söndag 26 mars 2017

Rabbi Ben Judahs 1200-tals profetia om år 2017


Det finns en väldigt intressant utombiblisk profetia, av Rabbi Judah ben Samuel från 1200-talet, som pekar och sträcker sig till den tid vi lever i dag. Profetian tar utgångspunkt i de 50 årsjubileum som Bibeln talar om, och har uppfyllts till punkt och pricka. Det sista delen av profetian berör år 2017, och väntar på sitt uppfyllande.

Jag hittade denna profetia på Holger Nilssons hemsida, där hela inlägget kan läsas på följande länk:


Rabbi Judah ben Samuel

Vi lever i en profetisk tid, det står klart för många. Att vår tid skulle finnas med i en profetia från 1200-talet ger en än starkare bekräftelse på hur speciell den tid är, som vi nu befinner oss i.

Rabbi Judah ben Samuel föddes 1140 och dog 1217. Strax före sin död 1217 så bar han fram ett budskap som nu efter alla dessa år, kan betraktas som synnerligen intressant. Han talade om olika jubileumsperioder som skall komma när det gäller staden Jerusalem.

Det femtionde jubelåret

För att vi skall förstå vad han menade med detta, skall vi påminnas oss om den förordning som Gud gav till Israel:

”Ni skall helga det femtionde året och utropa frihet i landet för alla dess invånare. Det skall vara ett jubelår för er. Var och en av er skall då återvända till sin arvedel och var och en av er skall återvända till sin släkt.” 3 Mos.25:10.

Vart femtionde år var alltså det som kallades jubelår. Utifrån detta talade Judah Ben Samuel om tidsperioder som skulle ha betydelse för Jerusalem.

Åtta jubileumsperioder

Den första perioden skulle omfatta åtta jubileumsperioder (8x50). Han sa att under denna tidsperiod skulle Jerusalem vara under de ottomanska turkarnas välde. Historien kan visa oss så här i efterhand att det blev exakt så. Det ottomanska riket behärskade Jerusalem under åren 1517-1917. 

Det kan också vara intressant att lägga märke till att denna tidsperiod började exakt 300 år efter Ben Samuels död 1217, alltså sex jubileumsperioder (6x50).
Den ottomanska eran, när turkarna behärskade Jerusalem, avbröts 1917 under det första världskriget då turkarna kapitulerade och den engelske generalen Allenby tågade in i Jerusalem.

Det nionde jubelåret

Ben Samuel talade om att efter dessa åtta jubileumsperioder skulle det följa en nionde. Då skulle Jerusalem betraktas som ett ”ingenmansland”. Med facit i hand kan vi konstatera att under perioden 1917 till 1948 så förvaltade England Jerusalem, då det landområde som man erövrade 1917, var ett brittiskt mandat. 

Under det krig som bröt ut 1948, erövrade Jordanien det gamla Jerusalem och ockuperade den bibliska delen av staden fram till det så kallade sexdagarskriget 1967.  Man kan alltså säga att under denna tidsperiod om femtio år, var Jerusalem som ett ”ingenmansland”. Under kriget 1967 intogs Jerusalem av Israel.

År 2017 – Det tionde jubelåret

Ben Samuel talade även om en tionde jubileumsperiod. Om den sa han att Jerusalem skulle behärskas av judarna och sedan skulle den Messianska tiden börja. Vi vet ju att judarna väntar på Messias, att Han skall komma och regera i Israel.  Vi ser också i profetiorna att det talas om att en sådan tid skall komma då Messias, Jesus Kristus, har återkommit och satt sig på tronen i Jerusalem.
Lägger man femtio år till 1967 kommer man till år 2017. 

Skulle det vara riktigt innebär det att de närmaste åren skall händelser av stor profetisk dimension bli verklighet, som exempelvis vedermödans händelser och Antikrists framträdande mm. Det innebär också att vi kan vänta Jesu andra tillkommelse inom en snar tid. 

Pröva profetiorna

Alla utombibliska profetior skall prövas, det är viktigt att vi betänker detta då vi granskar det som här har skrivits. Samtidigt kan vi inte heller förneka det intressanta med dessa femtioårsperioder, kopplade till Jerusalem. Även då vi går till det profetiska ordet ser vi hur Guds tideräkning är kopplade både till det judiska folket och staden Jerusalem, som kallas den heliga staden: ”Sjuttio veckor är bestämda över ditt folk och över din heliga stad...” Dan. 9:27. 

Hur vi än ser på profetior överhuvudtaget så kan ingen förneka att judarna, efter en nästan 2000-årig förskingring, är tillbaka i Jerusalem. Detta är ingen tillfällighet, utan en uppfyllelse av det profetiska skeende som Bibeln talar om i samband med den yttersta tiden och att Jesus skall komma igen.

Slut på inlägget från Holger Nilssons hemsida…

Avslutning  

Det är en väldigt intressant profetia som Rabbi Judah ben Samuel fick framföra, som vi tidigare har sett uppfyllas genom åttahundra år.

I följe den så lever vi i det år, 2017, där den messianska tidsåldern snart börjar igen. Med utgångspunkt i Daniels 70 årsveckor kan vi se att efter den 69:e årsveckan stannade Guds profetiska klocka för en kort tid för Israel, och vi fick en paus eller en parantes i Israels profetiska tidslinje.

Guds fokus flyttades från Israel till församlingen, hans kropp. Den parentesen har varat i cirka 2000 år nu, men utifrån tidens tecken och Guds ord kan vi se att den parantes, som också är församlingens tid på jorden snart är slut. Då är vi klara till att uppleva den 70:e och sista årsveckan för Israel som också är vedermödans tid.

Församlingens tid är snart slut

När Herren avslutar församlingens tidsålder, genom att hämta sitt folk till himlen, kommer den sista och sjuttionde årsveckan att börja, och Herren kommer att fortsätta sitt program med Israel.

Vi lever i avgörande tider, där ändetidens profetior uppfylls för våra ögon. Må vi vara vakna, bedjande och väntande på honom som ska komma. Jesus kommer mycket snart. Se till att du är redo att möta Herren på en brusten sky.


Jesus kommer snart!

5 kommentarer:

 1. Det är fantastiska tider som väntar för alla som tror på Jesus,jippi.Jesus är det bästa som finns.

  SvaraRadera
 2. Hej,

  Tack för din hälsning. Underbart att ta del av din passion och hängivenhet till Jesus.

  Han är verkligen det bästa som finns: Det finns ingen över, under eller jämte honom. Allt är utan jämförelse när det gäller Herren och hans kärlek.

  Jesus är kärleken personifierad och han har nåd och frälsning för oss på varje område i våra liv.

  Herren välsigne dig!

  Hälsningar

  Mikael

  SvaraRadera
 3. Guds Frid Mikael,
  Mycket intressant att även en Rabbi har fått en uppleva en Profetia som har prickat in året 2017 som året då Guds klocka börjar ticka igen. Vi ser med tillförsikt fram emot vad som kommer att hända, och är beredda på att Herren kommer snart.

  Vänligen
  J och G

  SvaraRadera
  Svar
  1. Guds frid syskon,

   Vi har nåden att få leva mitt i den tid så profetiska löften uppfylls, och vi är den generation som kommer att få uppleva Jesu dyrbara återkomst. Det här året är hög intressant på många olika sätt, och vi får lov till att bida efter uppfyllandet av Herrens löfte som har med vår frälsares återkomst att göra.

   Guds rika välsignese
   Hälsningar

   Mikael

   Radera
 4. Sen ankomst, Dalatrafik?

  SvaraRadera