fredag 17 november 2023

Fromma människor rycks bort undan ondska

 


Jesaja 57:1 - Fromma människor rycks bort, utan att någon inser att den rättfärdige tas bort för att slippa ondskan 

King James: “the righteous is taken away from the evil to come (svensk översättning; ”Den rättfärdige tas bort från det onda som ska komma) 


Ordet ”rycks bort” och ”tas bort” i denna vers är ordet ”asaph” i hebreiska grundtexten och betyder ”to gather, remove (samlas, ta bort”). Det används exempelvis när David samlade hela Israel för att korsa Jordanfloden inför striden mot Israels fiender. Hela Israels armé samlades ("asaph") för att ge sig ut i strid (1 Krön 19:17). I denna vers i Jesaja så används ordet i förbindelse med ett borttagande där människor rycks bort för att slippa för en kommande ondska.  På samma sätt som Guds församling en dag kommer att ryckas bort undan vedermödan och den kommande ondskan som kommer att övergå världen. Ordet "ryckas upp" i Nya testamentet hittar vi i 1 Tess 4:17. Det kommer från det grekiska ordet "Harpazo" och betyder "fånga" (bort, upp) rycka, dra, ta (med våld).


Ta avstånd och fly från en plats 


Ordet ”för” i denna vers i Jesaja översätts till ”from” på engelska och betyder följande: from the presence of". Det kan översättas till "från närvaron av" eller "från platsen framför" beroende på sammanhanget. Det handlar om att ta avstånd från eller fly från en plats eller en persons närvaro. Det här visar på ett fantastiskt sätt en biblisk princip där den rättfärdige samlas och tas bort för att undvika att personen kommer i närheten av den ondska som ska komma. Detta är en biblisk princip som återkommer i andra exempel i Bibeln, som exempelvis berättelsen med Lot. 


Den rättfärdige Lot 


1 Mos 19:22 – ”Jag skall inte omstörta staden du talar om. Men skynda dig att fly dit, ty jag kan inte göra något förrän du är där” 
 
Gud hörde ropet över Sodom och Gomorra och såg den svåra synd som härskade i städerna. Abraham förhandlade med Herren för att be om att inte förstöra städerna om det fanns åtminstone tio rättfärdiga personer i dem. Tyvärr fanns det inte tio rättfärdiga i städerna, bara en enda - Lot. Trots att Herren inte hade bundit sig till något löfte, visade han ändå nåd genom att inte förstöra städerna på grund av en enda rättfärdig man. Sodom och Gomorra drabbades av Guds dom och vrede, och Gud lät eld och svavel regna över städerna.  


Herren kunde dock inte inleda sin vredesdom förrän Lot hade lämnat staden och befann sig i säkerhet i grannstaden Soar. Det här visar på Guds karaktär och Herrens sätt att handla gentemot människan. Lot måste bli "bortryckt" och tagen bort från den tid och plats där Guds dom skulle verkställas, för det skulle annars gå emot Herrens natur att döma den rättfärdige med den orättfärdige. Lot blir därmed en bild av församlingen som räddas från både tid och plats för den kommande vreden. Petrus bekräftar detta i ett av sina brev och lär oss att Gud inte dömer de rättfärdiga tillsammans med de ogudaktiga: 


Frälser de gudfruktiga från vedermöda 


2 Pet 2:7–9 – Men han räddade den rättfärdige Lot, som plågades av de laglösas lössläppta liv. 8 Den rättfärdige som bodde bland dem plågades nämligen dag efter dag i sin rättfärdiga själ av att se och höra det onda som de gjorde.9 Herren förstår alltså att frälsa de gudfruktiga ur frestelsen och hålla de orättfärdiga i förvar under straff fram till domens dag. 


Här bekräftar Paulus Guds princip; att han frälser både Lot och de gudfruktiga från frestelsen”.  Ordet "frestelse" i den grekiska grundtexten är "peirasmos" och betyder både "frestelse" och "prövning" samt "vedermöda." Således skulle översättningen lika gärna kunna vara; "Herren förstår alltså att rädda de gudfruktiga från 'prövning' eller 'vedermöda'." Detta skulle möjligen passa bättre i sammanhanget som beskriver hur Herren räddar Lot från den vedermöda och dom som var på väg över staden. 


Rädda din ur prövningens stund 


Upp 3:10 - Eftersom du har bevarat mitt ord om uthållighet ska jag bevara och rädda dig ur prövningens stund som ska komma över hela världen för att pröva jordens invånare. 


New Living translation: Because you have obeyed my command to persevere, I will protect you from the great time of testing that will come upon the whole world to test those who belong to this world. 


Det är intressant hur andra översättningar som exempelvis King Jamas har översätt ordet ”ur” från den grekiska grundtexten. Ordet ”ek” översätts här med ordet ”från” (from på engelska) som talar om en distans av personen och prövningens stund som ska komma över jorden. När det översätts med ordet ”från” så harmonerar det med både Jes 57 om ”fromma som rycks bort undan ondska” men också exemplet med Lot. Ordet ”prövningens” stund är precis samma ord som återkommer i 2 Pet 2, "peirasmos" som då både betyder "frestelse", "prövning" samt "vedermöda. 


New Living translation är väldigt tydlig med översättelsen av denna vers och kan översättas således:  


Eftersom du har bevarat mitt ord om uthållighet kommer jag att skydda dig från den stora prövningstid som kommer över hela världen för att pröva dem som hör till denna värld 


Avslutning  


Genom ordet visar Herren oss sin natur och sitt handlande med sitt folk. Han pekar på exempel som Noa och Lot och visar oss att domslut inte hör till Herrens barn. Guds församling blir räddade från den tid av prövning och ondska som är på väg i den här världen. Hela vedermödan är ramen för Guds vrede och är den period som Herren lovar att rädda oss från. Vi är inte ämnade för vrede, utan frälsning genom Herren. Innan domslut går ut i den här världen kommer Herren att “rycka” sina barn hem till sig och “gömma oss i sina kamrar” tills vrede och ondska har gått förbi. Det sker fram till dess att vi följer med Herren från det himmelska för att gå in i tusenårsriket. 


Herrens rika välsignelse, 


Mikael 

 

27 kommentarer:

 1. Tack Mikael, att uppmuntra varandra med dessa ord betyder mycket.
  Mörkret tätnar över Jorden.. Har aldrig känt mig så resklar som nu.
  Längtar varje dag . Ber Herre att få vara med om uppryckelsen.
  Att se avfallet växa i församlingarna.och runt om mig
  Ger stark nöd. Maken sover djupt andligt. Ber att orka hålla ut .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Guds frid, och tack för din hälsning. Vi behöver mycket uppmuntran just nu. Vi är inne på själva upploppet och kan se slutmålet i horisonten. Men det är kamp och strid och mörkret väntar på att ta över och omsluta den här jorden. Jag känner med dig i din nöd. Alla syskon är med för att be för din och din familj. Allt gott och Herrens rika nåd och välsignelse

   Mikael

   Radera
 2. Tiden är kort.
  Frukta Herren inte världen. Gör upp gör er redo att möta Herren!

  SvaraRadera
 3. Jag delar igen den syn som ett syskon här på hemsidan fick. En allvarlig och stark syn som visar på det påtagliga mörker som är på väg in över jorden. Men den visar också på det ljus, som snart kommer att lämna jorden för att ge plats för själva mörkret. Jag tolkar det som att den helige Ande träder till sida och Herren kallar hem sin församling:

  "Fick se en syn nyligen.

  En enorm skugga eller mörker närmade sig jorden. Såg en svart ryttare på en svart häst. Bakom ryttaren följde många varelser som såg ut som stora fladdermöss med stora huvud och stora svarta vingar.
  Ryttaren piskade och drev på sin häst i vrede och hästen frustade ut röd eld och rök. Då plötsligt syntes ett stort ljus vitt och bländande.
  Ljuset lämnade jorden och steg mot himlen. Demonerna skrek när ljuset slog emot dem. Ljuset lämnade jorden innan mörkret hann ta över jorden."

  Mikael

  SvaraRadera
 4. Det är många människor som helt plötsligt har en åsikt eller vill blanda sig i utvecklingen i Mellanöstern och Gaza. Personer som Kung Charles och Obama är några av dem som yttrar sig.

  När det gäller kung Charles, så kan jag inte låta bli att tänka på att det finns en utombiblisk profetia som talar om att det är just han som går ut och meddelar världen om att det tredje världskriget har börjat.

  https://www.dailymail.co.uk/news/article-12738613/King-Charles-hold-scenes-talks-later-month-Arab-leaders-discuss-plan-peace-Gaza.html

  Mikael

  SvaraRadera
  Svar
  1. Både MbS och kung Charles är misstänkta kandidater för att vara Antikrist! Indirekt är Obama inblandad i The New World Order! Stark varning för det som pågår!

   Radera
 5. Vem ropade? Fanns det flera som bad till Gud?

  20 Och HERREN sade: ”Ropet från Sodom och Gomorra är stort, och deras synd är mycket svår; 
  21 därför vill jag gå ditned och se om de verkligen i allt hava gjort efter det rop som har kommit till mig; om så icke är, vill jag veta det.

  SvaraRadera
 6. Ett av de mest lästa inläggen på hemsidan "Jesu kommer snart" är skrivet av broder Tage Bergman - "Vilddjuret och hans rike

  Där argumenterar och skriver Tage om vilddjurets rike där han delar mycket intressanta tankar kring ett islamistisk syn på Antikrist och vilddjurets rike. Dvs. att Antikrist kommer från islam och den muslimska världen. Han skriver bland annat:

  "Vilddjuret från jorden har hela islamvärlden bakom sig och utövar hela dess makt. Hans budskap är: "Det finns bara en gud och Muhammed är hans profet", och "Islam är en fredlig och tolerant religion". Det är "sanningar" som vi hör om och om igen. Om vi sätter det mot Johannes beskrivning av Antikrist blir det ganska tydligt. Finns bara månguden Allah, och hans profet, vem är då Jesus?"

  Ta gärna del av hela inlägget här:

  https://jesus-kommer-snart.blogspot.com/2014/08/vilddjuret-och-hans-rike-ett-gastinlagg.html

  Mikael

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Koranen erkänns Jesus, men bara som Profet, det innebär att kunskapen om Jesus finns bland muslimer, vad händer då när kunskapen om uppryckandet når islams folk, kan dom undgå att komma till tro?
   Jag tänker då på den stora vita skaran som kommer ur "bedrövelsen"

   Radera
  2. Muslimernas Messias ”Mahdi” är Antikrist. Så många av dem kommer nog fortsätta bli lurade.

   Radera
 7. Var redo - Profetiorna har gått i uppfyllelse

  Författaren till "Left Behind" böckerna Jerry B. Jenkins säger att kristna bör vara redo eftersom han tror att profetior om de sista tiderna före uppryckandet har gått i uppfyllelse. Här säger han:

  "Profetierna säger faktiskt att Israel kommer att attackeras från alla håll, vilket verkar som att det sker nu. Sedan står det att den Stora Björnen i norr och den stora armén från öst också kommer att attackera."

  https://www.christianpost.com/books/left-behind-author-talks-pre-rapture-end-times-bible-prophecies.html

  Mikael

  SvaraRadera
 8. Huthirebellerna i Jemen tar kontroll över ett fartyg kopplat till Israel i Röda havet och håller 25 besättningsmedlemmar som gisslan. Israelska tjänstemän säger att fartyget är brittiskt ägt och japanskt drivet, men det verkar vara kopplat till Ray Car Carriers, grundat av Abraham "Rami" Ungar, en av Israels rikaste män.

  "Houthis sa: "Alla fartyg som tillhör den israeliska fienden eller har att göra med den kommer att bli legitima mål."

  Min kommentar: Det ska verkligen inte mycket till för att det ska sprida sig ännu mer än det gör i ögonblicket.

  https://english.alarabiya.net/News/middle-east/2023/11/19/Israeli-ship-reportedly-hijacked-by-Yemen-s-Houthis-in-Red-Sea

  Mikael

  SvaraRadera

 9. Rädda Sverige, stoppa våldet!
  Manifestation i Stockholm.

  https://swebbtv.se/w/r91XvMSGPd8XNPt9zQHbe7

  SvaraRadera
  Svar
  1. Denna värld kommer aldrig bli bättre, oavsett hur mycket pengar du donerar. Bara Jesus kan rädda denna värld och göra den bättre. Se fram emot hans kommande rike.

   Radera
 10. Är kriget i Mellanöstern på väg att sprida sig?

  En högt uppsatt iransk tjänsteman säger att Gazakriget kommer att utvidgas till nya fronter "inom de kommande dagarna".

  En före detta ledare för revolutionsgardet berättar för libanesiska medier att Irans allierade i Irak och Jemen är redo att stödja Hamas genom att starta nya strider mot Israel

  Om detta stämmer, är det långt ifrån över. Vi ser hur alltfler ansluter sig till Hamas krig mot Israel.

  https://www.ynetnews.com/article/bkkopldet

  Mikael

  SvaraRadera
 11. Psaltaren 5

  12. Men alla som flyr till dig ska få glädjas, de ska jubla i evighet. Du beskyddar dem, de som älskar ditt namn ska få fröjdas i dig,

  13 Ty du, Herre, välsignar den rättfärdige. Du täcker honom med nåd
  som en sköld.

  Tack Herre för din dyrbara nåd som är en sköld i våra liv. Du beskyddar oss och är med oss. Vi älskar ditt underbara namn och allt betyder. Det är namnet över alla namn.

  Mikael

  SvaraRadera
 12. Kina blandar sig nu i konflikten i Mellanöstern

  Kinesiska utrikesministern Wang Yi sa att det internationella samfundet måste "vidta effektiva och trovärdiga åtgärder för att stoppa tragedierna från att gå längre" i Gaza.

  Vad det betyder att "vidta effektiva och trovärdiga åtgärder" vet vi inte, men det vi vet är att Jerusalem och Israelfrågan berör en hel värld och att kungarna från öst en dag kommer att vända sig mot Israel

  https://www.msn.com/en-us/news/world/china-hosts-mideast-diplomats-to-discuss-israel-hamas-war/ar-AA1kcYKy

  Jesus kommer snart!

  Mikael

  SvaraRadera
 13. Erdogan, Turkiets president, kommer igen med ett högprofetisk uttalande som leder tankarna till GOG kriget och de länder som kommer att vända sig mot Israel:

  "Israel är en 'terroriststat och kommer snart att förstöras." Han fortsätter och säger; Just nu säger jag öppet med rent samvete att Israel är en terroriststat,"

  Erdogan säger att Israel är en terroriststat och kommer snart att förstöras. Erdogan har ju sedan tidigare hotat Israel med ett militärt ingripande, där man hotar med att "komma över" Israel, när det ikke förväntar det.

  Det är precis det GOG gör - angriper Israel utan förvarning, för att plundra och förstöra landet.

  Jesus kommer snart

  Mikael  https://worldisraelnews.com/erdogan-israel-will-soon-be-destroyed/?utm_source=MadMimi&utm_medium=email&utm_content=Netanyahu+Confirms+Hostage+Deal%3B+Gazans+Admit+Terrorists+Hid+in+Hospitals%2C+Posed+as+Doctors%3B+Hostage+Families+Slam+Israeli+Lawmakers+as+Knesset+Mulls+Death+Penalty&utm_campaign=20231121_m177542210_Netanyahu+Confirms+Hostage+Deal%3B+Gazans+Admit+Terrorists+Hid+in+Hospitals%2C+Posed+as+Doctors%3B+Hostage+Families+Slam+Israeli+Lawmakers+as+Knesset+Mulls+Death+Penalty&utm_term=_0D_0A_09_09_09_09_09_09_09_09_09_09Read+Now_0D_0A_09_09_09_09_09_09_09_09_09

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! Gog i Magog kriget närmar sig, men först måste Antikrists falska fredsavtal med de många träda i kraft!

   Radera
 14. När vi är på väg mot uppryckande och vedermöda, så betyder det också att vi är på väg mot Harmagedon - Herrens uppgör med Antikrist och det onda här på jorden. När vi ser på Harmagedon och den sista striden finns det en rad av händelser som kommer att utspela sig under en väldigt kort tid:

  1. Ett församlande av Antikrists allierade. Upp 16: 12-16 talar om tio kungar som ska uppstå tillsammans med Antikrist. Dessa tio nationer kommer att samarbeta med Antikrist, dels för att förstöra det religiösa Babylon mitt i vedermödan, men också för att utrota den judiska befolkningen.

  2. Antikrist bryter förbundet med Israel i mitten av vedermödan, och kommer att inta Jerusalem. Han startar samtidigt världshistoriens största judeförföljelse.
  Antikrist försöker att ”uppsluka” dessa judar, men Herren bevarar dem från Antikrist arme, och hittar ett friställe i Jordan.

  3. Kungarna från Östern drar mot Antikrist med en jättearme. Antikrist drar ut och besvarar dessa armeer från Öst. Men de gör i stället gemensam front, och drar nu mot Jerusalem tillsammans med all världens nationer, för att till intet göra Israel och det judiska folket en gång för alla.

  4. Antikrist attackerar och intar Jerusalem (Sak 12: 1-3, 14:1-2). Judarna kommer att stå emot Antikrist, men kommer till sist att bli besegrade. Det kommer att vara förödande förluster av människoliv.

  5. Jesus vänder tillbaka och sätter sina fötter på Oljeberget. Berget delar sig och bildar en djup dal. Med sitt blotta ord besegrar varje arme och varje fiende, som har vänt sig mot det judiska folket. Antikrist och den falske profeten, blir som de första som blir nedslängda levande i det brinnande Gehenna.

  6. Herren upprätter Riket för Israel och sätter sin tron i Jerusalem, där han regerar i 1000 år.

  Vi som känner Guds ord, känner slutet från början, där Herren kommer att besegra allt det onda och sätta sin tron i Jerusalem.

  Jesus - Evigheternas Konung!

  Mikael

  SvaraRadera
 15. Samtidigt med att vi upplever krig i Gaza och mörka moln i Mellanöstern, så gör Herren mirakler i den muslimska världen och en fantastisk väckelse drar fram. Det kommer bland annat otroliga rapporter från just Gaza där Herren uppenbarar sig i drömmar för många muslimer som kommer till tro på Herren. Det kommer nästa inlägg att handla om som kommer ut här i helgen.

  Herren gör det omöjliga möjligt och frälser på de mest otroliga sätt. Precis som att Herren har en särskild plan för Israel så älskar Herren det palestinska folket och önskar att frälsa och upprätta varje enskild människa

  Ett av de starkaste vittnesbörd jag någonsin har tagit del av är det här på youtube:

  https://www.youtube.com/watch?v=hQgCGFemNNQ

  Det handlar om en radikal muslimsk man som Herren uppenbarar sig för och förvandlar hans liv. Han får lov till att möta han som ÄR kärleken och frälsningen

  Mikael

  SvaraRadera
 16. Kopierar o delar på facebook Mikael

  SvaraRadera
  Svar
  1. Guds frid, du är välkommen att dela.
   Herrens rika välsignelse

   Mikael

   Radera
 17. Har läst Jeremia nu igen och kom till ett stycke som kändes kunna beskriva kvinnan från Valdres profetia, fast på ett annat sätt. Men som det beskrivs skulle vara en logisk följd av ett kärnvapenkrig där otaliga människor dör runt jorden, så många att de som är kvar inte klarar av att begrava dem..

  Kopierar in i från onlinebibeln. Kapitel 25

  "29 Ty först låter jag straffet drabba den stad som mitt namn är utropat över. Skulle ni då slippa undan? Nej, ni skall inte slippa undan, ty jag kallar på ett svärd och riktar det mot alla som bor på jorden, säger Herren Sebaot.
  30 Du skall profetera allt detta för dem och säga:
  Herren ryter från höjden,
  hans röst dånar från hans heliga boning,
  går som ett rytande över hans marker,
  skallar som vintramparens rop.
  Till jordens alla invånare, 31 till världens ände
  når hans dånande stämma,
  ty Herren går till rätta med folken,
  han går till doms med allt levande.
  De onda prisger han åt svärdet,
  säger Herren.
  32 Så säger Herren Sebaot:
  Se, olyckan drar fram
  från folk till folk,
  en väldig storm bryter lös
  från världens bortersta hörn.
  33 Den dagen skall de som Herren dräpt ligga strödda över hela jorden, från den ena änden till den andra. De skall inte begråtas, inte samlas ihop och inte begravas; de skall bli till gödsel på marken.

  Per

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Per,

   Jeremia är en intressant läsning. När det gäller världskrig och globala konflikter, ser vi att den röda hästen rider ut nästan samtidigt med den vita hästen (Antikrist). Detta innebär att nästan samtidigt som Antikrist framträder blir den andra hästen förlöst, vilket då signalerar världskrig, då freden tas bort från jorden.

   Därför är min tro och min tolkning av profetian att uppryckandet sker väldigt nära och nästan samtidigt med det tredje världskriget, vilket då inleder vedermödan.

   Herrens rika välsignelse

   Mikael

   Radera
  2. Hur allt kommer att gå till, är ju svårt att veta, men att det står helt för dörren känns jag inte tvivla en sekund på..

   Herrens välsignelse till dig själv Mikael

   Per

   Radera