tisdag 29 maj 2018

Jesu Kristi dag – Vårt saliga hoppBibeln är tydlig med att alla människor som en gång har levt, kommer en dag att uppstå igen. Det är bestämt att människan en gång ska dö, och sedan dömas (Heb 9:27) Har man en gång fått möjligheten för att leva ett liv på jorden, så kommer man också en dag att uppstå. Alla människor kommer en dag att stå inför Gud och göra räkenskap för sina gärningar, frälst som ofrälst. När det gäller församlingens uppståndelse, så har Guds ord olika benämningar på det som "vårt barnaskap", "vårt saliga hopp" och "Jesu Kristi dag".  

Herrens dag och Jesu Kristi dag

När vi ser på NT församlingen, och speciellt på tiden för församlingens uppryckandet, är det av stor betydning att vi känner till skillnaden på Herrens dag och Jesu Kristi dag. Vid första antagande kan det se ut som att det är tala om samma dag, men faktum är att dessa ”två” dagar är av helt olika karaktär och har helt olika innehåll för ändetiden.

Sef 1: 14-16 – HERRENS stora dag är nära, ja, nära, och den kommer med hast. Hör, det är HERRENS dag! Då ropar hjältarna i ångest. En vredens dag är den dagen, en dag av ångest och nöd, en dag av ödeläggelse och förödelse, en dag av moln och dis, en dag då ljud av horn och härskri höjs mot de befästa murtornen…

2 Tess 2:2 – När det gäller vår Herre Jesu Kristi ankomst och hur vi skall samlas hos honom, ber vi er, bröder, att inte så plötsligt tappa befattningen och bli skrämda, vare sig av någon ande eller av något ord eller brev, som påstås komma från oss och som går ut på att Herrens dag har kommit.

Herrens dag

När det gäller Herrens dag så om handlar den, den vredes och domstid som kommer att gå ut över jorden i en tidsperiod som sträcker sig från uppryckelsen (vedermödans start) och till tusenårsriket. Jesu Kristi dag är inte alls nämnd i GT, då den har med den stora hemligheten att göra, nämligen sanningen om NT-församlingen och dens uppryckelse i härlighet.

Jesu Kristi dag är därför enbart en NT- uppenbarelse. Herrens dag är inte bara en GT uppenbarelse, men dommens tid över folken är mer detaljerad i NT och speciellt beskriven i Upp kap 6-19. ”Herrens dag” angår jorden och människorna på jorden medan Jesu Kristi dag angår NT församlingens uppryckelse och dens framställning inför Fadern i det himmelska.

Jesu Kristi dag

När det gäller Jesu Kristi dag så är det en benämnelse på den dag då Jesus ska komma på skyarna för att hämta sin fulltaliga församling till sig.

Fil 1:6 – Jag är övertygad om att han som har börjat ett gott verk i er också skall fullborda det intill Kristi Jesu dag.

Betydningen av denna vers är att den helige Ande som på pingstdagen börjades sitt verk med att utvälja ett himmelskt folk, kommer att fullföra och göra detta folk fulltalig intill Jesu Kristi dag, d.v.s. intill att Jesus kommer för att hämta hem sin församling till de himmelska boningarna – som alltså sker före Herrens dag.

Avslutning

Jesu Kristi dag, är den dag då basunen ska ljuda och våra kroppar ska förvandlas. Det är då att Herren kommer att kalla sin församling till sig, och på ett ögonblick, kommer vi att få nåden att stå inför Herren och se Guds härlighet.

Det är viktigt att slå fast, att uppståndelsen inte sker tillsammans med de rättfärdiga judarna i GT, eller de messianska judarna i vedermödan. Israel har fått jordiska löften av Herren, men Guds församling har fått himmelska. Vi kommer inte att uppstå samtidigt med de messianska judarna, men vi ska ryckas bort 7 år innan den sista vedermödans tid. Det vi har gemensamt med de messianska judarna, är ett liv i Rikets tid, och en evighet i det himmelska Jerusalem. Vi väntar inte på vedermödans tid, men vi väntar på det ögonblick, då Herren ska rädda oss från den kommande vredestiden. (1 Tess 1:10)

Jesus kommer snart!

5 kommentarer:

 1. Nu har jag inte läst just detta inlägg än, men har en fråga: Tror du att vi behöver samla mat och lagra vatten och allt som står i den broschyr som svenskarna nu i dagarna fått hem i brevlådan? Eller kommer vi ryckas upp innan det blir svåra tider här i Sverige? Har du själv lagrat mat mm?

  SvaraRadera
 2. Önskar svar på frågan ovan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   Beklagar det sena svaret. På något sätt så får jag inte en mail längre när någon skriver en kommentar. Det måste jag ordna.

   Med tanke på din fråga: Jag tror att Jesus kommer tillbaka innan vedermödan börjar. Men jag kan inte svara på om det kommer svåra tider i Sverige innan uppryckandet. Det vet jag helt enkelt inte. Krig har ju funnits i alla tider som många kristna har fått genomgå. Det jag vet helt säkert, är just det, att församlingen inte kommer att få gå igenom vedermödan, men kommer att bli uppryckt innan dess.

   Guds rika välsignelse

   Mikael

   Radera
  2. Tack! Jag blev väldigt glad när jag såg att du svarat eftersom jag hade börjat undra lite, då du alltid är så bra på att svara de som skriver här. Men nu när du förklarat varför svaret dröjt så förstår jag ju. Nej, det är klart att det är väl ingen av oss som vet hur framtiden ser ut... Men jag tänker såhär... att om det blir krig i Sverige så borde det röra om ganska mycket i hela Europa (och världen) och inget blir längre sig likt? Det kanske leder till vedermödans start. Det är väl lika bra att börja köpa in lite förråd, det skadar ju inte. Gud välsigne dig!

   Radera
  3. Hej igen,

   Ja, som det är just nu, så får jag inget meddelande när någon skriver, så det kan vara en utmaning. Jag hoppas att det kan lösa sig.

   Om du upplever att det är viktigt och ger trygghet för dig, så gör det. Det finns ju vissa profetior om just ett Ryskt anfall mot Sverige, och där kom uppryckandet i förbindelse med just det. Vi får se, men jag tror att vi är nära, och att vi mycket snart kommer att få uppleva Jesus dyrbara återkomst.

   Jag önskar dig samtidigt en välsignad sommer i Herrens närhet.

   Guds rika välsigenelse

   Mikael

   Radera