fredag 9 juni 2023

Avfall, Israel och den "Himmelska vågen"


Den yttersta tiden, de sista dagarna, dagarnas ände, och denna tidsålders slut, är olika begrepp vi möter i Guds ord som har olika betydelse i förbindelse med den sista tiden, och Jesu återkomst till den här världen.

Vi talar ofta om att vi lever i den sista tiden, men egentligen fick den sista tiden sin början redan i förbindelse med Jesu första komma, då Jesus proklamerade att Guds rike hade kommit (Mark 1:15). Nu 2000 år senare, och då vi samtidigt kan vi se att ändetiden och denna tidsålders slut bokstavligt talat ropar ut till oss, kan vi konstatera att vi lever i avslutningen av de sista dagarna, eller nära denna tidsålders slut.

Kronologisk bok med parenteser

Det har skrivits mycket om den sista tiden, och tiden före Jesu återkomst. Men hur passar egentligen dessa händelser ihop, och i vilken ordningsföljd sker de? 

Uppenbarelseboken är skriven i kronologisk ordning, med undantag av olika parenteser. Det betyder att händelsen antingen utspelar sig före eller efter det att vi läser om det, och ska därför tidsmässigt placeras ett annat ställe. Vi kan före exempel läsa om Harmagedon i Upp kapitel 16, fast vi vet att den händelsen egentligen äger rum i Kap 19, vid Jesu synliga återkomst. 

Det här kommer att vara ett två-delat inlägg som har fokus på ändetidens tidslinje och de profetiska händelser som vi kan se utifrån Guds ord ligger framför oss. En del av de händelser som blir beskrivet, är lätta att placera då det är tydligt i Guds ord när de infinner sig.  Andra kan vara svårare att placera och kommer att vara utifrån min personliga överbevisning.

Jesus visar oss ändetidens tidslinje

Matt 24:3 – När Jesus sedan satt på Oljeberget och lärljungarna var ensamma med honom, gick de fram till honom och frågade: ”Säg oss: När skall detta ske, och vad blir tecknet på din återkomst och den här tidsålderns slut?”

Jesus sätter tidslinjen för ändetiden när lärjungarna frågar efter denna tidsåldersslut och de tecken som känneteckna den tiden. Jesus delar flera profetiska händelser som ska visa och känneteckna tiden omkring hans återkomst och denna tidsålders slut.

Två stora kännetecken

Det finns två stora kännetecken eller tidstecken som man inte kan blunda för när det gäller ändetidens profetior. Det ena kännetecknet är avfall och det andra är Israels födelse som nation.

Avfall

2 Tim 3:1 – Det skall du veta att i de sista dagarna skall det komma svåra tider. Människorna kommer att älska sig själva och vara penningkära, skrytsamma, stolta hånfulla, olydiga mot sina föräldrar, otacksamma, gudlösa, kärlekslösa, oförsonliga, skvalleraktiga, obehärskade, råa, fientliga mot det goda, falska, egensinniga och högmodiga. De skall älska njutning i stället för Gud och ha ett sken av gudsfruktan men förneka dess kraft. Håll dig borta från dem.

Guds ord är tydligt med att de sista dagarna kommer att kännetecknas av ondska och ett avfall i vårt samhälle, på samma sätt som det var under Noas dagar (Matt 24:37-39). Paulus profeterade att samhället kommer att kännetecknas av gudlöshet, våld och materialism. Det kommer att finnas ett sken av gudsfruktan hos människor och i vårt samhälle, men under ytan så är det i stället mörker, avfällighet och synd.

När Paulus beskriver människorna som olydiga mot sina föräldrar, skrytsamma och otacksamma så är det en ganska precis beskrivning av det vi upplever i dag.

Israel

Det andra helt stora tidstecken för ändetiden är Israels födelse år 1948. Det döda landet Israel fick tvärs emot alla naturliga förutsättningar liv igen. Hesekiel hade profeterat om detta när han såg hur de döda benen fick liv igen, fast det mot naturen var helt omöjligt. Stora delar av Jesu eskatologiska tal har med Israel att göra, så när vi i vår tid har sett Israel bli en nation är det ett av det absolut största tecknet på Jesu snara återkomst.

Jesus kunde helt enkelt inte komma tillbaka före det att Israel blev en nation, då han enligt profetian ska komma tillbaka till räddning för det judiska folket, och sätta sina fötter på Oljeberget. Israel är själva hjärtat och det centrala i ändetidens skeende. Stora delar av Jesu återkomst handlar om Messias som vänder tillbaka till frälsning för sitt folk, och själva upprättandet av det messianska riket här på jorden.

Men före den tiden så kommer Israel att genomgå den värsta tiden i deras historia, och vi kommer att få det som bibeln kallar Jakobs nöd (Jer 30:7) Men det är inte bara Israel som kommer att få lov till att gå igenom en fruktansvärd vedermöda, men också hela världen. Jesus säger att det kommer en nöd så stor, som den här världen aldrig tidigare eller någonsin igen, kommer att få uppleva. (Matt 24:21)

Men med Israel tillbaka i sitt land, och med Jerusalem som huvudstad, är vi för allvar klara till att både se och uppleva den sista tidens händelser utspela sig. 

Den himmelska vågen

Romarbrevet 8:18 - Jag hävdar att den här tidens lidande väger lätt i jämförelse med den härlighet som kommer att uppenbaras och bli vår. 

För mitt inre såg jag en våg. Den var en enorm balansvåg som stod stadig och fast på jorden, för att sedan skjuta upp och breda ut sig på himlens sky. På bägge sidor hade vågen stora djupa skålar med plats till överflöd av kraft och massa. 

Om tyngerna på skålarna är lika, visar balansvågen jämvikt. Men så var det inte här. Den ena vågarmen och skålen sträckte sig lodrätt upp mot himlen, och jag forstod då, at det som låg i den vägde lätt. Den andra skålen låg fast på jordens yta. Den var överfylld till sin bredd och den referensvikt som låg i den var tung och ojämförbar. 

Romarbrevet 8:18 var inristat med tjocka utrycksfulla bokstäver. Denna mäktiga vers som talar om denna tidens lidande och vår kommande härlighet. Det här var den himmelska vågen, som jämförde och vägde dessa båda substanser. 

Den här tidens och hela mitt livs alla lidande, med alla sjukdomar och krämpor, svårigheter och faror jag har mött på min väg, var samlade i den skål som väger lätt. Det som genom livet har gett motgång och allt det som har gjort stegen tunga av sorg, låg samlat och utstrött på botten. Men det vägde lätt och upplevdes bara som obetydliga korn och bleknade i jämförelse med den andra. 

Den andra skålen flödade över och det som låg i den gav ett mäktigt sken i regnbågens alla underbara färger. Det var en obeskrivlig härlighet över den och innehållet i den var skrivet på skålens sidor. Det stod skrivet allt det som Herren har välsignat mig med - den kommande härligheten, mitt eviga liv, Guds nåd och Herrens väldiga kraft. Herrens beskydd, liv och tröst i varje situation. Den helige Andes glädje och frukter i mitt liv och inte minst Herrens villkorslösa trofasthet och kärlek. Det var det renaste guld och ädla stenar som fyllde skålen till bredden och en härlighets doft steg upp ifrån den. 

Jag visste då att Herren visade mig skillnaden på det här livet och det kommande, min vandring här på jorden och det himmelska. Det gav mig evighetsperspektiv och en tacksamhet, frid och glädje. Den himmelska vågen som pekar på Herrens godhet i mitt liv. 

Jesus kommer snart

Mikael  7 kommentarer:

 1. Ni har säkert tagit del av den UFO-feber som händer just nu. En Informationsläckare hävdar att USA gömmer UFO:n och har gjort det i lång tid.
  Jag tror inte det är tillfälligheter att vi upplever detta just nu. Vi står på tröskeln till vedermödans tid och Jesu återkomst. Kommer det bli på dett sättet, att när församlingen är borta, så kommer man att skylla på utomjordiska varelser?

  Med andra ord ett stort andligt bedrag, som sker när församlingen är hemtagna

  Maranatha

  Mikael

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är precis det som jag har hört att det kommer skyllas på ufon när människor har försvunnit från jorden. När Jesus hämtar de sina.

   Radera
 2. Här är ännu ett länk som visar på det bedrag som pågår i världen just nu. Utomjordingar är inte annat än demoner som är ute på att bedrag den här världen. Människor som har sett dem beskriver dem som cirka 3 m långa med stora ögon, och de påstår att de står bakom själva skapelsen av människan. Efter uppryckandet kommer en satanisk och demonisk aktivitet utan jämförelse att komma över jorden.

  Jesus kommer snart

  Mikael

  https://youtu.be/t3i8pRW3Kow

  SvaraRadera
 3. Hesekiels "ufo" är väl accepterat av den bibelkunnige?

  SvaraRadera
 4. Tack för bilden av vågen, det gav tröst. Ibland kan livet upplevas så svårt. Men vi har ett hopp att vänta på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Amen! Vi har ett underbart hopp och en fast förankrad evighet hos Jesus. Men redan i dag känner han och är med oss i allt.

   Herrens rika välsignelse
   Mikael

   Radera
 5. Mer om dessa Ufos från USA!

  https://youtu.be/w-gIceLJ3XY

  SvaraRadera