fredag 22 mars 2024

De två silvertrumpeterna – Jesus blåser alarm och till samling


2 Mos 30:14 - Var och en som tas upp bland de mönstrade, den som är tjugo år gammal eller mer, ska ge detta som en offergåva åt Herren. Den rike ska inte ge mer och den fattige inte mindre än en halv sikel när ni ger offergåvan åt Herren som lösen för ert liv.  

Ordet "sikel" betyder lösen eller förlossning och motsvarar cirka 8 gram silver. I detta sammanhang var ett halvt sekel den offergåva som skulle ges som lösesumma för ens liv. Silver var också ett av de byggnadsmaterial och metaller som Herren befallde Israels barn att använda vid konstruktionen av tabernaklet. Silver är även en symbol för Herren Jesus, något rent som ger förlossning. Därför finner vi inga bibelställen som beskriver silver i himlen, då Jesus betalde priset på korset och blev vårt lösen.  

Shofar 

Jes 6:8 - När Josua hade sagt detta till folket, gick de sju prästerna som bar de sju basunerna av bagghorn i väg framför Herren och blåste i basunerna medan Herrens förbundsark följde efter dem. 

När vi läser bibeln och Herren talar om att blåsa i horn eller basun, används oftast samma ord, även om det kan ha olika betydelser. I den engelska översättningen görs ingen skillnad och där används ordet "trumpet", medan den svenska översättningen är mer specifik med två olika ord: "trumpet" och "basunljud".  

I den hebreiska grundtexten hänvisas till två olika instrument som används för att blåsa på givna tidpunkter: ett horn gjort av en bagge (strongs 7782) och en trumpet gjord av silver (strongs 2689). 

Shofaren , djurhornet, används ofta vid Herrens högtider, som exempelvis under Rosh Hashanah, det judiska nyåret, för att markera fastans avslutning och under Jom Kuppur. Det är också det horn som Herren uppmanar att blåsa vid ny- och fullmåne på högtidsdagar (Psalm 81:4). Shofar blåstes för att symbolisera att Gud var evig och att de var undergivna Hans auktoritet. 

Två silvertrumpeter 

4 Mos 10:1 - Herren talade till Mose. Han sade: 2 ”Gör dig två silvertrumpeter, i hamrat arbete ska du göra dem. Du ska använda dem när församlingen ska sammankallas och när lägren ska bryta upp. 3 När man stöter i dem båda ska hela församlingen samlas hos dig vid ingången till uppenbarelsetältet. 4 Men när man stöter bara i den ena, ska furstarna, huvudmännen för Israels ätter, samlas hos dig. 5 När ni blåser en larmsignal, ska de läger som ligger österut bryta upp. 6 Och när ni blåser larmsignal för andra gången, ska de läger som ligger söderut bryta upp. När lägren ska bryta upp ska man blåsa larmsignal.  

Men Herren gav också Moses besked om att göra ett annat slags blåsinstrument, nämligen två silvertrumpeter. Dessa skulle inte göras av djur, på samma sätt som Shofaren, men i stället av hamrat arbete av människors händer. Dessa två trumpeter gjorda av silver hade också en helt annan funktion en den tidigare. De skulle dels användas när församlingen skulle sammankallas och lägret bryta upp eller när man blåser larmsignal. 

Det var översteprästens uppgift att blåsa i dessa trumpeter och kunde inte utföras av några andra som inte var av prästlinjen. Jesus är vår överstepräst och bara Herren själv kan blåsa i denna trumpet för att kalla hem sin församling.  

Det här är en blåsning som kallar Guds folk till samling och möten med Gud. Den sista basunens (trumpet) ljud är en sådan samling. Senare kommer vi att se att det blåsinstrument som Herren kommer använda är just denna saliga trumpet.  

Ingången till uppenbarelsetältet 

Upp 4:1 - Därefter såg jag, och se: en dörr stod öppen i himlen. Och rösten som jag först hade hört tala till mig som en basun sade: "Kom hit upp, så ska jag visa dig vad som måste ske efter detta." 

När det blåstes till samling genom silvertrumpeterna skulle israelsbarn samlas vid ingången till uppenbarelsetältet där Herren talade och mötte människan, ett slags mötestält.  

Det här en fantastisk bild på det som vi en dag kommer att uppleva genom uppryckandet, men som också liknar det som Johannes fick lov till att uppleva. Johannes hörde Guds röst kalla honom som en basun (trumpetljud). Han kom i Anden och blev uppryckt till himlen där han såg en öppen dörr. Johannes såg med andra ord dörren (ingången) till själva himlen (tabernaklet).  

Det som är intressant här är att det ord (basun) som används i grundtexten är ordet salpigxoch översätts egentligen med ”trumpet”. Strongs förklarar ordet ytterligare:  

En krigstrumpet" som modigt tillkännager Guds seger (besegrar Hans fiender). I GT användes trumpeter för att kalla Guds folk till krig och för att tillkännage seger som åstadkommits av Honom. Det vill säga, en militär signal som förkunnade att Herren inspirerade och gav kraft åt segern på sina folks vägnar. 

Det krigsinstrument som texten refererar till som används i strid är de två silvertrumpeter i GT. Den var den trumpet som användes för att slå alarm.  

Vid den sista basunens ljud 

1 Kor 15:51 - Se, jag säger er en hemlighet: Vi ska inte alla insomna, men vi ska alla förvandlas, 52 i ett nu, på ett ögonblick, vid den sista basunens ljud. Basunen ska ljuda och de döda ska uppstå odödliga, och vi ska förvandlas 

Här använder Paulus samma ord i grundtexten som i Upp kap 4, nämligen ordet ”salpigx” som inte hänvisar till den Shofar som blir blåst i vid Herrens högtider, men den trumpet man använder när Guds folk skulle församlas och varnas. Det betyder att det ord som egentligen ska användas här är ordet trumpet i stället för basun. Det kan också peka på att Herren inte hämtar sin församling på en högtidsdag (Herrens högtider) men i stället på en helt “normal” dag utan förvarning. Hade det nu varit en Shofar, så kunde det peka på att Herren hämtar sin församling på en judisk högtid. Det här återstår till förtolkning, då det finns många olika meningar omkring det.  

Avslutning  

Herren, vår eviga överstepräst, har tillsidosatt en silvertrumpet som han själv kommer att blåsa i på en given tidpunkt. Då kommer Herren förkunna en samling för Guds folk och möte med sig själv. Trumpeten representerar Herren som det rena och fullkomliga lösen för våra liv och bara han kan blåsa till samling. Så snart Jesus har blåst i sin trumpet kommer vi att stå vid en himmelsk dörr. En dörr som står vidöppen och klar till att ta emot oss tillsammans med alla de heliga, där vi gemensamt kan tåga in i det himmelska.  

Vid den sista trumpetens ljud! 

Mikael  

 

15 kommentarer:

  1. En välsignad fredag i väntan på Herrens tillkommelse, kära syskon.

    Jag har blivit påmind om viktigheten av att leva i förlåtelse och kanske är det någon som ska höra det. Guds ord är tydlig med att vi både ska förlåta och ha överseende med varandra. Vi ska i stället bära varandras bördor. Jag har själv upplevt hur bitterhet kan kväva ens andliga liv men också hur det kan förlösa när man förlåter sig själv och andra.

    Jag är uppväxt i en familj som var utmanad på olika sätt och jag hade alla grunder till att bli besviken på människor som svek på olika sätt. Men den dagen jag överlät det till Herren och förlät de människor jag menade hade gjort ont, och samtidigt själv bad om förlåtelse för de människor jag också hade svikit, så gjorde Herren ett mirkakel i mitt liv. Han helade mig och upprättade min relation till många människor. Jag upplevde Herrens helande kärlek på ett otroligt sätt och den kärleken kan jag nu ge vidare till människor.

    Så bara en uppmuntran att leva i förlåtelse, ha ett rent hjärta och be Herren om kraft om man inte själv förmår i egen kraft.

    Maranatha

    Mikael

    SvaraRadera
  2. Jag är redo att höra trumpetens ljud. Jag är redo att höra Herren kalla mig hem. Jag är redao att lyftas upp i skyn och jag är redo att församlas hos Honom.

    Jesus kommer snart!

    Mikael

    SvaraRadera
  3. TACK för allt du delar GUDS rika välsignelse över dig din familj shalom broder Bed gärna för mig lider av många kroniska sjukdomar /Yvonne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Guds frid, Yvonne.
      Tack för din hälsning. Jag önskar också dig Herrens rika välsignelse och nåd, och jag uppmanar alla syskon till att be för dig i Jesu namn.

      Herrens rika välsignelse

      Mikael

      Radera
    2. tack så jätte mycket /Yvonne

      Radera
  4. Det kommer nu varingar om både störningar när det gäller mobiltelefoner och flygresor före, under och efter den totala solförmörkelsen den 8 april.

    https://thehill.com/policy/transportation/4548704-faa-warns-of-air-travel-disruptions-in-path-of-april-8-eclipse/

    Mikael

    SvaraRadera
  5. Från måndag till torsdag i nästa vecka är jag bortrest, så det betyder att det kommer att vara begränsat med kommentarer och uppdaterade profetiska händelser från min sida. Men fortsätt att dela det Herren lägger på era hjärtan som godkänner jag inlägg så snabbt jag kan.

    Snart kommer vi att uppleva vår sanna och verkliga bortresa som betyder hemresa till vårt himmelska hem. Då kommer vi att få se vår älskade Jesus ansikte till ansikte.

    Maranatha

    Mikael

    SvaraRadera
  6. Ta gärna del av Christer Åbergs inlägg om Psalm 72 som är en profetia på Jesus Kristus

    Christer skriver: "Psalmen är en bön som tillskrivs kung David och hans ättlingar och att dess budskap är att Guds rike ska upprättas genom Messias, som kristna tror är Jesus Kristus, Davids son."

    https://www.apg29.nu/artikel/ps-72-profetia-pa-jesus-kristus-2787/

    Mikael

    SvaraRadera
  7. Ni har säkert tagit del av nyheten att Polska styrkor försattes på söndagsmorgonen i förhöjd beredskap efter att Ryssland kränkt landets luftrum

    Det betyder att Ryssland och Nato kommer allt närmare en konfrontation.

    https://www.dn.se/varlden/forhojd-polsk-beredskap-efter-rysk-krankning-av-luftrum/

    Jesus kommer snart!

    Mikael

    SvaraRadera
  8. Just nu firas den judiska högtiden Purim i Israel.

    Vi känner till historien om Ester, som var en judisk drottning i Persien. Med sin djärvhet och klokskap var hon med till att rädda det judiska folket för att bli dödade och utrotade i landet. Samtidig kan vi se händelser I Esters bok, som står som förebild och symbol på kommande händelser i vedermödans tid, där Purim är en skuggbild på Antikrist framträdande och hans agenda

    Varmt välkommen till att ta del av detta inlägg:

    https://denytterstatiden.blogspot.com/2020/03/ar-purim-och-esters-bok-knuten-till.html

    Mikael

    SvaraRadera
  9. En som har förstått tidens allvar är Litauens premiärminister, Ingrida Šimonytė. Ingrida säger följande om Rysslands agression:

    "Det är krigstider, men vi fortsätter att leva som om det vore fredstider."

    Det Ingrida har rätt i är vi nog inte riktigt förstår allvaret i den tid vi lever i. Det handlar inte bara om världskrig, men att Guds folk får en förståelse av att vi lever i slutet av ändens tid och att det vi ser och upplever just nu är det som leder fram till Herrens återkomst och vedermödans början.

    https://euromaidanpress.com/2024/03/23/lithuanian-pm-it-is-time-of-war-but-we-continue-living-as-if-it-were-time-of-peace/

    Mikael

    SvaraRadera
  10. Ett utbrott som kommer visa sig som en ny stjärna!

    https://blogs.nasa.gov/Watch_the_Skies/2024/02/27/view-nova-explosion-new-star-in-northern-crown/

    Intressant! Bröder och systrar! Vi får se vad detta kan komma att innebära! Var vaksamma!

    Guds frid!🙏

    SvaraRadera
  11. USA vänder Israel ryggen mer bestämt Biden och Blinken!

    https://m.jpost.com/christianworld/article-793700

    Be för Israel att de fortsätter striden och kampen mot Hamas och att gisslan kommer hem! Även om USA sviker och förråder Israel kommer framförallt Gud och därefter sanna kristna aldrig svika Israel och det judiska folket!🙏🇮🇱❤

    Guds frid!🙏

    SvaraRadera
  12. Israel behöver våra förböner mer än någonsin med allt som händer.
    Beskydde och välsigne Israel och det judiska folket.

    En god och välsignad påsk önskas er alla.
    Jesus Kristus är uppstånden och kommer snart tillbaka!

    SvaraRadera
  13. Enligt Steve Cioccolanti som är en seriös och respekterad Bibelförkunnare är solförmökelsen den 8 april sista varningen till USA!

    https://youtu.be/Knz9lyGQj2Q?si=x2oLRWMiUlaMUNNM

    Min egen kommentar: Steve Cioccolanti kan ha helt rätt! Bröder och systrar! Predika evangelium och berätta om solförmökelsen den 8 april som utan tvekan har Bibliska proportioner! Till dig som ännu inte har tagit emot HERREN JESUS KRISTUS till ditt hjärta och som sin personlige Frälsare är det verkligen hög tid att göra det innan det är för sent! Det finns ingen garanti för morgondagen!

    HERREN JESUS KRISTUS är med oss alla dagar intill tidens ände och HAN kommer snart tillbaka!🙏🙏🙏

    Guds frid!🙏

    SvaraRadera