lördag 2 september 2023

Månaden Elul - Kungen kommer ut på fältet för att möta sin brud

 


Vi befinner oss just nu i den judiska månaden Elul, som är den tolfte och sista månaden innan basunhögtiden och Rosh Hahanah, som är judarnas nyår. Israel går då in i år 5784. 

Ordet Elul på hebreiska betyder ”skörd” och beskriver det som månaden är, nämligen en skördemånad. Det som är särskilt för den månaden enligt den judiska traditionen är att kungen lämnar sitt palats och kommer ut på fälten för att vara tillsammans med människan. Senare vid Yom Kipur och basunhögtiden är kungen på plats i sitt palats, men i månaden Elul kommer "Kungen ut på skördemarken" för att möta människan. 


Kungen lämnar sitt palats


Under större delen av året bodde kungen i ett palats som skyddades av vakter och järnportar. För att få audiens hos kungen var man tvungen att bli kallad. Skulle du närma dig utan att bli kallad, skulle du riskera döden (Ester 4:11), om kungen inte räckte ut den gyllene spiran och skonade ditt liv. Efter att ha blivit kallad fanns det palatsprotokoll att lära sig innan man kunde närma sig kungen. När du närmade dig kungen var du också tvungen att klä dig rätt, tala rätt och agera på rätt sätt; din presentation måste vara felfri. När du väl kom till huvudstaden guidades du genom de många skrämmande portarna, korridorerna och förkammaren som ledde till tronsalen.  


Men en gång om året lämnade kungen sitt palats för att resa sitt kungliga tält på fälten nära en stad, och alla som ville se och möta honom var välkomna. Detta hände under den judiska månade Elul.  


Isak och Rebecca 


1 Mos 24:63 - Mot kvällen när han gick och funderade ute på fältet, såg han upp och fick se kameler komma. 64 När Rebecka lyfte blicken fick hon se Isak. Hon steg ner från kamelen 65 och frågade tjänaren: ”Vem är den mannen som kommer emot oss på fältet?” Tjänaren svarade ”Det är min herre.” Då tog hon sin slöja och dolde sig. 


Jag har tidigare delat ett inlägg som pekar på berättelsen om Isak och Rebecca, som är en skuggbild på Kristus och församlingens uppryckande. Här ser vi att Isak, som då är en bild på Kristus, möter Rebecka (församlingen), sin kommande brud, ute på fältet. Det är precis där att Herren möter oss, mitt i skörden i den här världen. Det som också gör det intressant är att det samtidigt kan peka på månaden Elul, som är en skördemånad.  


Boas och Rut 


Rut 2:2-4 - Moabitiskan Rut sade till Noomi: ”Låt mig gå ut på åkern och plocka ax efter någon som ser på mig med välvilja.” Hon svarade henne: ”Ja, gå, min dotter.” 3 Då gick hon i väg och kom till en åker och plockade där ax efter skördemännen. Det föll sig så att åkermarken tillhörde Boas, som var av Elimeleks släkt. 4 Boas kom just då dit från Betlehem. ”Herren vare med er!”, hälsade han skördemännen. De svarade honom: ”Herren välsigne dig!” 


Boas och Rut ärsamma sätt en bild på Kristus och församlingen. Historien om Rut är en fantastisk berättelse om frälsning, återlösning och förlossning, men ger också en symbolisk bild på församlingen och vedermödan. Rut är en bild av hednaförsamlingen som blir gift med förlösaren, den judiska mannen Boas, som är en bild av Messias.


Det är också på åkern som Rut och Boas möter varandra. Rut beger sig till åkern där hon plockar ax efter skördemännen, utan att veta att åkern tillhör Boas, som möter henne där. Boas räddar sedan Rut och befriar henne från hungersnöd och ger henne skydd under natten.  


Avslutning 


Luk 10:2 - Han sade till dem: "Skörden är stor, men arbetarna är få. Be därför skördens Herre att han sänder ut arbetare till sin skörd. 


När Herren kommer tillbaka för att hämta sin församling, möter han oss precis där han önskar att finna oss, mitt ute på fälten i skördetiden. Herren önskar att vi ska fortsätta verka tills han kommer tillbaka, så när Jesus kommer, är vi ute på skördemarken och har fullt upp med att bärga in skörden. Ingen känner dagen eller stunden för Herrens återkomst, men vi vet att vi lever i tiden och att tecken pekar på Herrens snara återkomst.


Det som gör detta intressant är att Herren tidigare använder skuggbilder i Gamla testamentet när det gäller Herren, hans brud och uppryckandet. I båda fallet med Rebecka och Rut sker det på fältet och i skördetid. Vi befinner oss i månaden Elul, som är skördemånanden. Är det under denna tiden, att kungen kommer att resa sig upp från sin tron för att möta människan och sin brud på fältet?  


Jesus kommer mycket snart tillbaka.  


Mikael  
 

17 kommentarer:

 1. När man ser sig omkring och jämför med den situation som jag förstått rådde i sodom känns det som att vi inte är långt därifrån. Hur det slutade för dem vet vi alla. Alltså, då Gud är densamme, står vi inför samma slut i detta land. Så, vänner, lyft blicken, snart går flight 777 på Titus airlines!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Amen! Det känns som att vi redan sitter i sätet och är på väg att lätta. Snart avgång där nästa stopp är vårt himmelska hem.

   Maranatha

   Mikael

   Radera
 2. Vladimir Putin hotar på nytt västvärlden med den förödande kärvapenraket - Satan 2. En bomb som är lika stor som ett 14 vångingshus och som kan förstöra ett land och ett område så stort som hela England.

  https://www.the-sun.com/news/8981467/putin-nuke-uk-one-strike-combat-duty-deadly-satan/

  Jesus kommer snart!

  Mikael

  SvaraRadera
 3. Amen Shabbat Shalom broder / Yvonne

  SvaraRadera
 4. Rom 12

  Därför uppmanar jag er, bröder, vid Guds barmhärtighet, att frambära era kroppar som ett levande och heligt offer som behagar Gud – er andliga gudstjänst. 2 Och anpassa er inte efter den här världen, utan låt er förvandlas genom förnyelsen av ert sinne så att ni kan pröva vad som är Guds vilja: det som är gott och fullkomligt och behagar honom.

  "Tack Herre, att vi får frambära oss själva som ett levande och välbehagligt offer för dig. Låt oss förvandlas, så vi blir mer lik dig. Låt våra liv vara ett offer på ditt altare och låt din heliga eld brinna i våra liv. Förtär allt vår eget och det som inte behagar dig. Låt aldrig den första kärleken kallna eller din närhet lämna mitt liv."

  Mikael

  SvaraRadera
 5. Det kommer uppgifter om att judarna kan börja offra den röda kvigan tidigast om 44 dygn! Offrandet kommer ske på hemlig plats och vid en hemlig tidpunkt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du delar denna väldigt intressanta nyhet

   Herrens rika välsignelse

   Mikael

   Radera
  2. Så spännande att höra lite om den röda kvigan och att läsa något datum då det kan ske därefter. Finns det någon länk om det?

   Radera
 6. I morse vaknade jag av ett djupt rop inom mig
  Svenska folket vänd om.
  Tiden är kort. Ropa för ert Land. Min tanke , förstår vi hur nära vi är. Vi skall be bönen Utrannsaka mig Herre o pröva mig så jag inte är stadd på en olycksväg.
  Att låta Herrens Ande utrannsaka oss
  Frimodigt resa oss upp och dela evangeliet . Fri från fruktan
  Kärleken från Golgata kors kan förkrossa den mest förhärdade själ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Guds frid,

   Tack för att du delar detta alvarliga och viktiga budskap.
   Tiden är kort och låt oss ropa för vårt land.

   Herrens rika väsignelse
   Mikael

   Radera
 7. Ett av de största hoten som planeten står inför är en superpandemi, varnar Googles AI-chef. Googles AI-chef varnar för "dödligaste pandemier någonsin" vid horisonten med genteknik. Artificiell intelligens och genteknik – antingen de används separat eller tillsammans – kan förändra livet på jorden eller göra slut på det.

  Min kommentar: Det är precis det som människan kommer uppleva i vedermödans tid; de dödligaste pandemier någonsin som kommer att ha förödande konsekvenser för människan.

  https://www.dailystar.co.uk/news/weird-news/googles-ai-chief-warns-deadliest-30860214

  Jesus kommer snart!

  Mikael

  SvaraRadera
 8. Rumäniens president Klaus Iohannis säger att nya ryska attacker har ägt rum i grannlandet Ukraina, ”väldigt, väldigt nära” den rumänska gränsen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

  – Det förekom attacker just i dag, berättade försvarsministern för mig, som bekräftades på 800 meter från vår gräns. Så väldigt, väldigt nära, sade han under en presskonferens med Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel på tisdagen.

  https://www.svd.se/a/wA9Gmd/senaste-nytt?pinnedEntry=16737

  Min kommentar:

  Kriget kommer allt närmare Natos gräns och därmed en konfrontation mellan USA/Nato och Ryssland.

  Jesus kommer snart

  Mikael

  SvaraRadera
 9. En rysk drönare är nu hittad i Rumänien. Det kan naturligtvis ha konsekvenser när det gäller utvecklingen i kriget. I går såg vi också hur Ryssland utförde attentat på civila i Ukraina och det betyder att Nato måste överväga när de för allvar går in i Ryssland och går direkt med i kriget.

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/dronare-i-rumanien-vad-hander

  Mikael

  SvaraRadera
 10. Holger Nilsson skriver också ett intressant inlägg om utvecklingen i Ukraina.

  https://flammor.com/krnvapenkrig-p2687.html

  "Rysk general: Kärnvapenkrig är oundvikligt.

  Ibland kan man få höra att vi för fram skrämselpropaganda. Det brukar vara vanligt från sovande kristna för att man inte skall störas i sin (o)andliga sömn och falska trygghet. Vi skriver detta inte för att döma sovande, utan att försöka väcka dem.

  Om man talar om skrämselpropaganda får man så fall istället anklaga nyhetsmedia som rapportera om allvaret, för att föra fram denna så kallade ”skrämselpropaganda”. Vi återspeglar bara deras rapportering.

  Man kallar väl också synen som kvinnan fick i slutet på 1960-talet för ”skrämselpropaganda”. Detta fast allt har hitintills stämt, bortsett från atomkriget och Jesu tillkommelse, läs på denna länk: Allvarlig profetia om vår tid - Holger Nilsson | Flammor - profetisk tidskrift

  Vi kan nu stå inför just atomkriget och Jesu tillkommelse. Men det är väl också skrämselpropaganda att Jesus kommer – det finns faktiskt de kristna som anser det – då har man gått för långt med sitt tal om ”skrämselpropaganda”.

  Sprid detta budskap!"

  Min kommentar:

  Jag har helt enig med Holger. Vi står inför något väldigt allvarligt och samtidigt något helt fantastiskt underbart. Vedermödan närmar sig med stora steg och därmed också uppryckandet av Guds församling.

  Jesus kommer snart!

  Mikael

  SvaraRadera
 11. Kära Syskon,

  På lördag delar jag ännu ett inlägg som har med de tecken i himlen att göra, som vi upplever här i september. Något som jag upplever som långt ut över det vanliga.

  Har ni inte tidigare tagit del av det inlägg som jag redan har delat om tecken i himlen den 19 september, så ta gärna del av det här:

  http://denytterstatiden.blogspot.com/2023/08/tecken-i-himlen-den-15-september.html

  Nästa inlägg handlar på samma sätt om två asteroider, Lea och Rakel, som är inne i Jungfrun i 2023 och sedan sju år senare i år 2030, som kan peka på församlingens uppryckande och sedan Israels frälsning efter vedermödans tid. Ingen kan säga att Jesus med all säkerhet kommer i september eller år 2023, men min uppgift är att dela dessa tidstecken, som vi upplever, som visar på att vi lever i en otrolig tid. Allt pekar på Herrens snara komma och själva uppryckandet av Guds församling.

  Maranatha

  Mikael

  SvaraRadera
 12. Länket var fel i kommentaren, så jag delar det igen:

  Ta gärna del av denna mycket intressanta intervju med Mark Biltz. Den får säkert uppmärksamhet i ett kommande inlägg här i September.

  https://www.youtube.com/watch?v=Q18MYbglrpc

  Det Mark Biltz påpekar är att vi lever just nu i ett Jubileumsår. Jag har tidigare skrivit mycket om det Shmita-år som slutade förra året i 2022. Men det Mark påpekar precis som många andra är att det finns en förväntning att Herren kommer tillbaka i ett Jubileums-år. Som vi med andra ord befinner oss i just nu! Det jubileumsåret avslutas vid Rosh Hashanah, då Israel går in i år 5784.

  Mark delar därefter ett ord från Ordspråksboken kap 7

  Ord 7:19-20 - För min man är inte hemma, han har rest långt bort. 20 Han tog med sig en påse pengar, först vid fullmåne kommer han hem.”

  Det Mark poängterar är att detta ord "fullmåne" är felöversatt men att det i stället ska stå "nymåne". I år är det nymåne den 15 september vid Rosh Hashanah som då inleder nästa år.

  Vi får se vad som händer men vi lever i mycket spännande tider. Jesus kommer mycket snart tillbaka för att hämta sin församling och detta år, 2023, ser ut till att kan vara det år då Jesus kommer tillbaka.

  Maranatha

  Mikael

  SvaraRadera
 13. WHO - World Health Organisation slår stort larm över en "angående" Covid-våg som kommer i vinter. Varningar för en ny våg av Covid med andra ord.

  https://www.the-express.com/news/science/111089/who-covid-19-new-coronavirus-winter-symptoms-vaccine

  Mikael

  SvaraRadera