söndag 13 oktober 2024

Pre-trib v.s Post-trib frågor – Jesus återkomst före vedermödan

Med jämna mellanrum kommer ofta argument och frågeställningar från människor som inte tror på ett uppryckande före vedermödan. Här är några av dem:

”Bibeln lär inte ut att det ska vara två tillkommelser. Hur kan man då säga att Jesus kommer två gånger?”

Svar: Precis som det på samma sätt finns två olika bilder av Messias i GT (den lidande tjänaren och Konungen) finns det två olika bilder av Jesu återkomst som är svåra att få ihop. Dessa två sekvenser är uppryckandet och Jesu synliga återkomst. Man kan säga att Jesu återkomst sker etappvis där uppryckandet inleder och Jesu synliga återkomst avslutar den. Det är helt enkelt helt två skilda händelser.

”Jesus sa att uppryckandet skulle ske omedelbart efter vedermödan (Matt 24:29-31) när han sänder änglar för att samla hans utvalda”.

Svar: Uppryckandet sker inte i Matt kap 24 av flera orsaker:

Vid uppryckandet får de troende härlighetskroppar som gör att vi på samma sätt som Jesus vid Kristi himmelfart kunde göra det utan änglars hjälp. Varför skulle vi behöva änglars hjälp vid uppryckandet, när vi har förvandlade härlighetskroppar?

Änglarna ihopsamlar också de orättfärdiga på denna tidpunkt (Matt 13:38-43, 49-50)

Om man påstår att änglarnas ihopsamlande av de troende i Matt 24 är uppryckandet så måste Matt 13 på samma sätt också vara det. I Matt 13 ser vi samtidigt att det är de orättfärdiga som kommer att bli borttagna från jorden först och inte de rättfärdiga.

Änglarna blir utsända för att ihopsamla både rättfärdiga och orättfärdiga till att bli dömda av Jesus innan 1000 års riket. Dessa människor är i deras naturliga kroppar, där de orättfärdiga blir kastade i eldsjön, medans de rättfärdiga får lov till att ärva 1000 års riket.

Jesu återkomst i Matteus 24

Matt 24:31 – Med starkt basunljud skall han sända sända ut sina änglar, och de skall samla hans utvalda från de fyra vädersträcken, från himlens ena ända till den andra.

Matt 24 är ett kapitel som beskriver Jesu synliga komma till Israel och världen. Till doms för hans fiender, och för att upprätta det Messianska riket. Ofta pekar man på de utvalda I vers 31 som man påstår är församlingen. Jag tycker att det är ganska tydligt att det är de utvalda judarna avsnittet handlar om.

Pröva att jämföra följande verser i förhållande till Matt 24:31:

Jes 11:11 – Och HERREN skall på den tiden ännu en gång räcka ut sin hand, För att förvärva åt sig kvarlevan av sitt folk, vad som har blivit räddat från Assyrien, Egypten, Patros, Etiopien, Elam, Sinear, Hamat och havsländerna.

Jes 11:12- Han skall resa ett baner för hednafolken och samla de fördrivna av Israel och de kringspridda av Juda från jordens fyra hörn.

Banner och basuner

Banner och basun symboliserar sammankallning av folket. Det är utan tvivel samma begivenhet de talar om, och Gud förklarar genom Jesaja att det är Israels män och kvinnor som sammankallas. De utvalda är de troende judar som har överlevt vedermödan, som på den tiden finns utspridda över hela jorden. Alla judar ska hem, som också är i full harmoni med GT:s profetiska ord. Det är beviset att det inte är tala om församlingen i passagen.  

”Pre-trib är införd av några som var rädda för att gå genom förföljelse”

Svar: När vi talar om lidande måste vi börja med att skilja på det generella lidande vi möter i världen (gr.thlipsis) och det lidande vi möter i den stora nöden (gr.Thlipsis Megas) som Jesus talar om i Matt 24, och Daniel i kap 12.

Pre-trib läran går inte ut på att troende ska undfly förföljelse. Jesus profeterade att vi kommer att bli hatade i den här världen för hans skull (Joh 15:18). I den världen kommer de troende att få uppleva en andlig kamp mot furstar och väldigheter, sitt eget kött och lidande för evangeliets skull. Det slags lidande har Jesus aldrig lovat oss att vi kommer att bli fria ifrån. Den vreden vi möter i vedermödan är något annat och är något som ordet har lovat oss att vi inte behöver uppleva eller gå igenom. (1 Tess 5:8)

”Paulus säger i 2 Thess 2:1-9 att uppryckandet inte sker före det att Antikrist träder fram”

Svar: Paulus talar om uppryckandet i förhållande till HERRENS dag, som inte är entydig med Jesu synliga återkomst. HERRENS dag är inte en enskild dag i betydningen av 24 timmer, men i stället en period av dom som går ut i världen. (Jes 2:12, 13:6, Hes 13:5, Joel 1:15, Amos 5:18,20)

Församlingen i Thessalonike var rädda och ängsliga över att de redan befanns sig inne i vedermödans period. Paulus lugnar dem och talar om att först måste Antikrist uppenbaras innan det sker. När Antikrist inleder sitt förbund med Israel inleds den sista årsveckan, eller vedermödans tid.

Hur kan människor bli frälsta i vedermödan om den helige Ande är borta från jorden?

Svar: Att den helige Ande är tillsidosatt betyder inte att möjligheten för frälsning inte längre finns, men att den helige Ande tar sin boning i människohjärtan där vi får den helige Ande som ett sigill är helt unikt för församlingens tidsålder.

Före den helige Andes utgjutande på pingstdagen blev människor också frälsta och den helige Ande verkade i människor. När den helige Ande blev utgjuten på pingstdagen fick vi inte en ”andra” helige Ande på jorden. På samma sätt som i GT kommer människor att bli frälsta under vedermödan där den helige Ande kommer att verka på samma sätt som i GT, med bas uppifrån.

Frågor till Post-trib läran

Samtidigt finns det också en del obesvarade frågor som Post-trib läran har svårt svara eller ge en ordentlig förklaring på:

Om uppryckandet först sker vid Jesu synliga komma, vem kommer i så fall att befolka tusenårsriket?

”Om man tror att bara frälsta får del i tusenårsriket, och att uppryckandet först sker vid Jesu synliga komma då borde i princip alla människor i tusenårsriket ha förvandlade evighets kroppar. Men vem kommer i så fall att befolka tusenårsriket då reproduktion bara kan ske av människor i naturliga kroppar”?

Svar: Det sker genom människor som blivit frälsta efter uppryckandet under själva vedermödan. De människorna går in i tusenårsriket i sina naturliga kroppar.

Varför är uppryckandet inte nämnd i Upp 19:11-23 eller Sak kap 14?

”I Upp kap 19 får vi en beskrivning av Jesu synliga återkomst, men där nämns varken en uppståndelse eller ett uppryckande. Sak 14:1-7 beskriver också denna händelse, men inte heller där nämns det. Är det inte konstigt att en av historiens största händelse som innebär en uppståndelse av hundratals millioner människor inte är nämnd varken i Upp kap 19 eller i Sak kap 14? Varför?”

Svar: Uppryckandet eller uppståndelsen är inte nämnda då det helt enkelt inte sker på det tidpunkt.

Vem blir ihopsamlade först, de orättfärdiga (Matt 13:30,41,49) eller de rättfärdiga? (1 Thess 4: 16-17)

Både 1 Tess och Matt 13 påstår att respektive uppståndelser sker först. 1 Thess talar om uppståndelsen av församlingen som sker först, men Matt 13 säger att först ska de orättfärdiga tas bort från jorden. Båda grupper kan inte vara den förste som ska bli borttagen?

Svar: Det är två separata händelser, som helt enkelt inte sker samtidigt.

I och med att de frälsta blir belönade med kronor vid uppryckandet (Kristi domstol) Hur kommer det sig att de 24 äldste redan har dem på (Upp 4:4-10) även om inte uppryckandet har ägt rum?

Svar: Uppryckandet måste ha ägt rum innan det första sigillet bryts.

Varför ska får och getter bli åtskilda efter vedermödan om de redan blivit det i uppryckandet? (Matt 25:31-33)

Svar: I och med att uppryckandet inte sker vid Jesu synliga återkomst, så behöver får och getter (överlevande människor i vedermödan) bli åtskilda innan tusenårsriket.

Var kommer alla ”ofrälsta” ifrån som finns i slutet av tusenårsriket? (Upp 20:7-10)

Svar: Det är människor som är födda under tusenårsriket. Dom är avkomma av dem som har gått in i tusenårsriket i deras naturliga kroppar.

Vem är det som håller tillbaka så att Antikrist inte kan träda fram?

Svar: Den helige Ande i församlingen är det största hinder för att Antikrist inte kan träda fram.

Jesus lovade i Joh 14:1-3 att han skulle förbereda en plats för de troende i himlen, och sedan återvända för att ta oss dit han är. Pre-trib hävdar att Jesus återvänder till jorden för att bli där med sin församling. Varför skulle Jesus förbereda en plats åt oss i himlen för att sedan inte ta oss dit?

Svar: Post-trib läran har väldigt svårt att förklara Joh 14:1-3

Avslutning

Att Jesus hämtar sitt folk innan vedermödans tid är en viktig sanning, som jag upplever att Herren vill uppmuntra och påminna Guds folk om. Vi väntar inte på Antikrist eller vedermödans mörker. Vi väntar på Honom som är Alfa och Omega, Alef och Tav. Det är Han som var, är och som skal komma tillbaka igen. Vi vet inte själva dagen Herren kommer, men vi vet att det är snart, i vilket ögonblick som helst. Men det vi vet är att han kommer innan den 70:e årsveckan och innan det första sigillet bryts. Det är vårt hopp, vår glädje och vår tröst.

Jesus kommer snart

Mikael

 

 

torsdag 3 oktober 2024

Vakna! Herren kommer vid den bestämda tiden – Är du redo?

 


Herren fortsätter att visa och bekräfta sitt komma och den tid vi lever i på otroliga sätt. Jag delar en del av dessa upplevelser, som jag hoppas kan välsigna och uppmuntra till insikten att tiden är kort och att Jesus mycket snart kommer tillbaka:

Häromdagen såg jag en bil med en bestämd nummerskylt. Den hade bokstäverna och siffrorna DT 22444. När jag läste bokstäverna tänkte jag omedelbart på Den yttersta tiden, och sedan siffrorna 2 och 4 som står för vårt uppryckande med Herren. Bilmärket var en Citroën, och jag upplevde att jag skulle undersöka bilmärket närmare. Jag trodde först att Citroën hade en särskild betydelse, men det visade sig att Citroën grundades av André Citroën, som var av judisk härkomst. Jag upptäckte också att namnet Citroën har sitt ursprung i det nederländska ordet citroen, som betyder 'citron' på svenska. Citroner skördas som något av det sista på året, omkring november och framåt, i Israel.

Då fick allt en mening för mig. Uppryckandet som siffrorna representerar kommer att ske när som helst och är en nära förestående händelse. Efter det kommer Herren att fortsätta sitt profetiska program med Israel och skörda en stor skörd av messianska judar som vänder sig till Herren under vedermödan. Om citronen är en bild på tidpunkten för skörden, skördas citronen sist, men vi, Guds församling, som är förstlingsfrukten, skördas först. Sedan kan november samtidigt vara en verklig tidpunkt då Herren vänder sig till Israel, vilket betyder att vi måste vara bortryckta innan dess.

Vi lever i profetiska tider!

Tidens tecken

Israel, Israel, Israel! Allt rör sig om det lilla, Gudsutvalda landet Israel! Detta stora och enorma tecken visar oss att vi närmar oss Jakobs nöd och vedermödans tid.

Jerusalem har bokstavligt talat blivit en ”stötesten” i den här världen, men löftet är att alla som försöker lyfta den ska skada sig på den. Israel upplever ett flerfrontskrig där vi senast ser en drastisk utveckling när det gäller konflikten med Iran. Häromdagen skickade Iran nästan 200 drönare och robotar mot Israel. Den stora frågan är när och hur Israel kommer att svara igen? Vi har tidigare delat hur Turkiet hävdar att de kan invadera Israel. Nu uppmanar starka röster att man måste sträva efter kärnvapen för att motverka och avskräcka Israel. Israels fiender reser sig upp för att göra gemensam sak mot det judiska folket och ändetidens krig måste komma och utspela sig.

Vi vet inte precis när och hur men en möjlig kommande situation är att Israel anfaller Iran och kanske tillsammans med USA, för att förstöra deras kärnvapen anlägg. Iran kommer att bli försvagade och kommer nästa gång vara tvungen att attackera Israel tillsammans med en koalition av länder. Det är GOG-kriget där vi kan förvänta att både Ryssland, Turkiet, Iran och andra länder deltar. Det är i det kriget som Herren mirakulöst och på ett övernaturligt sätt frälser Israel från sina fienden, och Israel vet därmed att Herren är med dem.

När det gäller uppryckandet är det min överbevisning att det sker innan vedermödan, vid det tidpunkt som Herren har bestämt:

Herren kommer vid den bestämda tiden

1 Mos 18:14 - Skulle något vara omöjligt för Herren? Vid den bestämda tiden nästa år kommer jag tillbaka till dig, och då ska Sara ha en son.

När Herren vänder sig till Sara för att ge henne nyheten om löftessonen, log Sara inom sig och såg på de naturliga omständigheter hon befann sig i. Både hon och Abraham var äldre, och i det naturliga såg det omöjligt ut. Men Herren såg Saras hjärta och talade till Abraham: "Skulle något vara omöjligt för HERREN? Vid den bestämda tiden nästa år ska jag komma tillbaka till dig, och då ska Sara ha en son."

Ordet "något" kan betyda och sätts i sammanhang med ett tal eller uttalade ord. Ordet "omöjligt" kan också översättas med överlägsen, enastående, svårt eller underbart. Det är också intressant att Herren nämner en utvald tid och säger: "Vid den bestämda tiden nästa år ska jag komma tillbaka." Det engelska ordet för detta uttryck är "appointed time", dvs. en utvald och bestämd händelse för en bestämd tid.

Vi skådar efter Jesu återkomst, och varje timme känns som en dag, varje dag känns som en vecka. Varje vecka känns som en månad och en månad som ett år. Ropet "hur länge, Herre?" har jag haft länge på mitt hjärta. Ja, tidstecknen går snabbt, och vi kan se att tiden rinner ut, men längtan är så stor och intensiv att det kan kännas som att kort tid är lång.

Precis som Herren uppmuntrade Abraham, så uppmuntrar han oss. Han säger att det inte finns något skrivet eller uttalat ord som har med hans löftens infriande att göra, som han inte förmår. Varje profetiskt löfte kommer att gå i uppfyllelse. Det finns med andra ord inget löfte som är så underbart och som har med Herrens återkomst att göra, som han inte förmår. För löftet är detsamma som till Abraham: vid den bestämda och utvalda tiden kommer jag tillbaka. 

Jesus Kommer Snart!

Mikael