tisdag 10 oktober 2017

1000 års riket är en bröllopsfest för IsraelApg 3: 19-21 - Ångra er därför och vänd om, så att era synder blir utplånade 20 och tider av nytt liv (1000 års riket) kommer från Herrens ansikte och han sänder Messias som är bestämd för er, nämligen Jesus. 21 Honom måste himlen ta emot tills de tider kommer då allt det återupprättas som Gud från urminnes tid har förkunnat genom sina heliga profeters mun.

När Petrus vittnar om Herren i Salomons pelarhall, så påminner han judarna om Guds löften för det judiska folket. Petrus uppmanar folket till omvändelse, så att Messias kan komma och upprätta 1000 års riket, som Herren har lovat Israel genom sina profeter.

Genom många liknelser visar Jesus att vi lever i tiden då Herren kommer att upprätta och frälsa det judiska folket, och att det kommande riket liknas vid en bröllopsfest där Israel kommer att blir återförenad med Herren igen.

Den tredje dagen

Den tredje dagen står omtalat på flera ställen Bibeln, och är en bild på 1000 års riket.

Joh 2:1-11 – På tredje dagen var det bröllop i Kana i Galileen

Jesus var på resa till bröllopet, som är en förebild på det messianska riket eller 1000 års riket, som Jesus kommer till på den tredje dagen. Dom två första dagarna är inte nämnda, och är en bild på de två tusen år som judarna har levt i förnedring, och ute i diasporan bland hedningarna.

Hos 6:1-2 – Kom, låt oss vända om till Herren . Ty han har rivit oss, han skall också hela oss. Han har slagit oss, han skall också förbinda oss. 2 Han skall om två dagar (2000 år) på nytt göra oss levande, ja, på tredje dagen (i 1000 års riket) skall han låta oss stå upp, så att vi får leva inför hans ansikte.

Löftet till Israels folk, var att Herren ska frälsa det judiska folket 2000 år efter det han har rivit dem (Jerusalems förstörelse, och judarna fördrivs över hela världen). På tredje dagen, i 1000 års riket, kommer Herren att upprätta och fullborda sina löften och förbund med det judiska folket.

Liknelsen om kungasonens bröllop

Matt 22:1-14 – ”Himmelriket (1000 års riket) är likt en kung som höll bröllop för sin son. Han sände ut sina tjänare för att kalla de inbjudna till bröllopet, men de ville inte komma. Då sände han ut andra tjänare och befallde dem att säga till de inbjudna: Min måltid är redo, mina oxar och gödkalvar är slaktade och allt är färdigt. Kom till bröllopet! 5 Men de brydde sig inte om det utan gick sin väg, en till sin åker, en annan till sina affärer.


Det här är en liknelse som kallas kungasonens bröllop. Kungen är Gud, och sonen var Jesus. Tjänarna i texten är profeterna och apostlarna, och bröllopet är en bild på himlens rike (1000 års riket), där bruden i detta bröllop är de messianska judarna.

Den första inbjudan gällde fram till Jesu försoning på Golgata. Judarna hade fått en inbjudan till detta bröllop i lång tid i förvägen. Det var ett bröllop som skulle hållas i förbindelse med Messias komma till det judiska folket. Då judarna inte vill ta i mot den första inbjudan vid Jesu första komma, så sände kungen ut andra tjänare, som igen bjöd in judarna till bröllopet. Tjänarna sa att oxen och gödboskapen var slaktat, och att allt var klart till att bröllopet kunde hållas. Men inte heller den här gången ville de inbjudna komma, och några av de inbjudna slog också ihjäl kungens tjänare. (v,4-6) Då blev kungen (Gud) blir vred och skickar ut sina soldater, och lät mörda och bränna deras stad (Jerusalems förstöring i år 70). 


Riket för Israel


I dag är allt klart för Israels frälsning och förlösning. Israel är Guds frånskilda hustru som han åter igen vil äkta. Israel gick bort från Gud, men kommer tillbaka. Hon fick skilsmässa på grund av otukt, men Herren gifter sig med Israel, sin hustru från GT igen, där bröllopsfesten föregår i 1000 års riket. 


När hedningarna i fullt antal har kommit in, så kommer den tredje inbjudan till judarna till detta bröllop, för att få del i riket för Israel. Den här gången kommer Israel att ta i mot denna inbjudan, genom en kvarleva och en rest för Israel. Till skillnad från den första inbjudan,  så var allt redan klart till att bröllopet kunde hållas vid den andra inbjudan. Efter Jesu försoning på korset så är allt klart så att detta kan ske, och vi kan invänta Jesu återkomst och upprättelsen av det messianska riket. Herren är klar med ett nytt förbund med Israel, där han vill ge dem ett nytt hjärta och en ny ande i deras bröst. 

Jesus kommer snart!

7 kommentarer:

 1. Guds Frid Mikael,

  Mycket tänkvärd läsning.
  Vi ber för Jesu snara återkomst.

  Vänligen
  J och G

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack kära syskon.

   Ja, vårt hopp, vår längtan och tröst i den här världen, är vår älskade Herres återkomst. Den helige Ande, tillsammans med hans väntande brud, ropar kom.

   Guds rika välsignelse
   Hälsningar

   Mikael

   Radera
 2. Vilken ögonöppnare, detta med tredje dagen! Tänk vad mycket skatter Guds ord gömmer! Jag har en fråga till dig. Läste en profetia på Apg29 om att 80 % blir kvarlämnade vid uppryckelsen. Tror du att det är så? Det stod att de som lämnades kvar bland annat var modlösa. Detta har liksom jag inte kunnat släppa. Jag som ganska ofta känner mig nedstämd, får jag inte följa med när Jesus kommer? �� Jag önskar jag fick uppleva mer av Guds kraft och glädje i mitt liv. /S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Guds frid, och tack för att du delar dina tankar.

   Jag har inte själv läst profetian, men jag tror att det är farligt att försöka ange tal på hur stor del som blir kvarlämnade när Herren kommer tillbaka. Det finns det i alla fall inget bibliskt belägg för, och det är inget jag kan stödja upp omkring.

   Om kriteriet för att bli kvarlämnad är att man är modlös, så är det inte många kristna som får följa med. Ordet är tydlig med att vi inte har fått modlöshetens ande, utan kraftens, kärlekens och självbehärskelsens ande. (2 tim 1:7). Men det betyder ju inte att jag aldrig känner mig modlös eller svag. Det handlar absolut inte om din sinnestämning om du får följa med när Jesus kommer. Tvärtimot så är Guds hjärta med dom som känner sig tyngda och just modlösa.

   Ett mäktigt löfte som vill ge vidare till dig är i från Rom kap 8, som talar om att vi som har fått Anden som förstlingsfrukt suckar inom oss, och väntar på vår krops förlossning. Paulus uppmanar oss samtidigt i vers 18, att jämföra den här tidens lidande med den kommande härligheten som väntar oss.

   Herren ser dig, och framför allt så ser han till dig hjärta. I stället för att trycka ner dig och straffa dig när du känner dig modlös, så vill han påminna dig om, att Han vill vara din styrka, kraft och glädje i ditt liv. Med samma kärlek som Fadern älskar Sonen, älskar Herren dig - en evig, oförändelig, helig och helt unik kärlek.

   Guds rika välsignelse och nåd över ditt liv.

   Mikael

   Radera
 3. Jag har varit på ett härligt väckelsemöte som jag inte varit på på flera år ikväll, men kände mig ändå inte superglad när jag kom hem. Men så kom jag på att jag skulle gå in på din sida och fick se att du hade svarat mig! Jag blev verkligen så glad! Tack för det du skriver! Du ger mig hopp, och jag känner mig genast mer lugn. Guds rika välsignelse! /S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Amen! Underbart att Herren styrker och välsignar.

   Jag har skrivit ett inlägg för ett par månader sedan, jag gärna vill dela med dig. Det är "ett kärleksbrev från Herren till sin brud". Ett inlägg som jag skrev, då jag upplever, att vi många gånger inte har en förståelse för hur mycket Herren älskar och vill oss.

   Jag ber att Herren må fortsätta att omsluta dig, och uppenbara sin kärlek och nåd för dig.

   Guds rika välsignelse

   Mikael

   Radera
  2. Här är ett länk till inlägget:

   https://denytterstatiden.blogspot.dk/2017/06/ett-karleksbrev-fran-herren-til-sin-brud.html

   Ett kärleksbrev från Herren - Juni 2017

   Radera