måndag 11 maj 2020

Jag har mitt namn skrivet i Livets bokFörsta gången vi hittar antydningar till Livets bok är redan i 2 Mosebok 32, där Moses går i förbön för folket som hade syndat mot Herren genom att göra en guldkalv. Moses ber Herren om att förlåta folket deras synd. Om inte, för att själv bli utplånad i den bok som HERREN skriver i. (2 Mos 32:32). Gud hade bestämt sig för att utplåna den som hade syndat mot honom från hans bok, men straffet, på trots av Moses förbön, ville bli uppskjutet och i stället komma senare. HERREN straffade också folket för deras synd, vilket också måste betyda att de blev utplånade och borttagna från hans bok.

En skugga av det som kommer

Heb 10:4 – Ty det är omöjligt att tjurars och bockars blod skulle kunna utplåna synder.

Heb 10: 1–4 talar om att lagen, som Moses är en bild på, endast är en skugga av det goda som kommer, och lagen aldrig kan fullkomna dem som träder fram. Så på trots av Moses förbön blev straffet bara utskjutet i stället för verkställt med detsamma. Rom 8:34 talar om att i dag går Jesus i förbön för oss. I motsatts till Mose förbön så betyder Jesu försoning och hans förbön för oss en permanent trygghet att våra namn förblir inskrivna i Lammets bok.

Mina dagar är skrivna i din bok

Psalm 139:16 – Alla mina dagar blev skrivna i din bok, de var bestämda innan någon av dem hade kommit.

Denna psalm pekar på, att innan vi har levt eller ens påbörjat en enda dag av våra liv. Ja, redan innan tiden inne i vår moders liv, så var våra namn skrivna i livets bok, och att alla våra dagar var bestämda, tillrättalagde, och skrivna i hans bok. Nu är det inte så att Gud har bestämt vår framtid, på ett kontrollerat och slaviskt sätt som vi är tvungna at följa. Men Herren, som visste slutet redan från början, såg in i framtiden och kände till vår livshistoria och våra beslutningar medans det fortfarande var framtid för oss.

Utvalda före världens skapelse

I Upp 17:8 kan vi läsa, att de invånare som inte från världens grundläggning har sina namn skrivna i livets bok kommer att förundras över vilddjuret i vedermödans tid.

Efe 1:4 – liksom han innan världens grund blev lagd har utvalt oss i honom för att vi skulle vara heliga och fläckfria inför honom.

 1 Pet 1:20 – Han var utsedd redan före världens skapelse men har i dessa tider uppenbarats för er skull.

Precis som Jesus så är vi utvalda i honom redan innan världens grund blev lagd. Vi läste i Psalm 139 att våra dagar är nedskrivna innan vi är födda, men Paulus går ännu längre här och säger att vi redan före skapelsen var utvalda i honom. Herren såg utöver tiden, utvalde dig och skrev ditt namn in i Livets bok.

Dem han i förväg har känt 

Rom 8:29-30 – Ty dem som han i förväg har känt som sina har han också förutbestämt till att formas efter hans Sons bild, för att Sonen skulle vara den förstfödde bland många bröder. Och dem som han har förutbestämt har han också kallat. Och dem som han har kallat har han också förklarat rättfärdiga. Och dem som han har förklarat rättfärdiga har han också förhärligat.

Om du är frälst så visste Gud om det före han skapade jorden. Före det att han gav Adam sitt första andedrag så tittade Herren ut över det stora tidsrummet, och såg det ögonblick där du tog din självständiga beslutning att följa och tjäna honom. (har känt) Och det var där han gjorde en ”plats-reservation” för dig i hans rike, och han lovade att aldrig ta bort ditt namn ut ur livets bok (har förutbestämt). När tiden var inne talade han till ditt hjärta, väl vetande att du ville ge respons (han kallade). Och när du gjorde det, så renade han dig från alla dina synder, och alla dem som du kommer att göra från det tidpunkt och fram (förklarat rättfärdig). Och snart en dag kommer han att ge dig en ny evig kropp och en plats i närheten av Honom i hans rike (förhärligat).

I och med att han har sett änden från begynnelsen, har han alltid vetat att du en dag ville ta i mot det som Jesus gjorde för dig på korset. I hela ditt liv vakade han över dig och förberedde dig till den dag du tog din beslutning. Efter den dagen har han lovat att beskydda dig och vara med dig, för han lovade att han aldrig skulle mista någon av dem som Fadern hade givit honom (Joh 6:39-40). Han vet att det är den gode herdens uppgift att behålla fåren, och han är den gode Herden.


Israel och Livets bok

Dan 12:1 – Det kommer en tid av nöd, som inte har haft sin like ända från den dag då människor blev till, ända till den tiden. Men på den tiden skall alla bland ditt folk bli frälsta som finns uppskrivna i boken.

Daniel får bekräftat av ängeln att alla bland Daniels folk kommer att bli räddade under den stora nöden, alla dem som finns uppskrivna i boken. Det pekar på den rest av Israels folk som Herren kommer att bevara genom vedermödan och fullborda sina löften igenom. Uppenbarelseboken kap 12 och Matt 24 talar om de utvalda judar som måste fly ut i öknen under den stora nöden, och som Herren på ett speciellt sätt kommer att beskydda. Alla av Judarna som finns uppskrivna i boken kommer att bli frälsta.

Den tillhör Lammet

Upp 13:8 – Alla jordens invånare kommer att tillbe det, alla som inte har sina namn skrivet i livets bok som tillhör Lammet som är slaktat från världens grundläggning.

Det här är en bok som tillhör Lammet som är slaktat från världens grundläggning. Det finns tolkningar när det gäller Lammets bok, att denna är en särskild bok där församlingen eller Kristi kropp står skrivna i. Det andra och ända stället vi igen stöter på Lammets bok är i Upp 21:27 som talar om det Nya Jerusalem, och att det på det sättet identifierar församlingens kommande hem.

Avslutning

Före världens grundval blev lagd, såg och utvalde Herren dig (Efe 1:4). Han älskade dig då du fortfarande var död i dina synder och överträdelser (Efe 2:5). Före det att församlingen var född, bar han varje synd som funnits eller kommer att finnas, och spikade fast det skuldebrev som anklagade dig på korset (Kol 2:14). Det gör att han genom ett enda syndoffer ser på dig som fullständigt rättfärdig och fullkomlig inför Gud (2kor 5:21, Heb 10:14). Du har blivit satt med Jesus i den himmelska världen, i Kristus Jesus (Efe2:6), och han har förberett ett rum åt dig, för att du ska vara där han är (Joh 14:2). Men han har också skrivit in ditt namn i Livets bok!  

Herrens rika välsignelse

12 kommentarer:

 1. dem som han har förutbestämt har han också kallat. Och dem som han har kallat har han också förklarat rättfärdiga.
  Varför missionerar vi då, när allt är förutbestämt?

  Och om det då är förutbestämt, varför står det då oräknelig, om "skaran" i upp 7, Han som kan räkna alla våra hårstrån, borde kunna räkna skaran.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Guds frid,

   Det här ska inte förstås som att allt är förutbestämt, där vårt missionerande inte gör någon skillnad. Som jag skrev, så har Herren skrivit ner våra namn i livets bok, redan innan jordens grundval var lagt. Men det gjorde han på bakgrund av att han tittade ut över tid och rum, och såg den beslutning människan en dag skulle ta. Så den alltvetande Guden, viste vilken beslutning vi skulle ta, och skrev våra namn i i Livets bok efter det. Så vi skal absolut fortsätta att dela evangeliet om Jesus.

   Jag hoppas det ger mening?

   Herrens rika välsignelse

   Mikael

   Radera
  2. Svar till Anonym:

   Den kanske var oräknelig för Johannes förstånd, han som såg synen och skrev ned vad han såg. Vidare står det ju inte heller att Johannes frågade Gud om hur många som fanns i skaran som han fick se i synen. I så fall, enligt Ditt resonemang så hade det ju t.ex. stått: Johannes frågade och Och Gud svarade; Får se här nu, hrm...Ett, två, tre...nej, det är för många jag kan inte räkna alla. Och något sådant står det ju inte.

   Herren JESU kärlek, frid och nåd!/Heléne

   Radera
  3. Min tanke om "oräknelig" har alltid varit att det inte går att räkna innan skaran är fulltalig, sedan gäller det om vi och Gud har samma mattekurs.

   Radera
 2. Amen Jag läser allt du tar in All Guds välsignelse OCH tack för ALLT du delar med dig GVD

  SvaraRadera
  Svar
  1. Guds frid Marianne,

   Tack för din uppmuntrande hälsning.

   Det är tacksamt att vi syskon kan dela vår frälsning i Herren, och vårt gemensamman hopp i Jesu tillkommelse.

   Guds nåd och frid

   Välsignade hälsningar

   Mikael

   Radera
 3. Amen halleluja tack jesus för korset/markus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tack Herre för det underbara korset, som taler om nåd, frälsning och försoning med Gud. Tack för det dybara blodet, som talar om fullständig upprättelse och rening från varje synd. Tack för korset där mina överträdelser som var, är och skal komma, blev naglat fast, som ett bevis för att synden aldrig kan dömma mig mer. I dig blev jag fri, helgad och rättfärdiggjord, klar till din eviga himmel.

   Guds rika välsignelse

   Mikael

   Radera
  2. Vackra och ljuvliga ord. Tack Mikael! I Herren Jesus namn. Amen

   Radera
  3. Guds frid och tack för de uppmuntrande orden.

   Det finns inget större än glädjen och tacksamheten i frälsningen och i vårt kommande hopp. Den nåden vi har fått kan inte jämföras med något annat. Herren är ljuvlig och fantastisk på alla sätt.

   Guds rika välsignelse

   Hälsningar

   Mikael

   Radera
 4. Ska bli intressant och se om Israel gör verklighet av annekteringen av de andra delarna av västbanken den första juli och om dom gör det, då är det stor risk att det startar Gog/Magog kriget + den stora kampen om Jerusalem på riktigt som Antikrist ska sätta sig i och regera, i det nybyggda templet och leka Messias när det falska fredsavtalet är undertecknat.
  Guds rika välsignelse
  Niklas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Guds frid Niklas.

   Jag tänker att vi är närmare GOG kriget än vi anar. Ett krig som Israel omdelbart ser ut till att förlora till denna koalition av muslimska länder, men som Herren vinner för Israel på ett mäktigt sätt. Ja, det är spännande tider för Israel och Guds församling.

   Guds rika välsignelse

   Mikael

   Radera