tisdag 30 september 2014

Ebola - ett domedagsvirus


 
Upp 6:8 – Och jag såg, och se: en gulblek häst. Och han som satt på den hette Döden, och helvetet följde efter honom. Och åt dem gavs makt över en fjärdedel av jorden, makt att döda med svärd och med svält och med pest och genom jordens vilda djur.

Smittsamma sjukdomar är orsaken till cirka en tredjedel av alla dödsfall i världen. Mikroorganismer hoppar från djur till människa, och vi bär själva med dem i vår globala värld. I dag ser vi en ökad epidemi av virus och smittsamma sjukdomar som sprider sig i världen, och forskarna varnar för fler globala framtida epidemier.


Sedan mars 2014 pågår ett utbrott av ebolafeber i Västafrika. Länder som Guinea, Liberia och Sierra Leone är hårt drabbade, och bara i dessa tre länder är vi nu uppe på nästan 2900 dödsfall.

Domedagsvirus

Det fruktade viruset är fortfarande begränsat till Västafrika, men det finns forskare som befarar att nästa ebolautbrott kan sprida sig över hela världen.

– Jag vet att man varken får säga eller skriva så, men ebola är så nära ett domedagsvirus man kan komma. Därför måste det nuvarande utbrottet behandlas med största respekt, säger professor Bo Niklasson, virolog och vd för medicinföretaget Apodemus.

Det är inte det nuvarande ebolaviruset som skrämmer forskare. Trots att dödligheten är extremt hög så krävs det närkontakt med en person som insjuknat eller med kroppen från en avliden för att bli smittad. Men virus förändras hela tiden. Det värsta scenariot är om det afrikanska ebolaviruset skulle mutera och bli luftburet. Det skulle resultera i att vi skulle stå inför ett mycket allvarligt scenario.

Luftburet virus

I dag sprider sig ebolaviruset genom direktkontakt med kroppsvätskor, som blod och kräkningar. Men några av USA:s främsta experter på infektionssjukdomar befarar att det dödliga viruset kan mutera och börja överföras när någon hostar eller nyser. 
 
-Jag kan inte tänka mig något – och detta inkluderar hiv – som skulle vara mer förödande för världen än ett luftburet överförbart ebolavirus, säger Michael Osterholm, chef för Centrum för infektionssjukdom och forskning vid University of Minnesota.

Den gulbleka hästen

När Lammet bryter det fjärde sigillet, ropar och kallar det fjärde väsendet fram en gulblek häst, och den person som rider hästen är Döden själv.

När helvetet följer honom så betyder det att det är ofrälsta människor som dör och får sätta livet till genom detta sigill. När det fjärde sigillet är över, har det resulterat i över 1 miljarder människors liv. Det är människor som bland annat har dött i krig, hungersnöd och pest.

Jesus kommer snart!

4 kommentarer:

 1. Jag tror precis som du, angående Ebola.
  Jesus kommer snart!
  Tack, KRAAAM och Herrens Välsignelse!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marguerite, och tack för din hälsning.

   Nu när du arbetar som undersköterska och är lite inne i sjukhusväsendet, vet du om det förbereds i Sverige för en Ebola virus? Det vet jag att det görs i USA, och där är frågan inte om Ebola kommer men när.

   Jesus kommer mycket snart!
   Hälsningar Mikael

   Radera
  2. Jag har inte hört att det görs några särskilda förberedelser för det här i Sverige, Mikael.
   Det är märkligt, hur lite det talas om detta.
   Men frågan kommer nog onekligen att komma upp...
   Fridshälsningar från mig!!!
   KRAAAM!!!

   Radera
  3. Hej Marguerite,
   Ja, det har du helt rätt i, det får väldigt lite uppmärksamhet i nyheterna. Det är faktiskt väldigt mycket som händer i världen som aldrig någonsin nämns i media eller på något sätt uppmärksammas. Många människor är ganska ovetande om det som pågår och händer runt om i vår värld just nu.

   Precis som det vi skrev om tidigare i dag har nu de första ebola fallen upptäckts i USA. Man har prövat att isolera dessa människor och försökt spåra alla dem som de har haft kontakt med, vilket nästan är en omöjlig situation. Jag gissar på att vi kommer att få se många fler ebola fall i närmaste tiden.

   Vi får lyfta våra huvuden, titta efter tecken, och lyssna efter den sista basunens ljud. Jesus kommer mycket snart tillbaka! Vårt underbara hopp!

   Hälsningar
   Mikael

   Radera