fredag 21 april 2023

Enok – En bild på den uppryckta församlingen före och undan syndafloden

 


1 Mos 5:24 – Sedan Hanok på detta sätt vandrade med Gud fanns han inte mer, ty Gud hämtade honom.

Enok är på många sätt en gammaltestamentlig förbild på församlingen, som kan vara en häntydning till både själva födelsen, men också för tidpunkt för uppryckandet av församlingen.

Utan att möta döden

Heb 11:5 - Genom tron togs Hanok bort utan att möta döden. Och man fann honom inte mer, ty Gud hade tagit honom till sig. 

Enok blev uppryckt utan att smaka döden, för Gud hade tagit honom till sig. Där är Enok en fantastisk förebild på församlingen som har samma underbara löfte. En dag kommer en utvald generation, att bli uppryckt till Herren utan att möta döden, och tillsammans med dem som tidigare har somnat in, kommer vi som fortfarande lever och är kvar, att ryckas Herren i möte för att möta honom på skyn.

Tre slags människor

Det fanns tre olika slags människor som levde på Noas tid innan syndafloden kom. Det var de otroende som förkastade Herrens ord, där alla gick under i syndafloden. Det var Noa och hans släkt som blev bevarade genom syndafloden, och det var Enok som blev uppryckt till Herren innan syndafloden kom. På var sitt sätt representerar dessa människor tre olika kategorier som vi kan jämföra med vår tid i dag.

På precis samma sätt så ser vi tre slags människor i dag när vi är på väg mot vedermödan och den avslutande tiden.

Människorna som gick under

Människorna som gick under i syndafloden på Noas tid representerar de icke troende, som inte har tagit i mot Jesus som sin frälsare. De människorna kommer att gå in i vedermödan, och bli utsatta för Guds vrede. Dom som inte omvänder sig i vedermödan, kommer att bli dömda av Jesus och kommer sedan att bli kastade i den brinnande eldsjön.

Noa är Israel

Noa representerar den rest av Israel, som Herren kommer att fullborda sina löften med i 1000 års riket. Noa är alltså det utvalda Israel, som på ett speciellt sätt kommer att bli beskyddade under vedermödan.

3,5 år in i vedermödan kommer de troende judarna att fly ut i öknen, där Herren kommer att beskydda dem för Antikrist och hans förföljelse. Noa blev bevarad genom syndafloden, och det kommer också en del av det judiska folket att bli.

Enok är en bild på församlingen

Enok är en bild på församlingen, som inte fick del av syndafloden och Guds dom, då han blir uppryckt och hämtad av Gud innan floden kom.

Enok levde i en tid när Herren dömde världen. När syndens mål var nått, kom också Guds dom över synden på Noas tid och han sände syndafloden, men då var Enok redan uppryckt till Herren. Syndafloden är en bild på den vrede som Gud kommer att sända över jorden och de ogudaktiga människorna i ändens tid – den kommande vredesdomen (1 Thess 1:10). På samma sätt som Enok, kommer också församlingen att bli uppryckta innan dess att vredenstid går ut över jorden.

Jesus kommer snart!

14 kommentarer:

 1. Kära Syskon.

  Veckans inlägg kommer lite tidigare än normalt, då jag kommer att vara bortrest till mitten av nästa vecka. Det betyder att jag kan släppa igenom kommentarer, men har svårt för att själv kommentera och skriva. Så därför lite tyst härifrån ett par dagar.

  En välsignad helg i väntan på Herrens komma

  Mikael

  SvaraRadera
 2. Herren ger mig tal på olika sätt, som han talar och bekräftar igenom. Herren har ju olika sätt att visa oss saker och Jesus bekräftar både genom tidstecken, syner och drömmar som också delas här i forumet. Om man tar del av syskons vittnesbörd på youtube, så kan man uppleva hur Herren på ett överbevisande sätt talar till sin väntande brud, om den tid vi lever i. Vi lever i tiden där vi kan förvänta att Jesus kommer tillbaka. Världen är på väg mot förödelse och vi är på väg mot vårt himmelska hem.

  Häromdagen körde jag i min bil, och en bil med en nummerskylt körde förbi med talen 2213. Jag vet sedan tidigare att talet 22 står för uppryckande och vårt församlande till Herren att göra, men jag upplevde i mitt hjärta att talet 13 också var något Herren ville visa mig. Men ibland är det bra med en bekräftelse, som visar att det inte bara är egna tankar eller någon man själv hittar på. Precis när jag tänkte detta och hoppas på en bekräftelse, körde en annan bil förbi, med precis samma nummerskylt men bara omvända tal: 1322. Då visste jag att jag skulle se närmare på talet 13.

  I strongs står talet 13 för "destruction" det vill säga - förödelse, undergång och fördärv.

  Det är precis det som vi är på väg emot. Uppryckandet kommer, men också en tid av undergång och fördödelse, som är vedermödans tid.

  Herren varnar och uppmuntrar oss att tiden är nu och att tiden är mycket kort.

  Herrens rika välsignelse

  Mikael

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mikael!

   En fråga! Du skriver destruction som du menar Gud har givit till dig i tilltal! Syftas det på plötslig tillintengörelse över denna värld, onda människor eller världens ekonomiska system nu? Skall inte detta ske när Babylon tillintengörs under vedermödan och kriget vid Harmagedon?

   Radera
  2. En dikt av lågstadieläraren Kerstin Lundin, som kom till efter att barnen ritade och målade nattvarden, och ett av barnen bara fick det till 12 personer på sin bild, men "Han" är också med utbrast ett av barnen, då blir det tretton.

   Ser man då tretton på det sättet, då blir det fullkomlighetens tal🤔

   Tretton
   vilket lyckotal!
   Han står där
   bland de tolv...
   och dimman lättar
   över Genesaret
   och Hermons
   snöklädda topp
   skymtar i fjärran.

   Det finns fisk
   i djupet,
   det finns bröd
   att dela,
   Det finns höjder
   att nå
   bara vi räknar
   med Honom.
   KL

   Radera
 3. Tack för vad du delar! Ha en fin o välsignad ledighet!😇Y.A

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket och jag önskar också dig en välsignad helg.

   Mikael

   Radera
 4. Spännande tider om än mycket kamp.. Herren påminde mig i går så jag delade det på facebook i ett talklipp. Uppenbarelseboken 21
  En ny himmel och den nya jorden. Herren påminde mig att se det som skall komma efter denna tid. Det blir så mycket lättare att stå ut när vi nu ser avfallet i Kristikropp. Läste idag oxå på Holger Nilssons sida Flammor om den nya utbildningen pastorer får idag. Vilken nöd man får. Då får hoppet om uppryckelsen och det du delar Mikael lyfta oss upp på högre höjder och det kommande Jerusalem som skall komma ner trösta oss. Pastor Dan Johansson sa det för en del år sen. Den kommande staden är på väg. Dom dom studerar universium o rymnden lär ha sett att något är på väg ner som dom inte vet vad det är.

  SvaraRadera
 5. Halleluja längtar hem MÅ våra nära bli frälsta nu All välsignelse över dig broder och din familj

  SvaraRadera
 6. Hej! Jag skulle vilja veta hur du ser på det här med AI (Artificiell intelligens)? Eller om du kan göra ett inlägg om det? Vad säger Bibeln om det? Är AI på riktigt en glimt av odjuret i Uppenbarelseboken? Utvecklingen går i en rasande takt nu!!!!

  SvaraRadera
 7. Ai är på gott och ont! Här gäller det att vi är ytterst vaksamma! Det finns redan idag de som kan kopiera dig och överföra elektroniskt på film och låta det se ut som du har sagt vissa ord och meningar fastän du inte gjort det! Detta kommer de göra mot obekväma och kristna som säger sanningen utefter Bibeln! Det gäller att vi har ett försvar mot detta!

  SvaraRadera
 8. Guds frid, Syskon.

  Vi avslutar samtalen om talet 13 här. Jag tänker att tal kan ha olika betydelser, men när Herren uppmanade mig att undsöka talet så var det i strongs. Och där betyder talet "fördelse" som för mig betyder vedermödans tid. Ljus och mörker, uppryckande och vedermöda.

  Herrens rika välsignelse

  Mikael

  SvaraRadera
 9. Ändetidens huvudpersoner möts igen

  Turkiet, Ryssland, Syrien och Iran möts snart igen i Moskva för att återuppbygga förbindelserna mellan Ankara och Damaskus efter år av fiendskap

  https://www.reuters.com/world/moscow-host-turkey-syria-russia-iran-meeting-tuesday-anadolu-2023-04-24/

  Mikael

  SvaraRadera
 10. Bankvärlden fortsätter att skaka och ytterligare en amerikansk bank är på väg att falla. Det är First Republic Bank som har över 90 kontor runt om i USA.

  http://themostimportantnews.com/archives/one-of-the-largest-banks-in-the-united-states-is-on-the-verge-of-going-under

  Mikael

  SvaraRadera
 11. När vi talar ändetiden och Jesu återkomst, så måste vi också nämna och peka på tecken i himlen. En del av dessa tecken visar på händelser som kommer att ske, och andra som bekräftar den tid vi lever i nu.

  Nästa inlägg i helgen kommer att handla om den totala solförmörkelse som inträffar i USA 2024. En liknande solförmörkelse hände i USA för 6 år sedan, och lägger man tillsammans dessa totala solförmörkelser så bildar dessa ett svart kors över den amerikanska nationen.

  Är det här ett tecken om en kommande dom över USA, och visar den på händeler och domslut som kommer att inträffa i vedermödans tid?

  Herrens rika välsignelse

  Mikael

  SvaraRadera