fredag 25 maj 2018

Pingsten och uppryckandet av församlingenFör ett par år sedan skrev jag ett inlägg om den judiska högtiden ”Shavout”, som är vår motsvarighet til pingsten. Även om min tro är, att uppryckandet kan ske när som helst, så är pingsten mycket intressant när det gäller Jesu komma till församlingen. Som vi vet, så föddes församlingen på själva pingstdagen, när Guds Ande blev utgjuten. Det är samtidigt samma dag som Herren äktade det judiska folket, då han gav lagen på Sinai berg.

I vår kalender har pingsten redan varit, men vi vet att det finns olika kalendrar som man kan ta utgångspunkt i, och det är inte riktigt någon som vet vilken kalender som är den rätta. Men det vi vet, är att vi är i tiden runtomkring pingst, och därför att detta inlägg ganska intressant.

Herrens sju högtider

3 Mos 23: 1-2 - 1 Och HERREN talade till Mose och sade: Tala till Israels barn och säg till dem: Dessa äro HERRENS högtider, vilka I skolen utlysa såsom heliga sammankomster; mina högtider är dessa.  

Men dessa bestämda uppfyllanden, ser vi också på ett helt påtagligt sätt genom Herrens sju högtider som han gav det judiska folket genom Moses. Dessa högtider som Herren gav judarna, är några som bokstavligt talat har eller kommer att uppfyllas vid Jesu första och andra tillkommelse.

Herren gav Israel sju olika judiska högtider. De första tre högtiderna – ”Påsken”, ”Det osyrade brödets högtid” och ”förstagrödans högtid”, blev bokstavligt talat uppfyllda vid Jesu första komma när han dog, blev begravd och sedan uppstod igen exakt på dagen på vid rätt högtid. De tre sista – ”Basunklangens högtid”, ”Den stora försoningsdagen” och ”Lövhyddohögtiden”, pekar på Herrens återkomst till Israel och det judiska folket, och upprättandet av tusenårsriket som också kommer att ske på dagen i förbindelse med dessa hösthögtider.

Den judiska högtiden Shavuot/Pingst

3 Mos 23:15-22 - Sedan skall ni räkna sju hela sabbater från dagen efter sabbaten, från den dag då ni bar fram viftofferkärven. Femtio dagar skall ni räkna, fram till dagen efter den sjunde sabbaten. Då skall ni bära fram ett nytt matoffer åt Herren.

Däremellan, och precis femtio dagar efter påsk och fyra månader före Basunklangenshögtid, har vi den judiska högtiden ”Shavuot” eller Pingsten, som också kallas Vitoffersbrödshögtiden. Högtiden faller alltid på en söndag, då lördagen är sabbat och en vilodag för judarna

Shavuot är hebreiska och betyder helt enkelt veckor. Shavuot kallas också för veckofesten, och firas i två dagar. Högtiden infaller sju veckor eller 50 dagar efter Förstlingsfruktens högtid i Pesach (Påsken). Därifrån kommer också det engelska ordet för pingst ”Pentecost” vilket kommer från grekiskan och betyder 50. 

Avslutning

Pingsten har många associationer till Pingsten, eller Shavuot. Det är bland annat högtiden utan datum. Det är där att judarna har en ceremoni som heter ”dekorera bruden”, där man festar dagen efter. Det är en tydlig och fantastisk association till Herren som hämtar sin brud och sedan håller bröllopsfest. Vi har Moses som hörde basunens ljud, och sedan fick gå upp på berget för att möta Herren. Enok, som är en bild på församlingen, som både föddes och blev uppryckt på själva pingstdagen, som alltså är samma dag som församlingen föddes. Ruts bok, som är en bok om skörd och återlösning, som Pingsten och den 50 dagen handlar om. Kung David, som man också tror både föddes och dog på Shavuot. Alltsammans, som kan vara tecken och häntydningar till uppryckandet av församlingen.

Kommer Herren att fullborda denna högtid genom två händelser, dels församlingens födelse men också själva avslutningen på den, och kommer det att vara då, att Herren kommer att fullborda löftet om uppryckandet genom att skörda och hämta sin förstlingsfrukt?

Jag vill avsluta som jag började. Jag tror att uppryckandet är imminent och kan ske när som helst, men samtidigt tror jag att Herrens högtider pekar på händelser som fullbordar Jesu första och andra komma. Pekar Pingsten på församlingens uppryckande? Tiden får visa hur detta underbara löfte kommer att fullbordas. Till dess får vi leva i en förväntning på vår underbare frälsare och Gud Jesus Kristus.

Jesus kommer snart!Källa:


2 kommentarer:

 1. Guds Frid Mikael,
  När vi läste texten om när Moses hörde basunens ljud kom vi ihåg de tillfällen när vi hörde något underligt ljud från himlen förut. Det var tydligt trots att vi satt inomhus med stängd dörr.
  Hoande gick inte att bestämma varifrån det kom.

  Det påminner om det ljud som hörs på Paul Begley Utube film 10 april, TRUMPETS HEARD IN HAWAII. https://www.youtube.com/watch?v=iU-TnDxCPUw

  Det är märkligt att ljuden är så lika varandra.

  Vi ser tiden an med tillförsikt.

  Varma Hälsningar
  J och G

  SvaraRadera
  Svar
  1. Guds frid Syskon,

   Beklager mitt sena svar. Hoppas att ni har det bra.
   Jag tror alldeles säkert, att dessa basun ljud, som hörs runt om i världen, och som också ni har hört, har en mening. Kan det vara så, att det är Guds varning för det som ligger framför, och att Herren önskar människans uppmärksamhet.

   I år 2016, hördes samma basun ljud i Jerusalem, samtidigt som det var en märklig moln formation. Flera människor har filmat denna händelse och lagt den ut på youtube. Här är ett exempel:

   https://www.youtube.com/watch?v=se5lsORpWbM

   Guds rika välsignelse

   Mikael

   Radera