0iM1NbKBr_VgMS5M4ZmAsSafbkPaXCCSJNC0v8a9sZmiyv185jcjJGlxkHsacV8CoQp_r

  SvaraRadera
 8. Flera andra banker på fallrebet. Hotet om en amerikansk bankkris svävar nu över hela världsekonomin.

  https://www.dn.se/ekonomi/fler-amerikanska-banker-pa-fallrepet/

  Mikael

  SvaraRadera
 9. Först kollapsade SVB i USA och senare gjorde banken Signature likadant. En tredje bank, First Republic Bank, har nu förlorat 60 % på aktiemarknaden, och är på samma sätt illa ute.

  Jag blev påmind av David Wilkersons gamla profetia från 1974 från boken "Synen", som känns väldigt aktuell i dag. Här skriver David Wilkerson bland annat:

  ”En världsvid ekonomisk förvirring ligger alldeles framför oss, det var vad jag tydligast såg. Många bedjande människor har upplevt samma sak. Dollarn och andra valutor kommer att möta svårigheter. Jag tror att vi kommer att få bevittna hur många av vårt lands största och populäraste företag går i konkurs. Och jag ser enorma problem uppstå för kreditföretagen.”

  Det talar rakt in i den tid vi lever i. Den tid som David Wilkerson profeterade om, skulle fortsätta och "fortsätta i sitt förvirrande tillstånd fram till tiden för antikrists framträdande".

  Det vi upplever kommer med andra ord inte att sluta. Det här är bara början, och vi ser "början på slutet" för den här världsordningen, som till sist kommer att leda till ett nytt antikristligt ekonomiskt system - vilddjurets märke

  Jesus kommer snart

  Mikael

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du nämner David Wilkersons synen den kom 1974, men jag läser på nätet att han hade någon syn 1986, handlar det om flera böcker, eller är allt samlat i en bok?

   Radera
  2. Stöt i basunen heter bokenbokenl

   Radera
  3. Guds frid. Boken av David Wilkerson heter "Synen" och utkom för första gången 1974. Den kan köpas här:

   https://www.adlibris.com/se/bok/synen-9789179995652

   Jag har läst boken, och som sagt, taler den på ett otroligt sätt in i den tid vi lever i. Den är profetisk och högaktuell.

   Herrens rika välsignelse

   Mikael

   Radera
  4. Jag har boken har nu läst igenom den, jag har svårt att förstå när han liksom många andra sätter likhetstecken med ogudaktigt leverne med bilar och husvagnar som att man lämnar Gud när man startar campingresan, jag har Gud med på resan, jag sjunger lovsånger när jag kör, t.o.m surfbrädan, kommenterar han, min ligger på vinden, ingen vill ha den.
   Han kommenterar också hustrubyte, som är helt förkastligt, men skriver samtidigt mot sambo, där ingen av oss vet hur dom lever som delar en bostad, samtidigt kan man undra vad ett äktenskap egentligen är, när man ser på Jakob/Lea samtidigt som många församlingar inte viger, och överlåter det till dom som som viger alla kön.

   Radera
 10. Jag tror att det vi upplever just nu i den finasiella världen, är en del och ett förstadium på det att den här världen kommer uppleva under vedermödans tid. Precis som kriget i Ukraina, kommer den här bubblan att bara fortsätta växa till dess att vi får ett sammanbrott och en nedsmältning av det nuvarande systemet.

  Det betyder att världsekonomin är ett lika starkt tidstecken som kriget i Ukraina är. Och på samma sätt kommer det att fortsätta att urarta sig och leda fram till kollaps och den svarta hästens framträdande på världsscenen.

  Vissa röster pekar på att marknaden kommer att kollapsa redan den här veckan, men det återstås att ses. Min tro är att ett fulltaligt världskrig och ett fullständigt sammanbrott av världsekonomin först sker efter uppryckandet.

  Men vi lever i tiden och så många tecken pekar på vår Herres hämtande och bortagande av sin brud. Han kommer mycket snart!

  https://www.svd.se/a/P4OA8z/sura-miner-vantas-pa-stockholmsborsen

  https://markets.businessinsider.com/news/stocks/chatgpt-predicts-stock-market-crash-next-month-rogue-chatbot-dan-2023-2

  Mikael

  SvaraRadera
 11. Brudgummen kommer!

  En ny artikel på Holger Nilssons hemsida - Flammor:

  Det måste bli ett slut på alla ursäkter för att inte predika om Jesu tillkommelse!

  "I en insändare i Världen idag skriver Arne Brännström bland annat så här: ”Vi måste därför göra upp med alla försök att ta udden av de budskap som Gud vill föra fram genom bibelordet. Detta sagt inte minst med tanke på Bibelns profetior, tidens tecken, församlingens uppryckande och Jesu andra tillkommelse.

  https://flammor.com/brudgummen-kommer-p2523.html

  Mikael

  SvaraRadera
 12. Guds frid.

  Kan verkligen rekommendera David Wilkersons böcker Synen,Stöt i basunen, Hunger efter mer av Jesus (som har betytt mycket för mig) och Det är fullbordat ( som han skrev på senare år).

  Många av profetiorna har slagit in eller håller på att slå in.

  Upplever att våra syskon och människor i USA behöver särskild förbön nu framöver.

  Jesu Kristi rika välsignelse
  Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Guds frid, Maria.
   Det är starkt att ta del av och på det sett hur det uppfyllds inför våra ögon. Det är vittnesbörd som pekar på vår frälsares återkomst.

   Herrens rika välsignelse

   Mikael

   Radera
 13. Kära Syskon,

  Ni har säkert läst det tidigare inlägg om den judiska månaden Nisan, som närmar sig.

  https://denytterstatiden.blogspot.com/2023/03/den-judiska-manaden-nisan-miraklernas.html

  Men det som också kan vara intressant är att Herren i 2 Mos 12:1-2 säger till Moses att denna månad skulle från och med nu vara den första månaden på året. Med den som utgångspunkt så är det först och egentligen nu att vi går in i det judiska året 5783, som vi skrev om en del här i hösten.

  Flera argumenterar därför att det är här vi kan förvänta att den sista årsveckan börjar. Med andra ord vedermödans början.

  Den hebreiska kalendern börjar Nisan 1 den 23 mars i nästa vecka, som då kan peka på att vi närmar oss den sista årsveckans början.

  Jag kom i håg en syster/broders vittnesbörd här för ett tag sedan, där Herren hade visat att uppryckandet eller en viktig händelse var knuten till just talet 23. I år ligger Nisan 1 just den 23 mars.

  Det är viktigt att säga att detta inte är en "date-setting", där vi spekulerar i specifika datum. Men när vi talar om Jesu återkomst, så måste vi poäntera att skulle Nisan 1 vara här den 23 mars, så kan det tyda på att vi lever i tiden omkring den sista och avslutande årsveckan, som då pekar på ett snarligt uppryckande. När tidens tecken samtidigt är så överväldigande och syskon har profetiska tilltal, så är det väldigt starkt.

  Vi lever i tiden och i säsongen, och vi bör vara vakna och bedjande och leva i en daglig förväntan till Herrens komma. För det dröjer inte länge nu - Jesus kommer mycket snart tillbaka.

  En välsignad helg i Herren

  Mikael

  SvaraRadera
 14. Det här ordet kom till mig här på förmiddagen:

  JES 41:10

  Var inte rädd, för jag är med dig,
  se dig inte ängsligt om,
  för jag är din Gud.
  Jag styrker dig, jag hjälper dig,
  jag stöder dig
  med min rättfärdighets högra hand.

  Det är "JAG ÄR" som är med oss, som hjälper och styrker oss. HAN är den som upprätthåller oss med sin starka och mäktiga hand. Ingen kan stjäla oss ur Herrens underbara hand. Han älsker och är med oss, och kommer snart att sträcka sin mäktiga hand genom himlavalvet för att hämta och rycka sin brud till sig. Orden - "Kom hit upp" kommer att ljuda som en mäktig basun och vi kommer att förvandlas för alltid.

  Mikael

  SvaraRadera
 15. Taaack Mikael! Och tack käre Herre!!🙏💜
  Lääängtaaaar!! Y.A.

  SvaraRadera
 16. Som vi så många gånger har konstaterat, så utvecklar kriget med en otrolig hastighet. För ett par dagar sedan så har ICC utfärdat en arresteringsorder mot Putin, som också kan ha avgörande betydning. Det gör att Putin nu känner sig ännu mer pressad att vinna kriget och kan använda desperata handlingar.

  Det som kan bli avgörande är om Kiev faller, som gör att Nato blir tvungen till att gå in i Ukraina. När arresteringsordern kom mot Putin känns det som att vi nu har nått "point of no return" dvs. det finns inte längre någon återvändo.

  Men allt detta pekar och vittnar om vår kommande förlossning och Jesu återkomst. Låt oss lyfta våra huvuden i förväntan

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/76j2b8/arresteringsorder-mot-putin

  Mikael

  SvaraRadera
 17. Bankraset sprider sig nu till Europa, och man konstaterar att det "inte går att bortse från risken för omfattande bankkris” i Sverige.

  https://www.dn.se/ekonomi/sannolikheten-lag-for-bankturbulens-i-sverige/

  Om det är planerat eller ej. För att få denne "ekonomiska reset", dvs. en ny världsordning när det gäller ekonomi, så måste det gamle systemet rasa, så det blir legitimt att införa någon nytt.

  Jesus kommer snart

  Mikael

  SvaraRadera
 18. Nato överväger 300 000 soldater vid Ryska gränsen:

  https://news.yahoo.com/nato-considering-deployment-300-000-024600132.html?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLnNlLw&guce_referrer_sig=AQAAABEt8gwW5JSQOXt4yMt_CZ922UmKfTMkjlDMnnxSY9UFfSoFjPqDqWO9gat_elg9kgfDiJE0PX0dG9ViPiMDbSiSTdFcadpyA0FaLUrBPNhHMeF4gcnoiu4t3xuLTR1dL_Yd05ccBybm88-_XPrcJQlbcPNjEcdVNz3Epefe7qiQ

  Mikael

  SvaraRadera
 19. Nordkorea forstätter att skjuta missiler för att varna och som en reaktion på Sydkoreas och USA militära övningar. Den nordkoreanska tidningen Rodong Sinmun säger att 800 000 studenter och arbetare på bara en dag skrev under för att sluta sig till att bekämpa USA militärt.

  https://www.foxnews.com/world/north-korea-claims-800000-join-army-single-day-fight-us

  Mikael

  SvaraRadera