torsdag 6 september 2018

Patriarkernas liv pekar på Jesu återkomst och ändens tidIbland kan man hitta häntydningar i Gamla Testamentet, som genom bilder och symboler, pekar på Herrens syfte med människan och hans folk.  

Dom 12 patriarkerna är ett bra exempel på det. Innebörden av dessa tolv namn, händelserna, längden och summan av deras liv, pekar framåt mot de första 6000 år av människans historia, men också på ändens tid och det kommande Guds riket på jorden. Det visar Herrens genuina och helt i detaljen fantastiska plan – där ingenting är lämnat åt slumpen, men ett bevis på att Herren har allt under kontroll och i sin mäktiga hand.

Adam

Adam betyder ”människa, den strålande, den som är lik Gud”, och var den första generation av människan. Adam blev nästan 1000 år gammal, som visar att en dag för Herren är 1000 år. Det blev början på Guds tidsschema, där människans historia är uppdelad i 7000 år. De första 6000 åren är människans tid, och de sista 1000 åren är människosonens tid.

Set

Set betyder ”den som är satt i stället för en annan”, ”rotskott”, ”telning”. Set är en förebild på de människor som fick en ny början efter syndafloden. Set levde i 912 år, och representerar det nästa årtusende av människans historia.

Enos

Enos – betyder ”den som lider eller den som är sårad”. Enos tillhörde den 3 generation av människor, och är en förbild Guds uttagande av Abraham och det judiska folket som Herrens egendomsfolk. 

Kenan

Kenan – betyder ”ett förärv, att vinna egendom med makt”. Enos var den 4 generationen, och är en förebild på judarnas intagande av Kanan. På samma sätt som Josua, var Israel tvungna att ”vinna landet, Kanan, med makt”.

Mahalalel

Mahalalel – betyder ”Guds framvisning”, eller ”Guds pris”. Han är en förbild på den 5 generation av människor, och en förbild på Jesu första komma. Mahalalels namn och generation har samma betydning som det Jesus gjorde då han kom, då han ”steg fram” till människan i det femte årtusendet.

Jared

Jared – betyder ”Nedstigningen eller nedgång”. Han tillhörde människans 6 generation, och är en förebild på Jesu återkomst. Jared blev 962 år, och namnet vittnar om Jesu nedgång eller nedstigning, efter 6000 år av människans historia. Vi lever just nu i avslutningen av dessa 6000 år av människans historia.

Enok

Enok – betyder ”Invigd, upplärd eller tränad. Det finns två olika tolkningar angående Enok. Dels att han representerar församlingen som blir uppryckt eller borttagen före syndafloden, eller de messianska judarna, som blir bevarade genom vedermödans tid.

Metusalah

Metusalah – betyder ”Frigiven från döden, och mannen med pilen”. Han är en förebild på Jesus som skal komma tillbaka efter vedermödan, för att bekämpa och övervinna sina fienden. Då kommer han att övervinna dem med sitt blotta ord.

Lamek

Lamek – betyder ”den starke”, ”den mäktige”, ”den oövervinnelige”. Lamek är en förbild på Jesu återkomst för Israel och för världen. Jesus kommer att övervinna och besegra Antikrist vid sin återkomst. Samtidigt är längden på Lameks liv 777 år, som representerar det fullkomliga och perfekta.

Noha

Noha – betyder ”vila”. På samma sätt som Noah blev bevarad och räddad genom syndafloden, kommer också de messianska judarna att bli det. Efter verdermödan, kommer Israel att komma in i sin ”vila”, som också är 1000 års riket eller det messianska riket. Det var åtta personer i arken, och talet åtta betyder ”en ny början”. 1000 års riket är en ny början och en ny tid för människan, där Messias kommer att regera och sätta sin tron i Israel.  

Sem

Sem – betyder ”Namnet”, eller ”den som är firad”. Som namnet säger, så är det en bild på Messias, Konungarnas Konung som blir firad, hyllad och insatt som ”konung i riket för Israel”.

Arpaksad

Arpaksad (en av Sems söner) – betyder ”styrka eller fästning”. Han är också en förbild på Jesus som konung i 1000 års riket.

Avslutning

Vi lever i slutet av människans 6000 år långa historia. Herrens tidräkning visar, att vi närmar oss den sjunde dagen, och det sjunde årtusendet, som också är den vila som både Guds folk och själva skapelsen suckar och längtar efter. Efter dessa sjutusen år, väntar den eviga vilan i det himmelska Jerusalem.

”Det är den tid då ”Guds boning kommer att stå bland människor. Han ska bo hos dem, och det ska vara hans folk, och Gud själv ska vara hos dem. Och han ska torka alla tårar från deras ögon. Döden ska inte finnas mer, och ingen sorg och ingen gråt och ingen plåga, för det som förr var är borta”. – Upp 21:3

Jesus kommer snart!


4 kommentarer:

 1. Det var intressant att läsa! Angående Trumps fredsplan mellan Israel och arabstaterna så läste jag i svd att trump tänker att flytta fram sin fredsplan ytterligare så det kommer ingen fredsplan i september heller enligt vad jag läste i svd,men det kan ju eventuellt vara ett spel för att dom ska få arbetsro med avtalet eftersom det är så många som är ivriga att avtalet blir av så fort som möjligt för dom har ju hållit på med det där fredsförhandlandet med palestinierna sedan i början på 90-talet.Israel har ju längtat efter fred så länge nu och kommer bli ett lätt byte när antikrist undertecknar det falska fredsavtalet med Israel som Israel då upptäcker 3,5 år in i vedermödan är fel då avtalet bryts av Israel själva,när de upptäcker att det inte är den riktiga Messias som dom hade hoppats på.

  SvaraRadera
 2. Guds frid,
  Tack för ditt inlägg och intressanta tankar.
  Just den nyhet att fredsplanen har blivit flyttad ännu en gång har jag inte hört, men det skulle inte förvåna mig. Det händer riktigt mycket bakom kulisserna, och inget vet det egentligen kommer ett utlägg. Det vi kan vara säkra på är att, även om det blir präsenterat en fredsplan av USA, kommer den inte att vara på plats före det att församlingen är uppryckt.

  Församlingen kommer att ryckas upp, avtalet kommer att skrivas under, som görs av Antikrist, och därmed startar vedermödan och den sista årsveckan.

  Tack igen - och skriv gärna igen, om du skulle höra eller läsa något som handlar om det kommande fredsavtalet.

  Guds rika välsignelse

  Mikael

  SvaraRadera
 3. Undertecknas av vem? ena sidan israel o andra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   Avtalet kommer att undertecknas av Israel och Antikrist. Antikrist vet vi ännu inte vem det är, men han kommer att träda fram, när församlingen är uppryckt. Det första han kommer att göra, är få ett avtal på plats mellan Israel och arabländerna och kommer att skapa en tillfällig fred i Mellanöstern.

   Guds rika välsignelse
   Mikael

   Radera