söndag 26 februari 2017

År 5777 – Ett år av svärd (krig)


Vi befinner oss i ett mycket intressant år, som kan vara en hänvisning till kommande händelser, och uppfyllandet av profetiska löften. Israel befinner sig just nu i år 5777, där summan och betydelsen av detta år, betyder ”ett år av svärd”.

Många menar samtidigt, att det först är i år 2017, att vi har ett Shemitah år som kommer varje sjunde år, och vi samtidigt och just nu, upplever det 50 jubileumsåret. Samtidigt kan vi konstatera, att det precis i år är 50 år sedan att Jerusalem återigen blev Israels huvudstad.

Den judiska kalendern

3 Mos 23: 23 - Herren talade till Mose. Han sade: 24 Säg till Israels barn: I sjunde månaden, på första dagen i månaden, skall ni hålla sabbatsvila, en minneshögtid med basunklang, en helig sammankomst. 25 Inget arbete skall ni då utföra, och ni skall offra eldsoffer åt Herren.

Den judiska kalendern räknar år 3761 före vår tid som utgångspunkt och tiden för Guds skapelse av universum. Den judiska tidräkningen bygger på solåret och måncykeln, där året är indelat i tolv månader som är antingen 29 eller 30 dagar långa.

I följe den traditionella judiska kalendern, så är judarnas nyår Rosh Hashanah, som förra året var den 2 oktober 2016, där Israel gick in i år 5777. Men enligt Guds ord, så är Rosh Hashanah den första dagen i den sjunde månaden, som gör att det egentliga nyåret är vid påsk, som ligger omkring mars/april månad, som också kallas månaden Nissan.  

Betydelsen av 5777

Det hebreiska skriftspråket innehåller inte siffror. I själva verket har de nummer som tilldelats bokstäverna. Så när det behövs ett nummer, är det en bokstav som används.

Talet 5 i biblisk betydelse, är ”Guds nåd” eller ”nådens tal”. Talet 7 betyder ”andlig fulländning eller slutförande”. Talet 7 präglade israeliternas liv och högtider. Förutom att var sjunde dag var sabbatsdag, vart sjunde år sabbatsår, var det jubelår efter sju gånger sju år. Lövhyddohögtiden firas i sju dagar och man har en sjuarmad ljusstake.

Talet 5777 betyder med andra ord ”Guds nåd, och gudomligt fulländande”. En spännande fråga är, om det en bild på ett fulländande av den hushållning som vi befinner oss i, som också kallas församlingens eller nådens tidsålder? Det är uppryckandet av Guds församling, som avslutar och fulländar den tidsperioden.

Ett år av svärd

Men den sjunde bokstaven i det Hebreiska alfabetet är bokstaven ”Zayin” som både representerar talet 7, men som också är symbolen för svärd (krig). Bilden för denna bokstav ser ut som ett svärd, och har just betydelsen ”vapen” eller ”svärd”. Den femte bokstaven ”Hei” har betydelsen ”att skåda”.

Det betyder att bokstaven ”Hei”, och tillsammans med ”Zayins” tre bokstäver i rad som talet 5777 innehåller, betyder ”att skåda krig, krig, krig”. Har det en profetisk betydelse, som pekar på ett storkrig som hotar Israel, och är det möjligen GOG/Magog kriget som det här året varnar och vittnar om?

Avslutning

Bibliska talvärden vittnar och symboliserar Guds natur, Guds ordning men också händelser och Guds handlande och mönster. På samma sätt vittnar det judiska året 5777, om både en fullbordan på den nådens tidsålder vi lever i, men också om krig och oroliga tider för landet Israel.

Uppryckandet av församlingen, kommer att utlösa ett crescendo av händelser som kommer att skaka den här världen av naturkatastrofer och krig. Står GOG/Magog kriget för dörren, och är det i år att Israel kommer att bli attackerad av nationer som önskar att förgöra den judiska nationen?
Vi får se hur det profetiska ordet kommer att fullbordas, och om året 5777 har en särskild profetisk betydelse. En sak vet vi med säkerhet. Vi lever i den sista tiden, och Herren kommer mycket snart tillbaka för att hämta sitt folk.


Jesus kommer snart!

4 kommentarer:

 1. Guds Frid Mikael

  Med tanke på vad som händer i närheten av Israel i denna tid. Senast bråk på gränsen vid Jordanien och tidigare i december uppe vid Golanhöjderna när en storm hindrade intrång på där. Så hjälper Gud Israel på många sätt och skyddar det heliga landet från ondska.

  Vi brukar be om skydd för Israels folk och barn.

  Det är intressant att betydelsen av 5777 kan ha 2 meningar, vi hoppas att Guds Nåd och gudomligt fulländande kommer att ske i denna oroliga tid.

  Vänligen

  J och G

  SvaraRadera
  Svar
  1. Guds frid Syskon,

   Ja, det är något som är helt säkert. Även om vi vet, att det ligger en prövningens tid framför Israel, så kommer Herren att vara med dem, mitt i och igenom denna tid.

   Alla Herrens förbund och löften kommer att gå i bokstavlig fullbordan, och hela världen kommer att se och uppleva att Herren är Israels Gud.

   Vi lever i profetiska tider, för både Guds församling, Israel och den här världen.

   Guds rika välsignelse

   Hälsningar

   Mikael

   Radera
 2. Jesus kanske kommer om 22 år.
  Skapelsen är idag totalt 3960 + 2016 = 5977 år gammal och Noas flod kom för 4321 år sedan." Vi har nu (2017) 22 år kvar. 2039 då.
  http://bibelfokus.se/skapelsen_och_floden.
  Om hur många år tror du Han kommer?

  SvaraRadera
 3. Hej, och tack för din kommentar.

  Det är svårt att avgöra tiden på bakgrund af tidsräkning, då man ofta möts med olika tidsräkningar. Omvänt så menar många, att vi redan nu befinner sig i år 6000 efter skapelsen, så det är lite delade meningar där.

  Jag tänker, att det bästa sättet att avgöra tiden vi lever i, och hur nära vi är själva uppryckandet, är att titta på tidstecken och framför allt det som händer i Israel och Mellanöstern. Ska vi utgå från Jesu ord i Matt 24:32, så är ändetiden väldigt tätt på:

  Lär av en jämförelse med fikonträdet. Redan när kvisten blir mjuk och bladen spricker ut vet ni att sommaren är nära. 33 På samma sätt vet ni, när ni ser allt detta, att han är nära och står för dörren. 34 Jag säger er sanningen: Det här släktet ska inte förgå förrän allt detta sker.

  Jesus säger, att det släktet som såg Israel (fikonträdet) bli en nation, kommer inte att dö, förrens att ändetidens löften kommer att fullbordas. Israel blev en nation i 1948, och beroende på hur många år man lägger i en generation, kan vi se hur nära vi är. Men en sak är säker. Den generation som upplevde Israel bli en nation i 1948, kommer fortfarande att vara här när Jesus kommer tillbaka.

  Herrens rika välsignelse
  Mikael

  SvaraRadera