måndag 4 maj 2020

Pekar profetiska händelser i maj månad på ett närstående uppryckande?Herren har gett sitt folk tydliga uppmaningar om att vara vakande och bedjande, och ge akt på tidens tecken. Det är händelser som sker ut i världen, men också bestämda tider som tidigare har visats sig ha stor profetisk betydning. Som vi vet finns tydliga skuggbilder i GT som pekar på kommande händelser i ändetiden. Den närmaste månaden vi befinner oss i är högaktuell och det finns flera händelser som är värda att ge extra uppmärksamhet. Vi inledde perioden med påsk för ett par veckor sedan, och den avslutas om en månad med den judiska högtiden Shavuot, som är pingst.

Däremellan har vi också andra intressanta händelser som är värda att uppmärksammas:

Den andra påsken

4 Mos 9: 9–11 - Herren talade till Mose. Han sade: ”Säg till Israels barn: Om någon bland er eller era efterkommande har blivit oren genom en död människa, eller är ute på resa långt borta, kan han ändå fira Herrens påskhögtid. De ska då fira den i andra månaden, på fjortonde dagen, i skymningen.

I de judiska högtider finns något som heter ”Pesach sheni”. Den är en andra påskhögtid som Herren gav Israels barn, för att dom av folket som var orena eller bortresta fick möjlighet och en andra chans för att fira Herrens högtid. Påsk är en fantastisk förebild på vår kommande uppståndelse, där kroppen på samma sätt som huvudet kommer att uppstå. Samtidigt är det en fantastisk bild på en nådefull Gud, som ger en andra chans och sträcker ut till dom som inte själva förmår och räcker till. 

Jesus omtalar sig själv som den som ”reste bort för en längre tid” (Luk 20:9). Herren har varit bortrest i 2000 år, och kommer snart att vända tillbaka från sin resa till sina barn. I Markus 13, uppmanar Herren sina barn att vara vakna i den tid han är bortrest till dess att han vänder tillbaka. I år firas denna högtid den 8 maj.

Noas flod

På den 17 dagen i andra månaden på Noas tid, som är den 10/11 maj i år, öppnade Herren himlens fönster och lät djupets källor bryta fram. Syndafloden är en förebild på vedermödan, och den kommande dom som kommer att gå ut över jorden. På samma sätt som Noas familj, kommer Guds folk att befinna sig i Jesu frälsande ark, i våra kamrar, där Herren kommer att stänga igen dörren efter oss. Vi kommer att vara ”gömda för ett litet ögonblick”, till dess att vreden har gått förbi den här jorden. En intressant notis är den 10/11 maj går solen ner precis kl. 7.26 i Israel. Som många säkert vet, betyder talet 726 i grekiska grundtexten ”harpazo”, som är det motsvarande ordet för uppryckandet.

Något annat intressant är, att med utgångspunkt i "den andra påsken", så kommer själva uppståndelsedagen att vara just den 11 maj. 

Kristi Himmelsfärd

40 dagar efter att Herren besegrade döden på korset, var dagen då han själv blev upptagen till himlen, som ett exempel för oss. ”Kristus som förstlingen och därefter, när han kommer tillbaka, de som tillhör honom” (1 kor 15:23). När Herren uppstod och for till det himmelska, gav det oss hopp, att också vi en dag ska uppstå och uppryckas till det himmelska. I år är Kristi Himmelsfärd den 21 maj.

Pingsten / Shavuot

3 Mos 23:15-22 - Sedan skall ni räkna sju hela sabbater från dagen efter sabbaten, från den dag då ni bar fram viftofferkärven. Femtio dagar skall ni räkna, fram till dagen efter den sjunde sabbaten. Då skall ni bära fram ett nytt matoffer åt Herren.

Nästan varje år lyfter jag fram pingsten som en högtid vi skal hålla ögonen lite extra på. Jämte påsken, ser jag pingsten som en av de högtider som verkligen sticker fram som en högtid som pekar på uppryckandet för Herrens församling. Högtiden kallas också vitoffersbrödhögtiden eller veckofesten, och infaller alltid sju veckor eller femtio dagar efter förstlingsfruktens högtid, som är påsken.
Uppryckandet har många associationer till pingsten, eller Shavuot. Den kallas bland annat ”högtiden utan datum”. Det är också där att judarna har en ceremoni som heter ”dekorera bruden”, där man håller en fest dagen efter. Det är en tydlig och fantastisk association till Herren som hämtar sin brud och sedan håller bröllopsfest. 

På den här dagen fick Moses höra basunens ljud, och fick sedan gå upp på berget för att möta Herren. Enok, som är en bild på församlingen, blev både född och uppryckt på själva pingstdagen, som också är samma dag som församlingen föddes. Kommer församlingen på samma sätt att bli uppryckt på samma dag som den föddes? Ja, det vill tiden visa. Vi har också Ruts bok, som är en bok om skörd och återlösning, som pingsten och den 50 dagen handlar om. Kung David, som man också tror, både föddes och dog på Shavuot. Alltsammans, som kan vara tecken och häntydningar till uppryckandet av församlingen. I år ligger pingsten eller Shavuot mellan den 28 maj och den 6 juni, beroende på vilken kalender man använder.

Avslutning

Jag vill avsluta som jag började. Meningen med det här inlägget är att ge en inblick i några av de intressanta datum och händelser vi har framför oss, som är förebilder och skuggbilder på uppryckandet och vårt församlande till Herren. När vi sedan jämför med de profetiska händelser vi upplever i världen, så betyder det att vi desto mer kan lyfta våra huvuden i förväntan till Herren. Varje gång jag skriver så kan jag inte låta bli att undra, om just det här inlägget är det sista jag får lov att skriva?

Samtidigt med att vi bidar efter vårt kommande hopp, får vi arbeta medan vi väntar, och vänta medan vi arbetar. Men när vi upplever dessa tecken så kan vi inte annat än att leva i hoppet, om att vi närmar oss dagen för Herrens tillkommelse.

Herrens rika välsignelse

6 kommentarer:

 1. Det är helt otroligt, det bubblar i anden. Så när förlossningen och mötet med Jesus.
  Med tanke på Macron, eventuellt anrikrist som vill börja styra och stlla. Påven och new world order möte 14 maj. Kristi himmelfärd 21 maj och att Noas flod ligger iansutning till dessa dagar. Kan uppryckandet ske? Ja, människor gifter sig bygger och planerar när uppryckandet skal ske när människor inget annar. Som världens utveckling rullar på nu finns inte mycket tid kvar för Jordsliga bröllop, resurser och fokus på att renovera hus.

  En annan sak jag påpekar meckeqt är frekvensen av jämna nummer de vakande rör sig i igenom Guds kraft. Kolla bara på tiden för ditt inlägg
  14:20 = 22 vilket betyder de upplysta som vakar med olja i sina lampor ser tiden vi befinner oss i tack vare ordet och tron.
  20; betyder cyckles of completness, a perfect period of waiting

  SvaraRadera
  Svar
  1. Amen broder!

   Ja, det bubblar verkligen på insidan och man gjädjer sig i anden när man kan märka att vi närmar oss dagen med hast.

   Det som är intressant i detta, är ju med utgångspunkt i den andra påsken, så blir själva uppståndelsesdagen den 11 maj, som också är samma dag som Herren sände syndafloden.

   Vi bidar och längtar efter vårt kommande hopp.

   Hälsningar

   Mikael

   Radera
 2. Var det inte på Israels självständighets dag som påven skulle basunera ut en världsreligion som alla ska hålla sig till hade han tänkt i trotts mot den som judarna förhåller sig till m.fl. Ja allting går som med snabb tågets fart numera bara å vänta, avvakta och se när det är dags för hemfärd. Guds frid och rika välsignelse Mikael W.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Guds frid Niklas,

   Jo, jag menar att jag har läst det samma någonstans, utan att jag kan linka till det just nu. Men att samla alla religioner under påvens paraply och one world order har ju varit på påvens agenda i lång tid.

   Tecken pekar på att Jesus kommer mycket snart!

   Guds rika välsignelse

   Mikael

   Radera
  2. Tack för informationen i delar med er. 11maj det kan vara en mycket speciel dag. Andra påsken vad menas med det?

   3 dagar av mörker ska komma, det är innans Herrens dag vad jag läst. Är Herrens dag kommandet för bruden eller striden i slutet av vedermödan?

   Jaghar hursom olja i min lampa men har även haft tanken att beställa en oljelampa för 3 darkar av mörker helt instängd. Nu när jag tog del av det du skrev om 11 maj beställde jag oljelampan. Priset blev 1235kr så jag sökte på 1235 strong's concordande. Det betyder: to be fully awake. Det finns ingen slump.
   Herrens ord är up i dag.

   Vi ses snart, tills dess, vaka och be

   Guds frid, kärlek och ljus

   Radera
  3. Guds frid Victor,

   Tack för att du delar dina tankar.

   Ja, den andra påsken var heller inte något jag kände till innan. Men som du kan se, så är det bibliskt och något som Herren gav till Moses. Det var en möjlighet för dom av Israels barn som var orena eller bortresta att kunna fira påsken, 30 dagar senare. Jag omtalar sig sjävl som den som "har varit ute på en lång resa", så om vi fick ett uppfyllande vid den första påsken när det kommer till Herrens död och uppståndelse, får vi så ett uppfyllande när det gäller hans återkomst vid den andra påsken?

   Jag vet att många har fått angående tre dagar av mörker. Jag har inte studerat eller själv fått det på hjärtat, men det betyder ju inte att det inte finns. Men härlig bekräftelse på att vaka och be som du fick!!

   Vaka och be till dess Herren kommer!

   Guds rika välsignelse

   Mikael

   Radera