tisdag 11 juni 2019

Israel - Fikonträdet, törnbusken, myrtenträdet och olivträdet!



Fikonträdets tecken

Dom flesta av oss vet, att Israel är fikonträdet som Jesus talar om i Matt kap 24. Israel, fikonträdet, skulle vara ett tecken på Herrens återkomst, som talar till den generation som upplever Israels nationala födelse. Denna generation skulle inte förgå, men få lov till att uppleva ändetidens profetior uppfyllas. Men det är inte bara fikonträdet som Herren använder som bild på Israel, men också törnbusken, myrtenträden och oljeträdet.  

Törnbusken

2 mos 3:2 - En dag när Mose vaktade fåren åt sin svärfar Jetro, prästen i Midjan, drev han dem bortom öknen i närheten av Horeb[a], Guds berg. Då visade sig Herrens ängel för honom i en brinnande törnbuske.

När Herren mötte Moses i öknen, och uppenbarade sig själv i en brinnande buske, var det en bild på Israels förnedring och det motstånd som nationen skulle möta genom generationer. Men på trots av förfärlig förföljelse genom tiden, så brinner inte nationen upp eller upphör att existera, för Herren är i, och står bakom det lilla men utvalda landet Israel.

Myrtenträden

Sak 1: 8-11 - Jag hade en syn om natten, och se, en man red på en röd häst. Han stod bland myrtenträden i dalsänkan. Bakom honom stod andra hästar, röda, bruna och vita. 9 Jag frågade: ”Min herre, vilka är dessa?” Ängeln som talade med mig sade: ”Jag ska visa dig vilka de är.” 10 Mannen som stod bland myrtenträden svarade: ”Det är dessa som Herren har sänt ut till att fara omkring på jorden.” 11 Och de svarade Herrens ängel som stod bland myrtenträden: ”Vi har farit omkring på jorden, och se, hela jorden är lugn och stilla.”

Myrtenträd är inte ett rätt stort träd, men det är väldigt fint att se på. På samma sätt är det med Israel och judarna. I världens ögon det ett litet och oanständigt folk, men i Guds ögon, är de hans ögonsten och utvalda egendomsfolk som Herren har stora planer med. Mannen som red på en röd häst, var Herrens ängel som står mitt i dalsänkan, i Israel.

Olivträdet

Rom 11:23 - Men även de andra kommer att ympas in ifall de inte blir kvar i sin otro, för Gud har makt att ympa in dem igen. 24 För om du blev bortskuren från vildoliven som du av naturen tillhörde och mot naturen inympad i ett äkta olivträd, hur mycket lättare ska då inte de naturliga grenarna ympas in i sitt eget olivträd?

Olivträdet är en bild på Israel, men också deras kommande frälsning i slutet av vedermödan. Rötterna leder tillbaka till Abraham Isak och Jakob, de äkta grenarna är det folk som genom sin naturliga härkomst är Abrahams säd. Trädet har även inympade grenar. I det här fallet så har man ympat in grenar från ett vilt olivträd, det vill säga frälsta hedningar. 

Avslutning

Israel är ett av de största tidstecken, där Herren på ett helt konkret sätt, bevisar sin trofasthet mot sina löften och det profetiska ordet. Alla dessa träd och buskar, visar genomgående, att Herren är mitt i och på ett helt särskilt sätt har utvalt och bevarat det judiska folket, med ett helt bestämt syftemål. Herren kommer en dag att frälsa och fullborda varje löfte till punkt och pricka, till välsignelse för hela den här världen.


Jesus kommer snart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar